Front mizéria

[gac]


Az időjárási frontok sok embernek okoznak fejfájást, a szó szoros és átvitt értelmében egyaránt.

A fiatal, egészséges szervezet kevéssé frontérzékeny, de a kor előrehaladtával egyre többen szembesülnek azzal a ténnyel, hogy egy meleg- vagy hidegfront erőreljesen megtépázhatja komfortérzetüket. A látszólag különböző panaszok az arra érzékeny szervezet két fő élettani reakciójára vezethetőek vissza.

A hidegfront

Betörési frontnak is nevezik, a területre beáramló hideg levegő, mintegy "felökleli" az előtte lévő meleg légtömegeket. A magasba kényszerített meleg levegő lehül, felhőképződés indul meg. Kisebb területen, rövidebb ideig tartó, de intenzivebb csapadéktevékenységre lehet számítani. A front mögött érezhetően szárazabb, hidegebb levegő árasztja el a területet. Megváltozik a levegő elektromos töltése is, a negatív ionok kerülnek túlsúlyba. Szervezetünkben fokozódik a paraszimpatikus idegrendszer válaszkészsége (paraszimpatikotónia).

A paraszimpatikus túlsúly mellett esik a vér szerotonin szintje, csökken a központi- és a környéki idegrendszer ingerlékenysége. Fáradékonyság, álmosság, aluszékonyság, hangulatromlás, fejfájás, hosszabbodó reflexidők jellemzőek. Erősődik a trombózishajlam, romolhat a szívizom vérellátása, csökken a vérnyomás és a pulzusszám, a hipotenzív alkatúak szédülhetnek, gyakrabban ájulnak el. Súlyosbodhat az asztma, erősődnek a reumás fájdalmak, a görcskészség (szülés), az ödémaképződés.

A melegfront

Felsiklási frontnak is nevezik, a meleg légtömegek a területen addig uralkodó hideg levegő fölé kerülnek, egész országrészekre terjedő, hosszabb ideig tartó csapadékra, de a hidegfront betöréséhez képest kevésbé eseménydús, csendesebb időjárásra számíthatunk. A front melegebb, nedvesebb levegőt hoz magával. A pozitív ionok kerülnek túlsúlyba, emelkedik a szervezet szerotonin szintje, fokozódik az idegrendszer ingerlékenysége (szimpatikus túlsúly).

A szimpatikotónia álmatlanságot, ingerlékenységet okoz, növekszik a pulzusszám és a vérnyomás, fokozódik az embóliaveszély, erősödik a vérzéshajlam, romlik a hangulatzavarral küszködők állapota, az önpusztító gondolatok felmerülésének gyakorisága. Fejfájás jelentkezhet, emelkedik a vércukorszint, gyakoribb az étvágytalanság, növekszik a folyadékigény, fokozódik a vizeletekiválasztás, elhúzódóbb szülésre lehet számítani (fájásgyengeség).

Egyik front sem hat kedvezően a közlekedésben résztvevőkre. Növekszik a balesetek gyakorisága, csökken a balesetveszélyes helyzetek elhárításának az esélye.

Kettős fronthatás

A meleg- és hidegfront találkozása esetén kialakuló ún. okklúziós front többnyire enyhébb, de a legváltozatosabb panaszokat okozhatja az arra fogékonyaknál. Itt és az előzőeknél is tény: az egészséges, edzett, fizikai, lelki és szellemi túlhajszoltságtól mentes szervezetet a időjárási frontok jóval kisebb valószínűséggel és mértékben billentik ki az egyensúlyából. Érdemes tenni érte.

 

Váli Béla Edgár
orvosiLexikon.hu

To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Kép CAPTCHA
Kérjük, írja be a képen látható karaktereket, ügyelve a kis- és nagybetűkre.

Honlapunk böngészésével hozzájárul ahhoz, hogy sütiket használjunk. További információ.×