Stroke, a megelőzhető katasztrófa

Rengeteget hallunk róla, de mégsem tudjuk, hogy pontosan mit is takar az a rövid szó, hogy STROKE (vagy szélütés). Sajnos napjainkban egyre több embert érint ez az agyi érkatasztrófa, aminek ha nem ismerjük fel időben a jeleit, könnyen halálos kimenetelű is lehet. A rizikófaktorok kizárásával azonban akár 80%-kal csökkenthető lenne a stroke kialakulásának a kockázata.

A stroke világszerte és Magyarországon is a harmadik leggyakoribb haláloknak számít. Ennek az agyban hirtelen jelentkező érelzáródásnak lappangási ideje nincsen, kialakulásának a jelei pedig jól felismerhetőek.

Hogyan alakul ki a stroke?

A stroke más néven szélütés az agyban alakul ki, oly módon, hogy egy vérrög vagy egy érfalra tapadt lerakódás leválik és elzárja az agyi artériát, ezzel megakadályozva a vérkeringést. Ezen vérrög kialakulásának kockázatát a 65 év feletti kor, az életmódbeli tényezők, valamint a családi kórtörténet mellett akár ötszörösére emelheti egy egyszerű pitvarfibrilláció, amely a leggyakoribb szívritmuszavar, de jelentős rizikófaktornak számít a magas vérnyomás és a diabétesz is.

A stroke kialakulásának a tünetei

A szívinfarktustól eltérően, a stroke nem jár fájdalommal, de a kialakulásának szemmel látható jelei vannak:

•    az arc, a kar vagy a láb - általában egy oldalon hirtelen fellépő - zsibbadása, gyengesége, érzéketlensége vagy bénulása;
•    a száj hirtelen félrehúzódása, lecsüggedése;
•    hirtelen kialakuló beszédértési nehézség, érthetetlenné váló beszéd, hangképzési zavar;
•    hirtelen kialakuló, egy vagy kétoldali látászavar, féloldali vakság;
•    hirtelen fellépő szédülés, egyensúlyzavar, járásbizonytalanság, eszméletvesztés;
•    minden előzmény nélkül jelentkező erős fejfájás;
•    zavartság, memóriazavar, az érzékelés, illetve a térbeli tájékozódás zavara.

Akár már egyetlen tünet figyelmeztethet a stroke kialakulására. A tünetek egyik percről a másikra jelentkezhetnek és akár enyhülhetnek is. Ne várjuk a tünetek elmúlását és azok enyhülése se tévesszen meg senkit! Ha csak a gyanúja is felmerül a stroke-nak, azonnal orvoshoz kell fordulni, mert minden perc számít.

Stroke kezelése – 4 és fél órán belüli vérrögoldás életet menthet

A legeredményesebb gyógyítás érdekében és a súlyos szövődmények elkerülése végett, minél előbb fel kell ismerni a stroke tüneteit és a beteget azonnal kórházba kell szállítani. A kórházban felmérik a stroke súlyosságát és az elzáródás pontos helyét. A stroke típusától függ az elzáródás a kezelése: iszkémiás stroke esetében gyógyszer segítségével oldják fel az érelzáródást, míg vérzéses stroke esetében sebészeti úton történő eltávolításra is sor kerülhet.

A stroke jelei amennyire gyorsan kialakulnak, olyan lassan tűnnek el az érelzáródás feloldása után, ezért a betegnek a teljes felépüléshez rehabilitációra van szüksége. A stroke-on átesett betegeknél nagy eséllyel alakulhat ki újabb agyi érelzáródás. Ennek megelőzése érdekében befolyásolni, és szükség esetén hatékonyan kezelni kell a stroke kialakulásának rizikófaktorait, mint például a pitvarfibrillációt, a magas vérnyomást, a túlsúlyt és a dohányzást. Pitvarfibrilláció esetén az orvosok véralvadásgátló terápiát írnak elő betegeiknek.  Szerencsére ez ma már nem jelent nagy megterhelést a beteg számára, mert a régebbi gyógyszerektől eltérően már OEP támogatással is elérhetők a szájon át szedhető biztonságosabb és korszerűbb készítmények. A pitvarfibrillációnak nevezett szívritmuszavarban szenvedő betegeknek ötször nagyobb esélyük van arra, hogy stroke-ot kapjanak, ezért folyamatos véralvadásgátló kezelésre szorulnak.

A kedvezőtlen egészségi állapot javítása érdekében 2014 áprilisában szoros együttműködést és a „Szívvel a Stroke Ellen” program elindítását határozta el a Magyar Kardiológusok Társasága és a Magyar Stroke Társaság a Boehringer Ingelheim gyógyszergyár támogatásával. A Magyar Kardiológusok Társasága és a Magyar Stroke Társaság betegfelvilágosító és orvos edukációs Programja 2016-tól „Együtt a stroke ellen! 2016-2020” néven folytatódik, melyhez az idei évtől csatlakozott még a Magyar Diabetes Társaság és a Magyar Hypertonia Társaság is. További hasznos információk érhetők el a stroke-ról és annak kezeléséről a szivvelastrokeellen.hu weboldalon.

 

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.