Daganatos betegségek – 2. rész

Magyarországon a rosszindulatú daganatos megbetegedések halálozási aránya rendkívül kedvezőtlen, a szív- és keringési rendszereredetű halálokok mögött a második helyet foglalja el, kb. 25 százalékos gyakorisággal. A nagy európai, illetve nemzetközi halálozási felmérésekben férfiaknál az első, nőknél pedig a második helyen állunk. Sorozatunkban bemutatjuk a betegséggel kapcsolatos alapvető tudnivalókat, majd a Magyarországon leggyakoribb daganattípusokról és a megelőzési, szűrési lehetőségekről olvashatnak.

A daganatos betegségek kimutatására (diagnosztizálására) számos eljárást alkalmaznak. Biztos diagnózist azonban csak a tumorgyanús területről kinyert szövetrész szövettani vizsgálata adhat, amelyet patológus szakemberek végeznek el. A szövettani vizsgálattal meg lehet állapítani a betegség súlyossági fokozatát, a daganat kiterjedését, a betegség örökletes vagy szerzett voltát, a betegség várható lefolyását (prognózis), a daganat érzékenységét a kemoterápiás szerekre, ami az optimális kezelés megtervezését segíti.

A rák kezelésének napjainkban három alapvető módszere van, amelyeket sok esetben kombinált módon alkalmaznak.

Az első a sebészeti beavatkozás. Az operáció során eltávolítják a daganatot és adott esetben – a daganat típusától függően – a környező szöveteket vagy szerveket (például nyirokcsomókat). A műtétet megelőzheti ún. biopszia, amelynek során szövettani mintát vesznek a daganatból. A sebészeti megoldások a legtöbb daganat esetében ma is az első számú terápiás módszernek számítanak, és ha időben felfedezik az elsődleges daganatot, akkor sok esetben teljes gyógyulást hoznak.

A második módszer a sugárkezelés (radioterápia). Az eljárás során nagy energiájú sugárzással próbálják elpusztítani a tumorsejteket. A sugárkezelés lokális kezelés, azaz egy körülhatárolt területre irányul. A teljes dózis egyszerre történő adása súlyos mellékhatásokkal járna, ezért a kezeléseket általában napi adagokban kapja a beteg, mert a hatás összeadódik.

A harmadik módszer a kemoterápia. Ennek során olyan sejtmérgeket (citosztatikumokat) alkalmaznak, amelyek különösen a gyorsan osztódó sejtekre (így például a tumorsejtekre) fejtik ki hatásukat. A kemoterápiás szereket a vérkeringésbe juttatják, így azok a szervezet minden részére eljutnak.

A jelenleg alkalmazott kemoterápiás szerek egyaránt pusztítják a tumor- és az intenzíven osztódó egészséges sejteket is. Ennek következtében sokszor súlyos mellékhatások lépnek fel a kezelések során. A szakemberek és a betegek is nagyon sokat várnak az új daganatellenes gyógyszerektől, amelyek az eddigi kemoterápiás szerekkel ellentétben sokkal célzottabban hatnak, s belátható időn belül gyökeres változást hozhatnak a rák elleni küzdelemben (ún. célzott daganatterápia). Egyes daganattípusok esetében máris nagy eredményeket ért el a rohamosan fejlődő immunterápia, amely a szervezet saját, természetes védekező-rendszerének serkentésével törekszik a rák féken tartására, illetve leküzdésére. Az immunterápiáról sorozatunk következő részében olvashatnak részletesen.

A sebészi, sugár- és kemoterápiás kezelési módokról és azok mellékhatásairól, a mellékhatások csökkentésének módszereiről részletesen olvashatnak a Daganatok.hu – őszintén a daganatos betegségekről című honlapon. A betegtájékoztató és ismeretterjesztő jellegű, kifejezetten laikusoknak szóló oldalak létrehozásának alapvető célja, hogy egy helyről elérhető, friss és aktuális információkat nyújtson mindenről, ami a daganatos betegségekkel kapcsolatos.

 

forrás: archívum
(Patika Tükör – 040201)

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.