ĂŤgĂ©retesek lehetnek az ehetĹ‘ gombák az anyagcsere Ă©s a vĂ©rcukorszint szabályozásában - derĂĽl ki a Semmelweis Egyetem Ăşj tanulmányábĂłl, amely szerint a gyĂłgyhatásĂş gombák bioaktĂv vegyĂĽletei megelĹ‘zhetik vagy mĂ©rsĂ©kelhetik az inzulinrezisztenciát.
Emelkedett glĂĽkĂłzszinthez vezethet a vĂ©ráramban, ha a sejtek nem reagálnak megfelelĹ‘en az inzulinra. Ennek hatására károsodhatnak a sejtek, szövetek, az inzulinrezisztenciábĂłl (IR) pedig idĹ‘vel 2-es tĂpusĂş cukorbetegsĂ©g alakulhat ki, ami világszerte 830 milliĂł embert Ă©rint az ENSZ EgĂ©szsĂ©gĂĽgyi VilágszervezetĂ©nek (WHO) adatai alapján.
A Magyar Diabetes Társaság szerint Magyarországon több, mint egymillióan élnek diabétesszel, ezen felül a diagnosztizálatlan esetek száma is több százezer lehet - olvasható a Semmelweis Egyetem közleményében.
Az egyetem kutatĂłinak legĂşjabb vizsgálata alapján ugyanakkor a csiperkegomba, a shiitake vagy a laskagomba megelĹ‘zĹ‘ vagy kiegĂ©szĂtĹ‘ terápiakĂ©nt szolgálhat az inzulinrezisztencia kezelĂ©sĂ©ben. Az International Journal of Molecular Sciences cĂmű folyĂłiratban közelmĂşltban megjelent publikáciĂł szerint a gombákban találhatĂł bioaktĂv anyagok - poliszacharidok, terpenoidok, fenolos vegyĂĽletek, bioaktĂv fehĂ©rjĂ©k, valamint fontos vitaminok Ă©s ásványi anyagok - javĂthatják az inzulinĂ©rzĂ©kenysĂ©get Ă©s támogathatják az anyagcserĂ©t.
A gombák poliszacharid rostjai pĂ©ldául pozitĂv anyagcsere-folyamatokat indĂthatnak el a hasznos bĂ©lbaktĂ©riumok táplálásával. A "jĂł" baktĂ©riumok segĂtik a tápanyagok megfelelĹ‘ lebomlását Ă©s felszĂvĂłdását, valamint erĹ‘sĂtik a bĂ©lhám vĂ©delmi rendszerĂ©t, Ăgy csökkentve a krĂłnikus gyulladás rizikĂłját, mely fontos tĂ©nyezĹ‘ az inzulinrezisztencia kialakulásában. Ezek a poliszacharidok mĂ©rsĂ©klik a cukrok Ă©s a zsĂrok felszĂvĂłdását is, segĂtve a testsĂşlyszabályozást, mely kulcsfontosságĂş a cukorbetegsĂ©g megelĹ‘zĂ©sĂ©ben Ă©s kezelĂ©sĂ©ben.
"A legújabb kutatások szerint a bélrendszer egészsége kulcsszerepet játszik a testsúlytöbblet és a cukorbetegség kialakulásában is" - idézi a közlemény Németh Zsuzsannát, a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Onkológiai Klinikájának biológusát, a tanulmány első szerzőjét.
A gombák bioaktĂv összetevĹ‘inek további hatásai is vannak, melyek javĂthatják az inzulinrezisztenciát. Ezek közĂ© sorolták egyebek mellett, hogy vegyĂĽleteik lassĂtják a glĂĽkĂłz vĂ©ráramba jutását, Ăgy megelĹ‘zik a hirtelen vĂ©rcukorszint-emelkedĂ©st, hatĂłanyagaik optimalizálják a zsĂranyagcserĂ©t Ă©s csökkentik a káros zsĂrlerakĂłdást is.
"A gombák termĂ©szetes vegyĂĽleteiben valĂłs lehetĹ‘sĂ©g rejlik az egĂ©szsĂ©ges anyagcsere-folyamatok helyreállĂtására"- magyarázta NĂ©meth Zsuzsanna. "A termĂ©szetes gyĂłgymĂłdok Ă©s a megelĹ‘zĹ‘ szemlĂ©letű Ă©letmĂłd elĹ‘tĂ©rbe kerĂĽlĂ©sĂ©vel az ehetĹ‘ gombák is kiegĂ©szĂtĹ‘ terápiás lehetĹ‘sĂ©get nyĂşjthatnak a cukorbetegsĂ©g kezelĂ©sĂ©ben" - emelte ki.
Az ehetĹ‘ gombák a kiegyensĂşlyozott Ă©trend rĂ©szekĂ©nt bármikor fogyaszthatĂłk, de diagnosztizált betegsĂ©g esetĂ©n táplálĂ©kkiegĂ©szĂtĹ‘kĂ©nt csak orvosi felĂĽgyelet mellett javasoltak - figyelmeztet a szakember. KivonatkĂ©nt ugyanis tömĂ©nyebb Ă©s dĂşsĂtott formában jutnak a szervezetbe, Ă©s ez nem megfelelĹ‘ használat esetĂ©n káros is lehet.
(MTI)