Az allergiás ekcémáról

A különböző allergiás bőrbetegségek az utóbbi évtizedekben egyre nagyobb arányban fordulnak elő. Az allergiás bőrbetegség korai felismerése, kezelése javítja a gyógyulás esélyeit, javítja az életminőséget, sok lelki és anyagi tehertől szabadít meg.

A század végére megszámlálhatatlanná vált azoknak az anyagoknak, vegyületeknek a száma, amelyekkel ma munkánk, testápolásunk, öltözködésünk, szabadidős programjaink kapcsán érintkezünk. Nemcsak ezek a találkozások, hanem bizonyos táplálékok elfogyasztása is okozhat allergiás reakciót. Belső és külső gyógyszerek – melyeket szakorvosok írnak elő – is kiválthatnak váratlan allergiás kiütést.

Mi az allergia, az allergiás reakció?

A szervezet, hogy épségét, egyensúlyát megőrizze, védekezik a bejutó idegen anyagok ellen. Akadályt állít és különleges lymphocytákhoz (nyiroksejtek) kötött, azok által közvetített, későn mutatkozó reakciót hoz létre.

Azért nevezzük későinek a reakciót, mert napok, hetek után, az előzetes túlérzékenyítés után jelentkezik, az antigén (allergiát kiváltó anyag) ismételt bejutása után. Általában kis molekulasúlyú anyagok az antigének, amelyek a bőrön keresztül bejutva gyakran ekcémát okoznak. A nagyobb molekulasúlyú anyagok önmagukban nem tudnak behatolni a bőrbe, hanem a hámhoz, illetve a vérfehérjékhez kötődve válnak teljes értékűvé és így okozzák az allergiás, ekcémás reakciót.

Az anyagok, vegyszerek bőrön való bejutását bizonyos tényezők segítik elő: idült bőrgyulladás, alkati ekcéma, lábszárfekély, a bőr nagyfokú kiszáradása, stb.

Hogyan történik az allergiás érzékenység kialakulása, az ekcéma megjelenése?

Az allergén bejut a bőrbe, ezt bizonyos sejtek felveszik és eljuttatják a nyirokcsomók különleges sejtjeihez. Az elsődleges fázis kialakulásának ideje 10-14 nap. Klinikai tünetmentesség a jellemző.

Az allergiát okozó anyag ismételt bekerülése, a klinikai tünetek megjelenése. A nyirokcsomóból a speciális sejtek a bőrbe kerülnek. Ott ismét megváltozik más sejtek aktivitása, gyulladáskeltő anyagok szabadulnak fel, amelyek létrehozzák a nedvedző, enyhébb vagy súlyosabb ekcémát. Ez általában fél-egy nap alatt megtörténik.

A betegségért a kiváltó allergén a felelős. Ennek felderítése, azonosítása és kiküszöbölése bonyolult folyamat. A vizsgálat mindig a beteg alapos kikérdezésével (anamnézisfelvétel) indul és az ún. rátevési bőrpróbával zárul.

Heveny ekcémában könnyebb a kiváltó ok felderítése, mert a betegek emlékezhetnek arra, hogy milyen újabb anyaggal kerültek kapcsolatba a tünetek kezdete előtt néhány nappal. Krónikus ekcémánál azonban igen nehéz az allergizáló tényező kiderítése. Fontos megkérdezni a beteget arról, hogy mi a foglalkozása, milyen a környezete, mi a kedvenc időtöltése, stb. Igen lényeges információ a tünetek elhelyezkedése is.

Melyek a leggyakrabban előforduló allergizáló anyagok?

  • Nikkel tartalmú bizsuk, ékszerek, tehát fém használati tárgyak, öltözködési kiegészítők.
  • Gumi és műanyag övekben, pántokban, króm bőrárukban, festékek ruhákban, bőrtermékekben.
  • Fertőtlenítők, formalin, konzerválószerek, stb.
  • Gyógyszerek közül fertőtlenítők, konzerválószerek, antibiotikumok, helyi érzéstelenítők, higany, fenilbutazon.
  • A kozmetikumok is gyakran felelőssé tehetők ekcéma, bőrgyulladás okozójaként: lanolin, haj és szemfestékek, illatanyagok, illóolajok, stb.
  • Dísznövények, virágok és fűszerek, zöldségfélék, sőt gyümölcsök sem maradnak ki a sorból. A felsorolás természetesen nem teljes, ma már lehetetlen minden gyanúba fogható anyagot megemlíteni.

Az ekcéma kezeléséről általában

A legfontosabb az allergén, az allergizáló anyag felkutatása és kiiktatása.

A kezelés menete: az ok kiderítése – az ok kiküszöbölése – kezelés (főleg megfelelő, korszerű helyi kezelés) – a működés helyreállítása – az ekcéma visszatérésének megelőzése.

 

Prof. Dr. Török Éva

forrás: archívum
(Patika Tükör – 020301)

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.