Gomba a lábon – tünetek, kezelés

A láb gombás betegségei népbetegségnek számítanak. A lakosság mintegy fele szenved enyhébb, illetve súlyosabb fertőzésben. A fertőző gombás folyamatot különféle fonalas és sarjadó gombák okozzák. Főleg a lábujjközök fertőződnek, és nem ritka, hogy baktériumokkal együtt okozzák a kellemetlen és nemritkán súlyos tüneteket.

A világ minden táján jelen lévő betegségről van szó, de elsősorban a mérsékelt és a meleg égövön fordul elő. Az általános felmelegedés következtében a nálunk régen szokatlan, tartós nyári meleg, a párás időjárás különösen kedvez a gombás folyamatnak. Sportolók között, uszodában, strandon, közös zuhanyozókban, felnőtt- és gyermekközösségekben, de családon belül is terjed egyik egyénről a másikra.

A nem jól szellőző, műanyag talpú, felső részű és bélésű cipők, gumicsizmák viselése lényeges tényező a lábgombásodás kialakulásában. A fokozott izzadás, a lábujj közötti bőr felázása megteremti a talajt a gombák megtelepedéséhez.

Mikor gondoljunk gombás eredetű fertőzésre?

A lábujjak között a bőr vörös, felázott, berepedt vagy hámlik, különösen a III-IV-V. ujjközben. A berepedés után hámhiány és nedvedzés jelentkezik. A gombás betegség az ujjak közéből a lábujj háti felszínére, a lábszárra és természetesen a talpra is ráterjedhet. Utóbbi helyen száraz, makacs hámlás is elkezdődhet, néha a bőr vörös, gyulladt. A beteg terület éles határral végződik.

Előfordul olyan gombás folyamat is, amely főleg meleg időben, hólyagos formában jelentkezik. A láb és a talp gombás betegsége éjszaka és melegben nagyon viszket. A szövődmények nagyon változatosak és néha súlyosak.

A hosszadalmasan fennálló lábujjközi fertőzés a lábujjkörmöket is megbetegítheti. A körmök megvastagodnak, elszíneződnek, alattuk sárga felrakódás képződik. Ez utóbbi nagyon nehezen kezelhető. Nem elegendő a külső kezelés, gyakran belső gombaölő tablettát kell a bőrgyógyásznak felírnia. A kúrát több hónapon keresztül kell folytatni.

A lábgombás folyamatból lábekcéma is kialakulhat, továbbá a lágyékhajlatokba és a farvágásba is átterjedhet a betegség. Minden orvosnak és betegnek nagyon fontos arra is gondolnia, hogy az ujjközi berepedésen keresztül baktériumok hatolhatnak be a szervezetbe, és orbáncot, bőrgennyedést és érgyulladást okozhatnak. Ezeket a súlyos szövődményeket megfelelő kezeléssel meg lehet előzni.

Hogyan lehet eredményesen kezelni a gombás lábbetegséget?

Mielőbb fertőtlenítő ecsetelőket és sprayket kell használni. A hámló, berepedt, fájdalmas területre, hólyagos folyamatra gombaölő kenőcsök, paszták ajánlatosak.

Nagyon fontos: az ujjakat gézcsíkkal (nem vattával) kell egymástól elválasztani. A láb kímélése mellett, valamint az uszodát elkerülve tíz nap múlva várható a gyógyulás.

Gondolni kell arra is, hogy – egyéni hajlamtól függően – a probléma visszatérhet.

Hogyan lehet megelőzni a betegséget?

  • megfelelő lábbeli használatával
  • természetes anyagból készült zokni, harisnya viselésével, melyet gyakran váltunk
  • megfelelő lábápolással

Kényeztessük lábunkat növényi olajokat tartalmazó, fertőtlenítő hatású frissítő fürdőkkel, szárító, nyugtató hintőporokkal, habokkal stb. Fontos a cipők fertőtlenítése, izzadásgátló hintőporok, sprayk alkalmazása.

 

Prof. Dr. Török Éva

forrás: archívum
(Patika Tükör – 010107)

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.