Ha menni kell – Hasmenés (diarrhea)

Hasmenés: gyakori, híg székletürítés. Bizonyára mindenki átélte már azt a kellemetlen érzést, amikor semmi más nem fontos, csak az, hogy a lehető leghamarabb találjunk egy mellékhelyiséget. Ha ez napjában többször is előfordul, a szervezetünk bizony fontos ásványi anyagokat és rengeteg vizet veszíthet, s ezeket pótolni kell.

A vizes széklet ürítésével járó hasmenés leggyakoribb oka a bélfertőzés. Ezt főleg vírusok idézik elő, de ok lehet a bélflóra egyensúlyának felborulása is. Bizonyos baktériumok (pl. szalmonellák) is felelősek lehetnek.

A kórokozók főleg olyan helytelenül tárolt élelmiszerekben találhatók meg, melyeket nyers fehérjékből és tojássárgájából állítottak elő. Különösen veszélyes a majonéz, a különböző tejtermékek, a helytelenül felolvasztott fagyasztott csirke.

Ugyanezek a fertőzések fordulnak elő – a piszkos ivóvíz és élelmiszer következtében – a hiányos higiénés viszonyokkal rendelkező, meleg égövi országokba történő utazások alkalmával. Ezt az ún. utazási hasmenést megfelelő óvintézkedésekkel el lehet kerülni. Fontos, hogy az itthon összeállított útipatikában mindig legyen hasmenés elleni szer.

A hasmenést sok más tényező is kiválthatja.

  • bizonyos ételekkel szembeni érzékenység (pl. külföldön megkóstolt idegen, szokatlan ételek)
  • különböző gyógyszerek
  • pszichés zavarok, ideges állapot
  • a gyomor, a belek, a máj vagy a hasnyálmirigy működési zavara
  • organikus bélmegbetegedések

Heveny (akut) és idült (krónikus) hasmenést különböztetünk meg. Az akut forma bármikor felléphet és a betegség súlyosságától függően változatos lefolyású lehet, amihez láz is társulhat. Idült hasmenésről akkor beszélünk, ha a panaszok két hétnél hosszabb ideje fennállnak. Nem önálló megbetegedés, hanem különböző megbetegedések egyik tünetét képezi.

Mit tegyünk?

A legfontosabb, hogy sokat igyunk, hogy az elveszített folyadékot és ásványi anyagokat pótoljuk. Jó az ásványvíz, a tea. Legalább 3 liter folyadékot igyunk naponta. Kerüljük a zsíros ételeket. Együnk kétszersültet, rozskenyeret, nyers, hámozott almát. Több kiváló hatású szer is rendelkezésre áll a hasmenés kezelésére.

A hasmenés általában veszélytelen. Azonban ha lázzal, fájdalmakkal, általános rossz körérzettel társul, mindenképpen keressük fel az orvost.

 

forrás: archívum
(Patika Tükör – 030508)

Archívum

Archivált írás. A benne foglaltak aktualitása nem garantált, illetve nem feltétlenül tükrözik a vonatkozó tudományterületek jelenlegi ismeretanyagát, szempontjait és hangsúlyait.

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.