Fukaron a sugarakkal

A mobiltelefonok ma már közönséges használati tárgyai mindennapi életünknek. Ritkán tudatosul, hogy hányszor is emeljük ezeket fülünkhöz, hány perces diskurzusokat folytatunk, még kevésbé foglalkozunk elektromágneses tulajdonságaikkal.

A készülékek kiválasztása nem a rájuk jellemző SAR-értéken áll vagy bukik, hiszen kereskedelmi forgalomba kizárólag a hatályos rendelkezéseknek megfelelő, az előírt sugárzási határértékeken belül teljesítő telefonok kerülhetnek.

Ennek ellenére érdemes a specifikus abszorpciós rátát figyelembe venni, és két hasonló tulajdonságokkal rendelkező készülék közötti választás esetén voksunkat az alacsonyabb értékkel bíró mellett letenni.

Bármilyen műszaki terméket vásárolunk személyes vagy háztartási használatra, ajánlatos betartani néhány óvintézkedést, mely jelentősen csökkentheti a szervezetünket érő elektromágneses sugárzás mennyiségét.

Mobilkészülékek, lakásban használatos, legfeljebb néhány száz méter hatótávolságban működő vezeték nélküli telefonok, fejhallgatók, jeltovábbítók, a legkülönfélébb vezeték nélküli kütyük vásárolhatók manapság. Valóban szükségünk van rájuk? Különösen a WiFi-kommunikációra képes eszközök használata követel meg némi odafigyelést. Utóbbiak akkor felelnek meg maradéktalanul funkcióiknak, ha a kapcsolat megbízható, de ezen természetes elváráshoz a készülékeknek nem szükséges a legmagasabb teljesítménnyel működniük.

Ha a szemünkkel láthatnánk környezetünk fénytartományon túli elektromágneses szignatúráját, meghökkennénk. Életterünket ugyanis keresztül-kasul cikázzák a mesterséges sugárforrások olykor a kelleténél jóval intenzívebb nyalábjai. Egy részük ellen nem sokat tehetünk, más részük eredetével azonban érdemes tisztában lenni, forrásukat felkutatni. Sokszor második vagy harmadik szomszédunk, szintekkel alattunk vagy felettünk élők WiFi-eszközeinek (routereinek, erősítőinek) sugarai terhelik lakókörnyezetünket. Ezek az eszközök könnyen beállíthatóak működésüket nem korlátozó alacsonyabb teljesítményre, avagy holtidőben – például éjszakára – ki is kapcsolhatjuk őket. Ez informatikai, adatvédelmi szempontból is előnyös. Állítsuk be saját készülékeinket, számítógépeinket és adott esetben kérjük meg, segítsük ebben szomszédainkat is.

Nem haszontalan tudatosítani, hogy az okostelefonok a mobilszolgáltatók antennáival folyó kommunikációjuk mellett egyben WiFi- és bluetooth eszközök is. Nem célszerű ezeket a jelhordozókat feleslegesen bekapcsolva hagyni. Győzzük meg családtagjainkat, különösen az ilyen telefonokat lelkesen szorongató nebulókat, hogy csak szükség esetén kapcsolják be.

A készülékeknek a normál telefonálást biztosító frekvenciákon sem szükséges folyton-folyvást sugározniuk: ha gyerekeink otthon játszanak (vagy elérhetőek egyéb módon), használják ki a mai telefonokban már szinte kivétel nélkül megtalálható repülő üzemmódot (flight vagy airplane mode) – ekkor a készülék egyetlen G-je sem működik (többnyire vészhívás sem kezdeményezhető). Hasonlóan kell eljárni a vezeték nélküli (DECT) lakástelefonok esetében: felesleges haptákban állniuk, éjszakára szintén kikapcsolhatók, a korszerűbbek esetében pedig a hordozható egység bázisállomásra helyezése jelenti a készülék „sugármentesítését”.

Gyerekeink mobiltelefonjuk mellett táblagépeken, kézikonzolokon is játszhatnak, internetezhetnek, ahogy netbookon, notebookon, asztali gépen is. Mindegyikre igaz, hogy a helyi hálózat vagy az internet eléréséhez a kábeles kapcsolat a leggyorsabb és legveszélytelenebb. Lehetőség szerint válasszuk ezt, bár táblagépeknél, kézikonzoloknál ez többnyire nem opció, így esetükben marad a korábban említett ésszerű WiFi használat (felesleges élesítés elkerülése, router beállítása).

