Reggelizz, mint egy kirĂĄly, ebĂ©delj, mint egy polgĂĄr, Ă©s vacsorĂĄzz, mint egy koldus! â tartja a mondĂĄs. Bizony, ha az egĂ©szsĂ©gĂŒnk, a jĂł alakunk, nem utolsĂłsorban pedig az emĂ©sztĆrendszerĂŒnk Ă©psĂ©gĂ©nek megĆrzĂ©se a cĂ©l, akkor jobb, ha Ăgy teszĂŒnk. Persze ez nem mindig könnyƱ, kĂŒlönösen az ĂŒnnepek közeledtĂ©vel.
Az emĂ©sztĂ©s tulajdonkĂ©ppen mĂĄr a szĂĄjban megindul. A fogainkkal kis darabokra aprĂtott Ă©telek lebontĂĄsĂĄt a nyĂĄl kezdi, amilĂĄz nevƱ enzimjĂ©vel. A tĂĄplĂĄlĂ©k a szĂĄjbĂłl a nyelĆcsövön ĂĄt a gyomorba jut, ahol âsavfĂŒrdĆt" vesz. 4-5 Ăłra elteltĂ©vel a vĂ©konybĂ©lbe kerĂŒl, ahol kĂŒlönfĂ©le emĂ©sztĆnedvek bontjĂĄk le.
A vĂ©konybĂ©l belsĆ felszĂnĂ©t bĂ©lbolyhok borĂtjĂĄk: a tĂĄplĂĄlĂ©k ezeken keresztĂŒl szĂvĂłdik fel a vĂ©rbe. Ăjabb nĂ©hĂĄny Ăłra elteltĂ©vel a maradĂ©k a vastagbĂ©lben halad tovĂĄbb, hogy tovĂĄbbi 7-16 ĂłrĂĄt töltsön ott. Itt mĂĄr csak a vĂz Ă©s az ionok felszĂvĂłdĂĄsa törtĂ©nik, emĂ©sztĂ©s nem. A nem hasznosĂthatĂł rĂ©szek vĂ©gĂŒl a vĂ©gbĂ©lnyĂlĂĄson keresztĂŒl tĂĄvoznak, szĂ©klet formĂĄjĂĄban.
â A magyarorszĂĄgi Ă©tkezĂ©si szokĂĄsok nem tĂșl szerencsĂ©sek â mondja dr. BĂĄlint AndrĂĄs sebĂ©sz, gasztroenterolĂłgus, a Szent Imre KĂłrhĂĄz ĂĄltalĂĄnos sebĂ©szeti profiljĂĄnak osztĂĄlyvezetĆ fĆorvosa. â KevĂ©s alkalommal eszĂŒnk, de akkor sokat, Ă©s tĂșl nagy mennyisĂ©gben fogyasztunk ĂĄllati eredetƱ zsiradĂ©kokat Ă©s szĂ©nhidrĂĄtokat. Az emĂ©sztĆrendszer Ă©s ĂĄltalĂĄban a szervezet szempontjĂĄbĂłl lĂ©nyegesen jobb a többszöri, kis volumenƱ Ă©tkezĂ©s, mint a ânagy zabĂĄlĂĄs". Az energiafelhasznĂĄlĂĄs ugyanis folyamatos â a bevitel ezzel szemben szakaszos. A tĂĄplĂĄlkozĂĄsunkban sokkal nagyobb hangsĂșlyt kellene kapniuk a növĂ©nyi rostoknak, a vitaminoknak, a nyomelemeknek.
A jĂł fogyĂłkĂșra alapja az, hogy a szĂ©nhidrĂĄt-felhasznĂĄlĂĄs nagyobb, mint a kalĂłriabevitel. ElĆször is csökkentenĂŒnk kell a szĂ©nhidrĂĄtok Ă©s a zsĂr fogyasztĂĄsĂĄt. Nem csupĂĄn az Ă©dessĂ©geket, de a pĂ©ksĂŒtemĂ©nyeket, a tĂ©sztafĂ©lĂ©ket Ă©s a lisztbĆl kĂ©szĂŒlt Ă©teleket is hĂĄttĂ©rbe kell szorĂtanunk.
