BĂ­rja a gyomra? – ÉtkezĂ©si szokĂĄsaink

GyorsĂ©ttermi menĂŒ
Ne vĂĄlasszuk gyakran... (fotĂł: Elisabeth Jurenka, unsplash.com)

Reggelizz, mint egy kirĂĄly, ebĂ©delj, mint egy polgĂĄr, Ă©s vacsorĂĄzz, mint egy koldus! – tartja a mondĂĄs. Bizony, ha az egĂ©szsĂ©gĂŒnk, a jĂł alakunk, nem utolsĂłsorban pedig az emĂ©sztƑrendszerĂŒnk Ă©psĂ©gĂ©nek megƑrzĂ©se a cĂ©l, akkor jobb, ha Ă­gy teszĂŒnk. Persze ez nem mindig könnyƱ, kĂŒlönösen az ĂŒnnepek közeledtĂ©vel.

Az emĂ©sztĂ©s tulajdonkĂ©ppen mĂĄr a szĂĄjban megindul. A fogainkkal kis darabokra aprĂ­tott Ă©telek lebontĂĄsĂĄt a nyĂĄl kezdi, amilĂĄz nevƱ enzimjĂ©vel. A tĂĄplĂĄlĂ©k a szĂĄjbĂłl a nyelƑcsövön ĂĄt a gyomorba jut, ahol „savfĂŒrdƑt" vesz. 4-5 Ăłra elteltĂ©vel a vĂ©konybĂ©lbe kerĂŒl, ahol kĂŒlönfĂ©le emĂ©sztƑnedvek bontjĂĄk le.

A vĂ©konybĂ©l belsƑ felszĂ­nĂ©t bĂ©lbolyhok borĂ­tjĂĄk: a tĂĄplĂĄlĂ©k ezeken keresztĂŒl szĂ­vĂłdik fel a vĂ©rbe. Újabb nĂ©hĂĄny Ăłra elteltĂ©vel a maradĂ©k a vastagbĂ©lben halad tovĂĄbb, hogy tovĂĄbbi 7-16 ĂłrĂĄt töltsön ott. Itt mĂĄr csak a vĂ­z Ă©s az ionok felszĂ­vĂłdĂĄsa törtĂ©nik, emĂ©sztĂ©s nem. A nem hasznosĂ­thatĂł rĂ©szek vĂ©gĂŒl a vĂ©gbĂ©lnyĂ­lĂĄson keresztĂŒl tĂĄvoznak, szĂ©klet formĂĄjĂĄban.

– A magyarorszĂĄgi Ă©tkezĂ©si szokĂĄsok nem tĂșl szerencsĂ©sek – mondja dr. BĂĄlint AndrĂĄs sebĂ©sz, gasztroenterolĂłgus, a Szent Imre KĂłrhĂĄz ĂĄltalĂĄnos sebĂ©szeti profiljĂĄnak osztĂĄlyvezetƑ fƑorvosa. – KevĂ©s alkalommal eszĂŒnk, de akkor sokat, Ă©s tĂșl nagy mennyisĂ©gben fogyasztunk ĂĄllati eredetƱ zsiradĂ©kokat Ă©s szĂ©nhidrĂĄtokat. Az emĂ©sztƑrendszer Ă©s ĂĄltalĂĄban a szervezet szempontjĂĄbĂłl lĂ©nyegesen jobb a többszöri, kis volumenƱ Ă©tkezĂ©s, mint a „nagy zabĂĄlĂĄs". Az energiafelhasznĂĄlĂĄs ugyanis folyamatos – a bevitel ezzel szemben szakaszos. A tĂĄplĂĄlkozĂĄsunkban sokkal nagyobb hangsĂșlyt kellene kapniuk a növĂ©nyi rostoknak, a vitaminoknak, a nyomelemeknek.

A jĂł fogyĂłkĂșra alapja az, hogy a szĂ©nhidrĂĄt-felhasznĂĄlĂĄs nagyobb, mint a kalĂłriabevitel. ElƑször is csökkentenĂŒnk kell a szĂ©nhidrĂĄtok Ă©s a zsĂ­r fogyasztĂĄsĂĄt. Nem csupĂĄn az Ă©dessĂ©geket, de a pĂ©ksĂŒtemĂ©nyeket, a tĂ©sztafĂ©lĂ©ket Ă©s a lisztbƑl kĂ©szĂŒlt Ă©teleket is hĂĄttĂ©rbe kell szorĂ­tanunk.

