Bárányhimlő? Nem kell!

Védőoltással megelőzhető a leggyakoribb fertőző gyermekbetegségA bárányhimlő heveny, ragályos, hólyagos kiütéssel járó, többnyire jóindulatú betegség. Ezért a hazai köztudatban úgy él, mint szükséges rossz: egyik gyereknek sem árt, ha átesik rajta. Kevesen tudják azonban, hogy esetenként súlyos idegrendszeri és légúti tünetekkel, májelégtelenséggel, baktériumok keltette felülfertőzéssel járhat, valamint veszélyezteti a kismamák és magzatuk egészségét.

Hazánkban a bárányhimlős megbetegedések száma évente 60-70 ezerre tehető, közülük csak 40 ezer a bejelentett. Az esetek 75-80 százaléka a 15 év alatti korosztályt érinti, ám világszerte tapasztalható, hogy a betegség előfordulása az elmúlt 20 évben a 15 éves korosztály felé tolódott. Ezzel párhuzamosan nő a súlyosabb, komplikáltabb és a kórházi ellátásra szoruló esetek előfordulása.
A bárányhimlő az egyik leggyakoribb fertőző gyermekbetegség. Általában enyhe lefolyású, kiütéssel járó, lázas megbetegedés, amelyen az emberek 90-95 százaléka élete során egyszer átesik. A fertőzést - csakúgy, mint az övsömört - a varicella-zoster nevű vírus okozza. A betegség cseppfertőzéssel terjed és használati tárgyak is közvetíthetik. Ezért járványok kialakulása sem ritka, amely leginkább a téli és tavaszi hónapokra jellemző.

Jó tudni, hogy a beteg már 1-2 nappal a kiütések megjelenése előtt is fertőz. Ha valaki elkapta a betegséget, általában két hétig panaszmentes, ezalatt szaporodnak a vírusok a szervezetében. Körülbelül 14 nap után jelentkeznek az első kiütések. A viszkető pöttyök mellett gyakori a nem túl magas láz (37,5-38,5 °C), a gyengeség, az étvágytalanság és a hasfájás.

A kicsik nehezen értik meg, hogy a viszkető hólyagokat nem szabad vakarni. A bárányhimlős gyermekek ezért igen nyűgössé, nehezen kezelhetővé válnak. A viszkető pöttyöket a gyerekek sokszor elvakarják, ezáltal elfertőzik. Nem gyakran, de előfordul, hogy ezekből az elvakarásokból időről időre komolyabb fertőzés alakul ki, amit már csak a gyermek antibiotikumos kezelésével lehet rendbe hozni. A bőrfertőzés terjedése miatt a beteget néha kórházba kell beutalni.
Bár gyermekkorban a bárányhimlő ritkán jár komolyabb szövődménnyel, az újszülötteknél, tinédzsereknél, felnőtteknél, illetve a legyengült immunrendszerrel rendelkezőknél a betegség lefolyása súlyosabb. Bár a fertőzés kiállása általában életre szóló immunitást hagy maga után, maguktól a vírusoktól nem szabadulunk meg, latens formában a szervezetben maradnak.

Japánban és Koreában 1986 óta rutinszerűen oltják a lakosságot. Az Egyesült Államokban 1995-ben tették kötelezővé a bárányhimlő elleni védőoltást. Az amerikai példát számos ország követi, a vakcina népszerűsítésére létrejött Eurovar, a European Varicella Foundation 2002-ben a kelet-közép európai országokra is kiterjesztette működését.

A bárányhimlő elleni védőoltás már 9 hónapos kortól adható, az oltóanyag kevés mellékhatással jár, jól tolerálható. Az oltást követően láz vagy légúti tünetek alakulhatnak ki, de csak csekély mértékben (kevesebb mint 14 százalékban), illetve enyhe kiütések jelentkezhetnek. Kiterjedt, rutinszerű alkalmazása következtében csökken a betegség előfordulása. Ahhoz, hogy megakadályozzuk a betegség kitolódását az idősebb korosztály felé, a legideálisabb a kanyaró-rubeola-mumpsz (MMR) elleni oltással együtt adni.

A Magyarországon eddig többnyire ismeretlen bárányhimlő elleni védőoltás alkalmazásával a betegség szövődményeivel együtt megelőzhető. Így az életkor előrehaladtával kialakuló betegség súlyosabb lefolyása kivédhető, valamint a veszélyeztetett csoportokkal gyakrabban érintkezők (tanárok, óvónők, gyermeknevelők, hozzátartozók, és egészségügyi személyzet) egészsége megőrizhető. Oltással meggátolható a járvány kialakulása gyermekintézményekben és egyéb zárt közösségekben. Alkalmazásával kivédhető a felnőttkori övsömör létrejötte, illetve súlyossága csökkenthető.
A bárányhimlő elleni vakcina kimondottan ajánlott terhesség előtt álló, terhességet vállaló, és a betegségen még át nem esett nőknek, hiszen a várandósság első három hónapjában bekövetkező fertőzés átterjedése a magzatra súlyos következményekkel jár.

forrás: Patika Tükör - 2003-07-01

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.