Sokkal több salĂĄtĂĄt, gyĂŒmölcsöt Ă©s zöldsĂ©get kellene fogyasztanunk! A reggelinek Ă©s az ebĂ©dnek kell dominĂĄnsnak lennie, a vacsora lehet szerĂ©nyebb is. A nem hirtelen, fiziolĂłgiĂĄs (azaz Ă©lettani) fogyĂĄs a kalĂłriabevitel megszorĂtĂĄsa mellett megfelelĆ trĂ©ninggyakorlatokra is Ă©pĂt. JĂł tudni, hogy egy fizikai munkĂĄsnak körĂŒlbelĂŒl napi 2000 kilokalĂłriĂĄra van szĂŒksĂ©ge, mĂg egy irodai dolgozĂł szĂĄmĂĄra 1000-1200 kilokalĂłria is elĂ©g. TörekedjĂŒnk arra, hogy 20 alatt tartsuk a testtömegindexĂŒnket!
Testtömegindex
A szĂv- Ă©s Ă©rrendszeri betegsĂ©gek, a cukorbetegsĂ©g, sĆt, a daganatos betegsĂ©gek tekintetĂ©ben is az elhĂzĂĄs az egyik legsĂșlyosabb kockĂĄzati tĂ©nyezĆ. A testtömegindex â angolul Body Mass Index (BMI) â megfelelĆ eligazĂtĂĄst ad ahhoz, hogy felmĂ©rhessĂŒk sajĂĄt ĂĄllapotunkat. Ăgy kapjuk meg, hogy a kilogrammban mĂ©rt testsĂșlyunkat elosztjuk a testmagassĂĄg mĂ©terben mĂ©rt nĂ©gyzetĂ©vel. 25 alatt ĂĄltalĂĄban normĂĄlis testsĂșlyrĂłl, 25-30 között tĂșlsĂșlyrĂłl, mĂg 30 felett elhĂzĂĄsrĂłl beszĂ©lĂŒnk.
Az emĂ©sztĆszervi betegsĂ©gek nagyon sokfĂ©lĂ©k lehetnek. TeltsĂ©gĂ©rzet vagy puffadĂĄs esetĂ©n sokan inkĂĄbb bekapnak egy emĂ©sztĂ©st könnyĂtĆ pirulĂĄt, mint hogy orvoshoz forduljanak. â Pedig MagyarorszĂĄgon ĂĄltalĂĄnos problĂ©ma az, hogy a daganatokat kĂ©sĆn ismerik fel! â mondja dr. BĂĄlint AndrĂĄs. â A gyomorszĂĄjtĂĄji fĂĄjdalmak, a gyomorĂ©gĂ©s, a savanyĂș, marĂł Ăz a szĂĄjban, a tĂĄplĂĄlĂ©k visszaĂĄramlĂĄsa, a mellkasi fĂĄjdalom mind-mind figyelmeztetĆ tĂŒnetek: Ă©rdemes kivizsgĂĄltatnunk magunkat. Ha pedig vĂ©res szĂ©kletet, hĂĄnyĂĄst, vĂ©res hĂĄnyĂĄst, nem szĂĄndĂ©kolt testsĂșlycsökkenĂ©st tapasztalunk, haladĂ©ktalanul forduljunk orvoshoz!
Dudics Emese
forrĂĄs: archĂvum
(Patika TĂŒkör â 071207)
ArchĂvum
ArchivĂĄlt ĂrĂĄs. A benne foglaltak aktualitĂĄsa nem garantĂĄlt, vagy nem feltĂ©tlenĂŒl tĂŒkrözik a vonatkozĂł tudomĂĄnyterĂŒletek jelenlegi ismeretanyagĂĄt, szempontjait Ă©s hangsĂșlyait.