A lábápolásról dióhéjban

A láb ápolása a mindennapos tisztálkodás elengedhetetlen része. Ha megfelelően ügyelünk a láb higiéniájára, sok kellemetlenségtől, betegségtől kímélhetjük meg magunkat. A tél elmúltával nemcsak szervezetünk, de bőrünk is több gondoskodást, odafigyelést igényel. A téli időjárás viszontagságai lábainkat sem kímélték.

Tavasszal a leggyakoribb probléma a talpon, sarkon megjelenő bőrkeményedés. Ezeken a gondokon otthon is tudunk segíteni a patikákban és az üzletekben kapható speciális lábápoló készítményekkel (lábfürdő, talpradír, puhítókrémek) és gyógynövényekkel.

Az otthoni lábápolás első lépése a lábfürdő, amely nyugtató hatású, csökkenti a láb duzzadtságát. A kellemesen meleg vízbe néhány csepp mentol-, árnika-, rozmaringolajat is tehetünk. Ezek gyulladásgátló hatá-súak, serkentik a vérkeringést, felfrissítik a fáradt lábakat. A lábfürdő után a körmök is könnyebben levághatók, a benőtt, gyulladt körmök levágásával azonban ne kísérletezzünk otthon, forduljunk pedikűröshöz. A puhítókrémek megelőzik a bőrkeményedés kialakulását, lágyítják a bőrt. A lábradírral pedig eltávolítható a sarkon, talpon levő bőrkeményedés. Ezeket a készítményeket hetente egyszer, a lábfürdő után használjuk.

A megkeményedett bőrfelületet, szaruréteget habkővel vagy reszelővel tudjuk a legkönnyebben eltávolítani. Éjszakára szarvas- vagy marhafaggyúval is bekenhetjük lábunkat. Reggelre a szaruréteg teljesen felpuhul, így könnyen lekaparható.

A láb hidratálása nagyon fontos. Erre a célra kiválóan alkalmasak a testápoló krémek, de használhatunk speciális lábápolókrémeket is. Mind a lábfürdő, mind pedig a napi tisztálkodás után szárazra kell törölni a lábat, főleg a lábujjak között, így elkerülhetjük a gombásodást. A gombásodás a lábujjak között kezdődik. A gyógynövények közül a körömvirágból készült kenőcs alkalmas a lábgombásodás kezelésére. A gombás fertőzések mellett a láb izzadása is komoly gondot jelenthet. A lábizzadás ma már hatékonyan kezelhető az erre a célra kifejlesztett krémekkel, dezodorokkal.

Sokaknak okoz álmatlan éjszakákat a lábgörcs vagy zsibbadás. Lábikragörcs esetén száraz szivaccsal, erősebb kefével dörzsöljük át a lábunkat. A masszírozást a lábfejnél kezdjük, majd lassan haladjunk a comb és a csípő felé. Ezt naponta megismételve a görcs teljesen megszűnhet. Ha vádlink görcsöl, korpafüves fürdőt is vehetünk, vagy szárított korpafüvet kendőre téve, kisebb vászon- vagy gézzacskóba töltve a fájó testrészre helyezhetjük.

A gyógynövények használatánál is figyelemmel kell lenni az egyéni érzékenységre, használatuk előtt mindenképpen kérjük ki gyógyszerészünk tanácsát.

 

potondi

forrás: archívum
(Patika Tükör – 030508)

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.