Nem kívánt terhességek

Az abortusz

Az abortusz szó vetélést jelent, mely lehet spontán és művi. Ezt azért fontos tisztázni, mert a köztudatban sokszor csak a terhességmegszakítással kapcsolatban szerepel a szó.

Vetélésről a terhesség 24. hetéig, szülésről ezt követően beszélünk. A nem kívánt terhességek megszakítása a magyar törvények szerint a terhesség 12. hetéig, illetve kiskorúak esetében a terhesség 28. hetéig történhet. 18 év alatti életkorban szülői beleegyezés szükséges az abortuszhoz, tehát azt nem lehet eltitkolni. Természetesen az egyéb orvosi indikációk miatt történő terhességmegszakítás más elbírálás alá esik. A terhességmegszakítás Magyarországon nem ingyenes. Maximális térítési díja jelenleg 15 000 Ft, melyet a tb-nek kell csekken befizetni.

A terhességmegszakításról azért kell sokszor, minden adandó alkalommal beszélni, mert annak ellenére hogy rengeteg fogamzásgátlási módszer áll a nők rendelkezésére, mégis évi 11 ezer terhességmegszakítást végzünk, és ebből 18 százalék 18 év alatti lányoknál történik! A nem kívánt terhességek megszakítása a tinédzsereknél és a 38-42 év körüli nőknél a leggyakoribb. A fiatalok túl korán kezdik a nemi életet, és legtöbbször minden előzetes felkészülés nélkül, sokszor egy házibulin, néhány pohár ital hatására történik meg az első szexuális kapcsolat. Ráadásul azt hiszik, az első alkalommal nem fognak teherbe esni. Sajnos sokszor megtörténik a baj, hiszen egyetlen alkalom is elég lehet a fogantatáshoz.

Másrészt a partner is többnyire fiatal, még tapasztalatlan és az előre megbeszélt "vigyázás" nem mindig úgy alakul, ahogyan tervezték.

Az idősebb hölgyek pedig sokszor azt hiszik, hogy már nem lesznek könnyen terhesek, ezért kevésbé óvatosak. E tényezőkből adódik az a szomorú adat, hogy Magyarországon a terhességmegszakítások száma magasabb, mint a szülésszám. Pedig a nem kívánt terhességeket meg lehet előzni. Jelenleg hazánkban 21-féle fogamzásgátló tabletta van forgalomban. Mindegyik modern, kis hormontartalmú, ám ennek ellenére biztonságos. Az idősebb korosztálynak, illetve a már szült nőknek méhen belüli fogamzásgátló eszközök is rendelkezésükre állnak. Létezik közöttük olyan, amelyik kis hormontartalmú, emellett a vérzések nem erősek, sőt kifejezetten csökkenti a menstruáció hosszát és mennyiségét.

Van olyan fogamzásgátló injekció, melyet 3 havonta kell az izomba beadni, így még a gyógyszer bevételére sem kell odafigyelni.

Sok új helyi fogamzásgátló is vásárolható, többféle kiszerelésben. Kúp, hüvelytabletta, krém, szivacs formájában kaphatók. Ezeknek az az előnyük is megvan, hogy a szexuális úton terjedő betegségek nagy részét is kivédik.

Minden közértben és drogériában kapható gumi óvszer. Ajánlatos, hogy a hölgyek is tartsanak maguknál óvszert, hiszen nem biztos, hogy a partner gondoskodik erről. Ha mégis megtörténik a védekezés nélküli szexuális aktus, még mindig lehet tenni a nem kívánt terhesség ellen, hiszen minden kerületben vannak sürgősségi ambulanciák, ahol felírják a sürgősségi fogamzásgátlót, melyet lehetőleg 12 órán belül kell bevenni. Ha nincs sürgősségi ambulancia a közelben, akkor a kerületi rendelőintézet nőgyógyásza vagy bármelyik kórház nőgyógyászati osztályának egyik orvosa felírja.

Azonban akiknél terhességmegszakításra kerül sor, általában az egyik lehetőséget sem használták ki. Pedig a műtét sokkal veszélyesebb, mint bármelyik fogamzásgátlási eljárás.

Hogyan történik a terhességmegszakítás?

A módszer más azoknál, akik már szültek és más azoknál, akik még nem.

A nem szült nők esetében a műtétet megelőző este egy prosztaglandintartalmú tablettát helyezünk a hüvelybe, vagy pedig egy vékony pálcát a méhnyakba. Ez előtágítja a méhszájat, majd másnap a terhességet vákuummal kiszívjuk. Ez sokkal kíméletesebb a hegáros méhszájtágításnál, mert a méhnyak izomzatát nem teszi tönkre, így a későbbi terhességeknél kisebb a koraszülés és a vetélés veszélye.

Szült nőknél ezt az előtágítást már nem végezzük el, mert egy hüvelyi szülés után a méhnyak már nem záródik úgy, mint szülés előtt, így a hegársoros tágítás könnyebb, ezért nem szükséges az előtágítás. A terhességet ilyenkor is vákuummal szívjuk ki.

Milyen veszélyei lehetnek a terhesség megszakításnak?

A legsúlyosabb következmény a méh átszakítása. Nagyon ritkán fordul elő, az összes terhesség megszakítások egy százalékánál történik meg. Az ilyen szövődmény nem a nőgyógyász hibája. A méh egy zárt tér, nem lehet látni, csak érezni, hogy meddig nyomjuk a vákuum csövét. Terhesség alatt a méh fel van puhulva, sokkal könnyebb a falát átszakítani, mint nem terhes állapotban. Az ilyen szövődmény - rosszabb esetben - végződhet a méh eltávolításával is.

Gyakoribb szövődmény a műtét utáni lázas állapot, méhnyálkahártya-gyulladás, petefészek-gyulladás, mely azon kívül, hogy fájdalmas - s bár antibiotikumokkal jól gyógyítható ", nem lehet kizárni, hogy petevezeték-elzáródást okoz, mely szintén meddőséghez vezethet.

A terhességmegszakítások további veszélye lehet, hogy nem sikerül tökéletesen eltávolítani a magzati részeket, hiszen mint írtam, az orvos egy zárt térben dolgozik. A visszamaradt magzatrészek fertőződhetnek, így magas lázat, gyulladást, erős vérzést okozhatnak, és a műtétet még egyszer el kell végezni. Ezután is lehet késői szövődmény a meddőség vagy a gyakoribb méhen kívüli terhesség.

A testi szövődményeken kívül nem szabad elfeledkezni a lelki következményekről sem. Minden nőt megvisel az a tudat, hogy magában hordott egy életet, amit önszántából megölt. Általában ez az idősebb hölgyeket viseli meg jobban lelkileg. A fiatalabbak sajnos nagyon könnyedén veszik, és sokukkal előfordul, hogy egy éven belül kétszer is jelentkeznek erre a műtétre.

Pedig sokkal okosabb, kevésbé fájdalmas és kevésbé veszélyes dolog a fogamzásgátlási lehetőségekkel élni, mint egy terhességmegszakításon átesni.

Dr. Szőczei Beáta

szülész-nőgyógyász

forrás: Patika Tükör - 2002-02-01

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.