Egészséges mama, egészséges baba

Egészséges mama, egészséges baba - a terhesség alatti vitamin- és ásványianyag-szükségletről

Az utóbbi években sokat hallunk az egészséges életmódról, az egészséges táplálkozásról, a sok mozgás szükségességéről. Bizonyított, hogy a táplálkozás nagyon fontos szerepet játszik az egészség megőrzésében. A betegségek közel 30 százaléka helyes táplálkozással megelőzhető, bizonyos betegségek lefolyása pedig meggyorsítható. A megelőzés sehol nem érvényesül olyan hatékonyan, mint a szülészeti gyakorlatban, hiszen nemcsak az anya, hanem a magzat egészségét is védjük. Az újszülött akkor lesz várhatóan egészséges, ha a terhes nő még nem terhes állapotban, teherbeesése előtt is egészséges. Ezért fontos az egészséges életmód megtanulása, lehetőleg már gyermekkorban. A helyes táplálkozás - melyben a minőség, nem pedig a mennyiség a döntő! - elősegíti a kismamák jó közérzetét és egészséges, érett újszülöttek születését.

Az állapotos nő napi energiaszükséglete 2900 kcal/nap. A teljes kalóriaszükséglet 20-30 százalékát érdemes zsírokkal fedezni, azaz napi 60-80 mg-ot. A zsírokat elsősorban telítetlen zsírsavak formájában, vagyis növényi eredetű zsírokkal kell felvenni. Ez a zsírban oldódó vitaminok felszívódásához szükséges. Fehérjéből napi 90 grammra van szükség, szénhidrátokból pedig napi 300-350 grammra. A ballasztanyagok, rostok fogyasztása a megfelelő bélműködéshez, a székrekedés elkerüléséhez elengedhetetlen.

A terhesség alatt megnő az anya vitamin- és ásványianyag-szükséglete. Vegyes táplálkozás esetén kifejezett hiány nem fordul elő, de ikerterhességnél, fiatalkorúak terhességénél, vegetáriánus diétát folytató terheseknél, drog-, alkoholfogyasztó és dohányzó nőknél fokozódik a szervezet igénye a vitaminok és ásványi anyagok iránt.

Az egészséges terhesekre is jellemző, hogy időnként nagyon megkívánnak valamit. Ez a szervezet "bölcsességét" mutatja, hiszen a "megkívánás"olyan ételre irányul, amelyben a szervezetből hiányzó anyag rejlik.

A vitaminok két nagy csoportra oszthatók. A zsírban oldódó és vízben oldódó vitaminokra.

Zsírban oldódó vitaminok

Ezek felszívódása zsírhoz kötött, a felesleget a szervezet nem üríti ki, ezért nagyon fontos odafigyelni arra, hogy csak a szükséges mennyiséget kapja meg a szervezet. Ide tartozik az A-, D-, E-, K-vitamin.

A-vitamin sárgarépában, spenótban, sóskában, cseresznyében, sárgabarackban;

D-vitamin margarinban, tőkehalmájban, olajban, tojásban; E-vitamin búzacsírában, teljes kiőrlésű lisztekben, avokádóban; K-vitamin zöldségekben, főzelékekben található.

Vízben oldódó vitaminok

Ahogy a nevükben is mutatja, vízben oldódnak. Túladagolásuk nem fordul elő, mert a szervezet a felesleget kiüríti.

Ide tartoznak:

Fólsav, mely talán a terhesség alatt a legfontosabb vízben oldódó vitamin. A lakosság enyhén fólsavhiányosan táplálkozik, így ennek pótlása már a tervezett terhesség előtt indokolt. Terhesség alatt azért fontos, mert a gerincfejlődési rendellenességek egy részét megelőzi. Hiányában vérszegénység lép fel, melynek szerepe van a velőcső-záródási rendellenességek kialakulásában. A fólsavhiány spontán vetélést és a méhlepény rossz helyen való megtapadását okozhatja. A fólsav nélkülözhetetlen az emésztőrendszer nyálkahártyájának normális működéséhez.

Fólsavat tartalmaz a spenót, a mogyoró, a mandula, a teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér és a tojás.

A fólsavpótlás a terhesség első harmadában gyógyszeresen is indokolt.

C-vitamin található a narancsban, a citromban, a kiviben, a grape-fruitban, az eperben, a paprikában és a burgonyában.

B-vitaminok (B1, B2, B3, B5, B6, B12, niacin): a teljes kiőrlésű lisztből készült kenyerek, bab, borsó, szója, tej, máj, hal, káposzta, tojás tartalmazza.

H-vitamin (biotin) tojássárgában, csokoládéban, mogyoróban található.

Szervezetünk felépítésében, életműködésében az ásványi anyagokra is fontos feladat hárul. Ezek alkotórészei a hormonoknak, enzimeknek, építőanyagai a csontoknak, fogaknak.

Az ásványi anyagok egyik csoportja a makroelemek összefoglaló nevet kapta, melyekből naponta több grammnyit kell fogyasztani. Ezek: nátrium, kálium, kalcium, magnézium, klór, foszfor.

A másik nagy csoport a mikroelemek, melyek napi szükséglete mikrogrammnyi. Ezek: vas, cink, réz, mangán, kobalt, molibdén, jód, fluor.

A terhesség és a szoptatás alatt a megfelelő vitamin- és ásványianyag-szükségletet fedezni kell. Táplálékaink is tartalmazzák ezeket, így a pontos bevitel mennyiségét nem ismerjük. Amennyiben a vegyes táplálkozás mellett túl sok vitamint szedünk, akár bajt is okozhatunk. Ezért érdemes inkább megfelelő tápanyag-összeállítású étkezési szokásokat kialakítani, és csak az orvos által javasolt vitaminokat szedni.

Az őszi és a téli hónapokban a melegházi növények nem tartalmaznak elég vitamint, ezért érdemes valamilyen kiegészítő vitaminkészítményt szedni. Fontos tudni, hogy a mirelit zöldségek vitamintartalma nagyobb, mint a melegháziaké.

(A terhesség és a szoptatás alatti helyes táplálkozásról, valamint a terhesség alatti testi-lelki változásokról, szülésről, szoptatásról részletesen olvashatnak dr. Szőczei Beáta"dr. Polyák Éva Terhesség és szoptatás alatti étrend című könyvében.)

Dr.Szőczei Beáta
szülész-nőgyógyász


(forrás: Patika Tükör - 08012001)

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.