Ötletek a konyhából lázra, meghűlésre
A megfelelő gyógyszeres kezelés mellett a helyesen összeállított étrend is gyorsíthatja a gyógyulást.
Mit tegyünk és főleg mit együnk, hogy jobban legyünk?
Láz esetén sok folyadékot és ásványi anyagot veszítünk, amit pótolni kell:
• mézzel és citrommal ízesített teával (csipkebogyó, kamilla, hársfa, kakukkfű)
A fájdalmas nyelést könnyíthetjük, ha puhára főzött, könnyen emészthető, enyhén fűszerezett, akár pépesített ételeket készítünk:
• mártásokat (sajt, gyümölcs, paradicsom)
Kifli, zsemle, pirítós helyett együnk puha kenyeret, melyre különféle szendvicskrémeket kenhetünk (tojásból, túróból, sajtból, darált sonkából)
Üdítőleg hatnak és a megnövekedett C-vitamin-szükségletet is fedezik a nyers gyümölcsök:
• alma
Erősítik az immunrendszert és elősegítik a gyógyulást az A-vitaminban (élénk színű zöldség és gyümölcs), E-vitaminban (búzacsíra, növényi olajok, tojás, hántolatlan gabonamagvak), szelénben (búzacsíra, korpás kenyér, tonhal, paradicsom) és cinkben (belsőségek, hús, gomba, hántolatlan gabonák) gazdag táplálékok.
Étvágytalanság esetén ne erőltessük az evést. Próbálkozzunk kis adagokkal, akár 2-3 óránként együnk néhány falatot.
Ha legyőztük a betegséget, fokozatosan térjünk vissza a megszokott étrendünkhöz. A változatos, vitamindús táplálkozásról azonban ne feledkezzünk meg, úgy a következő vírustámadásból mi kerülhetünk ki győztesen.
Csácsi Ibolya
dietetikus
forrás: Patika Tükör - 2003-12-01