"Férfias" fájdalomA here és mellékhere gyulladásai

Az akut gyulladás igen fájdalmas, magas lázzal járó betegség. Az esetek zömében egyoldali, nagyon ritka a kétoldali. Gyakrabban a mellékhere gyulladása fordul elő. Ez esetben a here még ép tapintatú, csak a hátsó oldalán kapaszkodó mellékhere betegedett meg. Ha ekkor a kezelést időben nem kezdjük meg, úgy a gyulladás ráterjedhet a hereállományra is. Ilyenkor a here feszes, vörös, igen fájdalmas, a betegnek magas láza, hidegrázása van. A here öklömnyi méretűre duzzad. Kialakulása: A kórokozók legtöbbször a húgycső felől az ondóvezetéken át kerülnek a herékbe, illetve a mellékherébe. A háttérben húgycsőhurut, prosztatagyulladás, hólyaghurut állhat, de kialakulásához sokszor elég egy egyszerű katéterezés is. Az esetek kisebb részében a vér, illetve a nyirokáram szállítja a mellékheréhez vagy a herékhez a kórokozót.

Elkülönítő diagnózis:

• Hereráktól: a herének vagy egy részének, általában lassú, fájdalmatlan növekedése. Korai felismerése életfontosságú a további kezelés és gyógyulás szempontjából.

 • Hydrokelétől: szintén fájdalmatlan, a here burkai között folyadék szaporodik fel, úgynevezett vízsérv alakul ki.
 • Heresérvtől: ebben az esetben a herezacskót a lágyékcsatornán át kitüremkedő belek töltik ki.

  Gyógykezelése: Fektetés, a here felpolcolása, borogatása. Fontos azonban, hogy azonnal széles hatásspektrumú antibiotikumot adjunk a betegnek gyulladáscsökkentők kíséretében. Súlyosabb esetben műtéti feltárásra kényszerülünk, ez tályogképződés esetén jelentheti a here eltávolítását is. Enyhébb esetben is - a hegesedések miatt - előfordulhat az adott oldali here spermatermelésének megszűnése.

  Dr. Török Alexander

  urológus szakorvos
  uro-szexológus

  forrás: Patika Tükör - 2003-07-01

 • Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
  To prevent automated spam submissions leave this field empty.
  Kép CAPTCHA
  Kérjük, írja be a képen látható karaktereket, ügyelve a kis- és nagybetűkre.

  Honlapunk böngészésével hozzájárul ahhoz, hogy sütiket használjunk. További információ.×