Fő a gyógyulás!



Ötletek a konyhából lázra, meghűlésre

A megfelelő gyógyszeres kezelés mellett a helyesen összeállított étrend is gyorsíthatja a gyógyulást.

Mit tegyünk és főleg mit együnk, hogy jobban legyünk?

Láz esetén sok folyadékot és ásványi anyagot veszítünk, amit pótolni kell:

• mézzel és citrommal ízesített teával (csipkebogyó, kamilla, hársfa, kakukkfű)

  • gyümölcs- és zöldséglevekkel
  • gyümölcs- és zöldségprés nedvekkel
  • szénsavmentes ásványvízzel
  • tejes italokkal, turmixokkal
  • hús- és zöldséglevesekkel, krémlevesekkel (gombából, zellerből, karfiolból, brokkoliból)

    A fájdalmas nyelést könnyíthetjük, ha puhára főzött, könnyen emészthető, enyhén fűszerezett, akár pépesített ételeket készítünk:

    • mártásokat (sajt, gyümölcs, paradicsom)

  • főzelékpüréket (tök, paraj, sárgarépa, karfiol, zöldborsó)
  • tejes ételeket (tejbedara, tejberizs)
  • könnyű piskótákat, felfújtakat (túró, dara)
  • sodókat, krémeket, pudingokat (csokoládé, vanília)
  • darált húsokat (húsgombóc, párolt vagdalt)

    Kifli, zsemle, pirítós helyett együnk puha kenyeret, melyre különféle szendvicskrémeket kenhetünk (tojásból, túróból, sajtból, darált sonkából)

    Üdítőleg hatnak és a megnövekedett C-vitamin-szükségletet is fedezik a nyers gyümölcsök:

    • alma

  • banán
  • citromfélék (narancs, mandarin, grépfrút)
  • kivi

    Erősítik az immunrendszert és elősegítik a gyógyulást az A-vitaminban (élénk színű zöldség és gyümölcs), E-vitaminban (búzacsíra, növényi olajok, tojás, hántolatlan gabonamagvak), szelénben (búzacsíra, korpás kenyér, tonhal, paradicsom) és cinkben (belsőségek, hús, gomba, hántolatlan gabonák) gazdag táplálékok.

    Étvágytalanság esetén ne erőltessük az evést. Próbálkozzunk kis adagokkal, akár 2-3 óránként együnk néhány falatot.

    Ha legyőztük a betegséget, fokozatosan térjünk vissza a megszokott étrendünkhöz. A változatos, vitamindús táplálkozásról azonban ne feledkezzünk meg, úgy a következő vírustámadásból mi kerülhetünk ki győztesen.

    Csácsi Ibolya

    dietetikus

    forrás: Patika Tükör - 2003-12-01

  • Plain text

    • A HTML jelölők használata nem megengedett.
    • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
    • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
    To prevent automated spam submissions leave this field empty.
    Kép CAPTCHA
    Kérjük, írja be a képen látható karaktereket, ügyelve a kis- és nagybetűkre.

    Honlapunk böngészésével hozzájárul ahhoz, hogy sütiket használjunk. További információ.×