Sokkal több salĂĄtĂĄt, gyĂŒmölcsöt Ă©s zöldsĂ©get kellene fogyasztanunk! A reggelinek Ă©s az ebĂ©dnek kell dominĂĄnsnak lennie, a vacsora lehet szerĂ©nyebb is. A nem hirtelen, fiziolĂłgiĂĄs (azaz Ă©lettani) fogyĂĄs a kalĂłriabevitel megszorĂ­tĂĄsa mellett megfelelƑ trĂ©ninggyakorlatokra is Ă©pĂ­t. JĂł tudni, hogy egy fizikai munkĂĄsnak körĂŒlbelĂŒl napi 2000 kilokalĂłriĂĄra van szĂŒksĂ©ge, mĂ­g egy irodai dolgozĂł szĂĄmĂĄra 1000-1200 kilokalĂłria is elĂ©g. TörekedjĂŒnk arra, hogy 20 alatt tartsuk a testtömegindexĂŒnket!

Testtömegindex

A szĂ­v- Ă©s Ă©rrendszeri betegsĂ©gek, a cukorbetegsĂ©g, sƑt, a daganatos betegsĂ©gek tekintetĂ©ben is az elhĂ­zĂĄs az egyik legsĂșlyosabb kockĂĄzati tĂ©nyezƑ. A testtömegindex – angolul Body Mass Index (BMI) – megfelelƑ eligazĂ­tĂĄst ad ahhoz, hogy felmĂ©rhessĂŒk sajĂĄt ĂĄllapotunkat. Úgy kapjuk meg, hogy a kilogrammban mĂ©rt testsĂșlyunkat elosztjuk a testmagassĂĄg mĂ©terben mĂ©rt nĂ©gyzetĂ©vel. 25 alatt ĂĄltalĂĄban normĂĄlis testsĂșlyrĂłl, 25-30 között tĂșlsĂșlyrĂłl, mĂ­g 30 felett elhĂ­zĂĄsrĂłl beszĂ©lĂŒnk.

Az emĂ©sztƑszervi betegsĂ©gek nagyon sokfĂ©lĂ©k lehetnek. TeltsĂ©gĂ©rzet vagy puffadĂĄs esetĂ©n sokan inkĂĄbb bekapnak egy emĂ©sztĂ©st könnyĂ­tƑ pirulĂĄt, mint hogy orvoshoz forduljanak. – Pedig MagyarorszĂĄgon ĂĄltalĂĄnos problĂ©ma az, hogy a daganatokat kĂ©sƑn ismerik fel! – mondja dr. BĂĄlint AndrĂĄs. – A gyomorszĂĄjtĂĄji fĂĄjdalmak, a gyomorĂ©gĂ©s, a savanyĂș, marĂł Ă­z a szĂĄjban, a tĂĄplĂĄlĂ©k visszaĂĄramlĂĄsa, a mellkasi fĂĄjdalom mind-mind figyelmeztetƑ tĂŒnetek: Ă©rdemes kivizsgĂĄltatnunk magunkat. Ha pedig vĂ©res szĂ©kletet, hĂĄnyĂĄst, vĂ©res hĂĄnyĂĄst, nem szĂĄndĂ©kolt testsĂșlycsökkenĂ©st tapasztalunk, haladĂ©ktalanul forduljunk orvoshoz!

 

Dudics Emese

forrĂĄs: archĂ­vum
(Patika TĂŒkör – 071207)

ArchĂ­vum

ArchivĂĄlt Ă­rĂĄs. A benne foglaltak aktualitĂĄsa nem garantĂĄlt, vagy nem feltĂ©tlenĂŒl tĂŒkrözik a vonatkozĂł tudomĂĄnyterĂŒletek jelenlegi ismeretanyagĂĄt, szempontjait Ă©s hangsĂșlyait.

EgyszerƱ szöveg

  • A HTML jelölƑk hasznĂĄlata nem megengedett.
  • A webcĂ­mek Ă©s e-mail cĂ­mek automatikusan kattinthatĂł hivatkozĂĄsokkĂĄ alakulnak.
  • A sorokat Ă©s bekezdĂ©seket a rendszer automatikusan felismeri.