Ezotéria – Ismerd meg önmagad!

Ha az interneten rákeresünk a szóra: ezotéria, milliónyi oldalt dob elénk a keresőprogram.

A választék igen széles a tenyérjóslástól az íriszdiagnosztikáig, a dísztárgyaktól az öngyógyító tanfolyamokig, a tudományos értekezésektől a horoszkópszámító programokig mindenféle információ megtalálható e kifejezés alatt.

Az Idegen szavak és kifejezések szótárában az ezoterikus jelzőt következőképen magyarázza a szerző: görög-latin kifejezés, titkos, rejtett, csak a beavatottaknak érthető, csak nekik hozzáférhető.

Valóban valamiféle titkos tan lenne ez a mára igen elterjedt és szerteágazó jelenség? A válaszom: nem. Az ezoterikus kifejezést minden olyan tevékenységre használjuk, mely testi és lelki egészségünk, épségünk, teljességünk megszerzésére, megtartására irányul és kívül áll a klasszikus orvosláson.

Az ezoterikus tanok egyik legfontosabb jelképe a jin-jang. Ezt a mára díszítő elemként is használt szimbólumot már az ókori Kínában is használták. Jelentése: a két eltérő pólus egysége.

A férfi és a nő, a test és a lélek, az egészség és a betegség – bár egymásnak ellentétei – nem létezhetnek egymás nélkül, kiegészítik egymást és együtt alkotnak egészet. Ez a gondolat régi, már az arisztotelészi filozófiában is megjelent.

A mai alternatív gyógyítás egyik alaptétele, hogy a test és a lélek összhangja nélkül a szervezet beteggé válik. Tudjuk, hogy bizonyos megbetegedéseink lelki alapúak, az ezoterikus tanokban hívők ennél tovább mennek. Szerintük nem beszélhetünk egészségről lelki harmónia nélkül, ahol a lélek és a test nem egyaránt kiegyensúlyozott, ott a betegség előbb-utóbb felüti a fejét. Lehet, hogy ez sokaknak misztikusan hangzik, de valójában a gondolat magva ott van a mai orvostudományban is, hiszen hányszor figyelmeztetnek az orvosok: kevesebbet idegeskedjünk, törődjünk többet önmagunkkal.

Sokan úgy vélik, hogy a mai, rohanó világunkban ez nem megoldható. Ám az ezotéria erre is ad megoldási lehetőséget. A jóga, a meditáció segítségével megpróbálhatjuk megteremteni ezt a harmóniát. A feng sui a tárgyakat hívja segítségül, a természetgyógyászok pedig saját vagy a természet energiáit állítják e cél szolgálatába.

Az önfeltárás folyamata

Hogy mit hihetünk el és mikor kell kételkednünk? Nos, mindig kételkednünk kell, de soha sem szabad elutasítónak lennünk. Az ezoterikus tanokban sokan megtalálhatják a segítséget saját életfilozófiájuk és életmódjuk kialakítására, hiszen mindezek a technikák arra ösztönöznek minket, hogy minél jobban megismerjük saját magunkat. Az önfeltárás folyamata lehetőséget ad – saját benső lényünk megismerésén túl – az univerzum energiáinak megtapasztalására.

Az energia az ezotéria fontos szava. Hívei úgy vélik, hogy egy fejlődési folyamat az ezoterikus tanokban való elmélyedés, melynek segítségével az ember feltérképezheti az univerzum energiaszerkezetét és megtalálhatja saját helyét a mindenségben. A mai folytonos változásokat produkáló, értékválságokkal terhelt világunkban ez nagyon kecsegtető ígéret.

A fent leírt meghatározás szerint e tanok a beavatottak sajátjai. Ez azonban nem azt jelenti, hogy csak bizonyos kiválasztottak számára elérhető. Ha valaki rászánja az időt és az energiát, beavatottá válhat, az energia átadásának tudománya is megtanulható, bár vannak kivételes tehetségek, akiknek megadatik akár a gyógyítás képessége is. Itt említhetünk ma élő távgyógyítókat, a törzsi népek sámánjait vagy magát Jézus Krisztust. Az ezoterikus tanok nem zárják ki a vallásosságot. Sőt!

Érdekes adalék, hogy több természetgyógyász iskola, illetve tanfolyam vezetője is elmondta, hogy hazánkban igen népszerűek e tanok. Az érdeklődőknek nagyobb része nő. A magyarázatuk szerint a nők a család egészségének és boldogságának őrzői, így természetes, hogy inkább ők keresik az új (gyakran ősi) módszereket. A nők nyitottabbak – állítja az egyik budapesti intézmény vezetője.

Hogy ki miben hisz és miben nem: magányügy. Egy azonban biztos: ha valaki kísérletet tesz önmaga teljesebb megismerésére, az nem válik kárára.

 

-práger-

forrás: archívum
(Patika Tükör – 030414)

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.