Itt érdemes megjegyezni, hogy a számítógépek önmagukban elektroszmogot gerjesztő készülékek, ahogy szinte minden műszaki, háztartási, szórakoztató elektronikai eszköz, vagy akár a falban lévő vezetékek – ezek az alacsonyfrekvenciás sávban (is) sugároznak. A környezeti töltésegyensúlyt is felboríthatják, ez ellen többek között gyakori szellőztetéssel, jó minőségű légtisztítóval, ionizátorral lehet védekezni.

A KRESZ mellett a józan ész is tiltja

A mobiltelefonok gyenge térerővel bíró lokalizációkban sugárzási teljesítményük növelésével próbálják a kapcsolatot megtartani. Ekkor nem érdemes hosszasan telefonálgatni, ahogy személygépkocsiban vagy például liftben sem ajánlatos ezt tenni, hiszen a kocsiszekrény számottevően árnyékol. Hasonló effektussal számolhatunk mint alacsony térerő esetén, ráadásul – némi túlzással, de plasztikus hasonlattal – a mikrosütő működési elvéhez hasonlóan járatjuk a sugarakat az utastérben. Ez természetesen akkor is érvényes, ha fülhallgatót használunk – fogjuk rövidre, hívjuk vissza később beszélgetőpartnerünket.

Sugárvédelem egyszerűen

Mobilunk fülünkhöz szorításával szemben már az is komoly előrelépés, ha a készüléket néhány mm-rel eltávolítjuk beszélgetés közben. A hangerőt jó eséllyel növelni kell, és utcán sokszor nem kivitelezhető, de jelentős mértékben csökken az elektromágneses terhelés. Ez az egyszerű eljárás a kevésbé vonzó SAR-értékkel bíró telefonokat egy csapásra a jobbak közé emelheti. Kényelmesebb megoldás bluetooth rendszerű, vezeték nélküli headsetet alkalmaznunk, mely rádiófrekvenciás ugyan, de kommunikációs teljesítményigénye töredéke a kapcsolt telefonkészülék direkt használatához képest. Kissé kényelmetlenebb, de egészségvédelmi szempontból messze a legelőnyösebb egy vezetékes fülhallgató használata, különösen hosszabb beszélgetések során.

További lehetőség a készülék 2G hálózatra történő átállítása (ez egyben energiatakarékos megoldás, bár valamelyest romolhat a hangminőség, és az internethasználat magasabb adatforgalmazás esetén kényelmetlenül lassúvá válhat). A 2G sajátos tulajdonsága, hogy kicsengésnél erős sugárzás mérhető, így csak a kapcsolat létrejöttekor érdemes a készüléket a fülünkhöz emelni. Beállíthatjuk a telefonunkat úgy, hogy kapcsoláskor rezegjen.

A közismert mondás után szabadon: legjobb védekezés a kihagyás, de legalább lerövidítése azoknak a beszélgetéseknek, amelyek nem feltétlenül szükségesek. Bármennyire is csábító a különböző bónusz tarifák ingyenes perceinek maradéktalan felhasználása, megfelelő óvintézkedések nélkül ne lógjunk a mobiltelefonon órákon át. Ami halasztható, beszéljük meg személyesen, vagy alkalmazzunk internetes csevegő megoldásokat, vezetékes fülhallgatóval/mikrofonnal, lehetőleg WiFi használata nélkül.

Végül egy tanács a bekapcsolt mobiltelefon hordozását illetően, közönséges esetben. Legjobb ha a készüléket táskában, övtáskában tartjuk. Zsebben előnyös ha egy pénztárca, levéltárca, okmány külső oldalára tesszük. Kabát, zakó felső zsebében ezt nem nehéz gyakorlattá tenni. Önmagában, például nadrágzsebben hordva arra figyeljünk, hogy a készülék hátoldala nézzen kifelé, képernyője testünk felé. Kinyitható telefonok esetében érdemes tájékozódni a belső antenna elhelyezkedéséről.

 

Váli Béla Edgár
orvosiLexikon.hu

(120123)

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.