Csontritkulás

[gac]

Combnyaktörés után sokszor a járókeret használata az ágyon kívüli mobilizálás első lépése.

CSONTRITKULÁS (OSTEOPOROSIS)

DEFINÍCIÓ

A csontritkulás a csontozat olyan betegségét jelenti, amely a csontok mésztartalmának (kalcium és foszfor) csökkenésével jár együtt. Ezzel párhuzamosan a csontok törékennyé válnak, súlyos esetben minimális sérülés is törést okozhat. Jellegzetesen az időskorúak és a nők betegsége, az esetek döntő többségében a menopauza után jelentkezik.

ELŐFORDULÁS

A betegség a lakosság 8-10 %-át érinti. Figyelembe véve, hogy ez közel egymillió embert jelent, egyértelműen látjuk a csontritkulás népegészségügyi jelentőségét.

TÜNETEK

A betegség korai fázisában a tünetek hiányoznak. Később a csonttömeg csökkenésével párhuzamosan hátfájdalom, testmagasság-csökkenés, illetve különböző csonttörések fordulnak elő, leggyakrabban a csigolyák, a combcsont és az orsócsont (csukló) érintettek. Spontán vagyis sérülés nélküli csonttörések is előfordulnak, ezeket pathológiás töréseknek nevezzük. Mindezek alapján igen fontos a korai diagnózis.

A BETEGSÉG KIALAKULÁSÁBAN SZEREPET JÁTSZÓ TÉNYEZŐK

Nem: a nők hormonális okok miatt hajlamosabbak csontritkulás kialakulására, mint a férfiak. Ösztrogénhiány esetén a csontritkulás kockázata megnő. Mivel menopauza után ösztrogénhiány alakul ki, könnyen érthetővé válik a csontritkulás kialakulása.

Életkor: a magasabb életkor szintén a csontritkulás kockázati tényezője.

Családi halmozódás: bizonyos családokban gyakrabban fordul elő.

A kalciumszegény táplálkozás szintén rizikótényező.

Bizonyos endokrin (hormonális) betegségek esetén szintén csontritkulással lehet számolni. Ilyen betegségek pl. a férfi nemi hormon hiánya, a pajzsmirigy túlműködés, Cushing sy. stb.

A dohányzás káros hatása szintén bizonyított.

Bizonyos gyógyszerek alkalmazása szintén csontritkulást okoz. Ilyen gyógyszerek pl. a szteroidok, pajzsmirigyhormonok, illetve egyéb egyes rosszindulatú daganatok kezelésében használatos szerek.

Mozgásszegény életmód.

Krónikus alkoholizmus.

Krónikus vesebetegségben és cukorbetegségben a betegség gyakrabban fordul elő.

DIAGNÓZIS

Tekintettel arra, hogy a betegség korai szakaszában fájdalmat nem okoz, gyakran egyszerű röntgenfelvétel során merül fel a csontritkulás gyanúja. A mai napig a legelterjedtebb vizsgálati módszer az úgynevezett DEXA vizsgálat (csontsűrűség-mérés), amely szintén a röntgenvizsgálat elvén működik, fájdalmatlan és segítségével a diagnózis kétség kívül felállítható.

Nőknél a változókor után ajánlatos szűrő jelleggel elvégezni ezt a vizsgálatot.

A CSONTRITKULÁS SZÖVŐDMÉNYEI

A legsúlyosabb következményeket a különböző törések jelentik. A törések leggyakrabban azokat a csontokat érintik (csípő, csigolya, combcsont), amelyek egyébként is nagyobb tehertételnek vannak kitéve. Csigolya-összeroppanás különösebb sérülés nélkül is felléphet. Eleséskor különösen a téli hónapokban, csúszós járda esetén igen gyakran csuklótörés, vagy combnyaktörés (combcsont) lép fel. Az időskori halálozási okok között a csonttörések következtében történt halálozás tekintélyes helyet foglal el.

KEZELÉS

Először a betegség hátterében álló egyéb okot (pl. endokrin megbetegedések) kell kizárni.

Menopauza utáni csontritkulás esetén választott elterjedt kezelési mód az úgynevezett hormonpótló terápia. Ekkor ösztrogént juttatnak a szervezetbe, amely olyan hormon amely a csonttömeg csökkenését lassítja. Ügyelni kell azonban arra, hogy a hormonpótló kezelésnek ritkán súlyos szövődményei (pl. emlőrák) lehetnek.

Ismertek ezen kívül egyéb gyógyszerek pl. bisphosphonat-ok, vagy kalcitonin, amelyek használatosak a csontritkulás kezelésében.

A dohányzásról való leszokás, a szigorú alkoholtilalom, a fokozott kalciumbevitel (pl. tejtermékek formájában), a fokozott testmozgás szintén a terápia lényeges elemei.

Kialakult betegség esetén ügyelni kell arra, hogy a csontritkulásban szenvedő beteg otthonában megfelelő kapaszkodó felületek legyenek, a csúszós felületeken pl. járdán vagy fürdőszobában óvatosan mozogjon, nehéz súlyt ne emeljen és tartózkodjon minden olyan tevékenységtől amely sérülés kockázatát rejti.

 

Dr. Igaz Iván

 

To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Kép CAPTCHA
Kérjük, írja be a képen látható karaktereket, ügyelve a kis- és nagybetűkre.

Honlapunk böngészésével hozzájárul ahhoz, hogy sütiket használjunk. További információ.×