Gyógyító növények fogyasztóvédelmi szemmel

A gyógynövények olyan gyógyító hatású anyagokat tartalmazó növények, amelyek a Magyar Gyógyszerkönyvben és a külön jogszabályokban gyógynövényként, illetve drogként szerepelnek.

Közülük egyesek hatóanyaga kis mennyiségben gyógyszer, nagyobb adagban mérgező, illetve kábító hatású lehet.

Némely növény gyógyító vagy éppen mérgező hatását az ősember is hamar felismerte. Az ókori kultúrákban (mezopotámiai, kínai, indiai, egyiptomi, görög-római) az i. e. VI. évezredtől kezdve már több száz gyógynövényt tartottak számon. Honfoglaló őseink táltosai is jól ismerték a gyógynövények hatását. Vajon a XXI. század embere mennyit tud erről az évezredes tapasztalatokon nyugvó tudományról?

A növények hatóanyag tartalom miatt értékes, gyűjtésre érdemes, felhasználásra kerülő részét drognak nevezzük. Ez lehet a növény szára, virága, vagy akár gyökere.

Gyógynövényt elsősorban gyógynövényszaküzletekben, drogériákban lehet kapni, de bizonyos esetekben élelmiszerboltokban is forgalmazhatók (pl. bodzavirág, lenmag, szurokfű). Ahhoz, hogy a fogyasztó biztonsággal vásárolhasson gyógynövényt, tudnia kell, hogy gyógynövény csak előre kiszerelt – aromatartó, fényvédő ",  zárt csomagolásban hozható forgalomba.  A gyártónak/forgalmazónak a csomagoláson jól olvashatóan fel kell tüntetni a következőket:

 • Magyar és latin név
 • Kiszerelt tömeg
 • Előállító, importáló, kiszerelő cég neve, székhelye és telephelye
 • Hatósági forgalomba hozatali engedélyszám
 • Kiszerelés kelte, felhasználhatóság határideje

Termék alkalmazási és/vagy elkészítési javaslata

A forgalomba hozható gyógynövények körét a jogszabályban egy külön, ún "pozitív lista" határozza meg, amely minden gyártóra/forgalmazóra egyaránt kötelező érvényű.

A gyógynövények fogyasztását az utóbbi években igen nagy népszerűség övezi, nyugodtan állíthatjuk, hogy szinte divattá vált már ezen termékek használata. A piacon ennek megfelelően igen nagy választék található, ezért fontos a fogyasztónak pontosan tudni, hogy mit is vásárol valójában.

A gyógynövények fogyasztása – mint minden emberi szervezetbe kerülő élelmiszeré – különös körültekintést igényel, hiszen helytelen felhasználásuk esetén hatásuk nem veszélytelen.

A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség Élelmiszerbiztonsági Osztálya folyamatosan ellenőrzi ezeket a termékeket, a legutóbbi vizsgálat 2004 augusztusában fejeződött be. A vizsgálat a gyógynövények besugárzottságának laboratóriumi ellenőrzésére irányult, figyelemmel a forgalmazással kapcsolatos jogszabályra. Az ionizáló energiával történő kezelés célja a kórokozó szervezetek elpusztítása, a romlási folyamatok késleltetése. A mikrobiológiai tisztaság elérése miatt a gyártóknak lehetőségük van ugyan gyógynövényeik besugárzására, ezt a tényt azonban minden esetben fel kell tüntetni a terméken.

Ez történhet "ionizáló energiával kezelt", vagy "sugárkezelt" megjelöléssel, de az ionizáló energiával kezelt élelmiszerek nemzetközi jele is feltüntethető a csomagoláson. Ennek elmulasztása jelölési hibának minősül, és megtévesztheti a fogyasztót. Ezért van különösen nagy jelentősége a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség akkreditált laboratóriumának: ez a laboratórium kizárólagos lehetőséggel rendelkezik ennek ellenőrzésére. Kedvező hír, hogy a megvizsgált 120 gyógynövényből mindössze egyetlen olyan ionizáló energiával kezelt terméket találtunk, amelyen nem volt feltüntetve a besugárzottság ténye.

Mire figyeljünk vásárlás előtt?

 • Néhány gyártó átlátszó tasakban hozza forgalomba termékét, az ilyen kiszerelésről azonban vásárlóként már az üzletben megállapíthatjuk, hogy a csomagolás nem védi a terméket a fénytől. Ilyen terméket tehát ne vásároljunk!
 • Szintén gyakori hiba, ha a termék nem ún. "dézsmabiztos", tehát a tartalma külsérelmi nyomok nélkül is megváltoztatható.
 • A termék alkalmazási és/vagy elkészítési javaslatának feltüntetése a csomagoláson szintén jogszabályi előírás. A gyógynövények helyes, biztonságos felhasználásához, és a kívánt hatás eléréséhez elengedhetetlen, hogy a jelölés ezen része is maradéktalanul teljesüljön.
 • A fogyasztó számára jelentős biztonsági kérdés, hogy egyértelmű-e az alkalmazási és/vagy elkészítési javaslat szövege a csomagoláson. Sok esetben igen fontos tudni, hogy az adott drogot külsőleg, vagy belsőleg kell-e felhasználni, és azzal is tisztában kell lenni a termék használata előtt, hogy az egyes gyógynövényrészeket áztatással, forrázással, vagy esetleg főzéssel kell-e elkészíteni.
 • Szintén biztonsági kérdés a gyógynövények forgalmazási engedélyének megfelelősége, és az engedélyben megadottak szerinti értékesítés. A gyártóknak/ forgalmazóknak engedélyeztetési kötelezettségük van, amelyet jelenleg a Gyógynövénykutató Intézet (GYNKI) minősítő laboratóriuma végez. Gyógynövényt kizárólag az Intézet vizsgálata alapján kiadott érvényes bizonyítvány birtokában lehet belföldi kiskereskedelmi fogyasztói forgalomba hozni.
 • Annak ellenére, hogy ma már a gyógyszergyárakban ezrével készülnek szintetikus gyógyszerek, a növényvilág továbbra is a gyógyítás kincsestára marad. Több mint kétszáz hazai növényfaj gyógyhatását ismeri el a tudomány, s legalább ötvennek a termesztésével nagyüzemi méretekben is foglalkoznak. Többségükből gyógytea készül, sokat pedig gyógyszer-alapanyagként dolgoznak fel.

 

forrás: archívum
(Patika Tükör – 050305)

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

 • A HTML jelölők használata nem megengedett.
 • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
 • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.