Túlsúly és elhízás – Egészséges Amerika?

A minap olvashattuk egy vezető magyar hírportál címlapján, hogy amerikai kutatók szerint a multivitaminok nem védenek a rosszindulatú betegségekkel szemben. A kissé homályos érvelés szerint ahol ez korábban mégis kimutatható volt, ott az "alultápláltság" játszhatott szerepet, szemben az aktuális vizsgálatban részt vevő egészséges amerikaiakkal.

Felmerül a kérdés, hogy azokra az amerikaiakra gondoltak-e, akik körében 30%-os az elhízottság, ahol ez a probléma már megelőzi a dohányzás által elszenvedett károkat, ahol az elhízás "nemzetbiztonsági kérdéssé" vált.

Michelle Obama egy éve hirdette meg a Mozogjunk! programot, mely a fizikai aktivizáláson túlmenően az étkezési szokások megváltoztatására, a szülők felvilágosítására helyezi a hangsúlyt. Nem véletlen az igyekezet. Az amerikai gyerekek körében a 20%-ot közelíti az elhízottak aránya, az "egyszerű" túlsúlyosakról már nem is beszélve. Ilyen rizikófaktorral terhelt populációból merítve akár téves következtetésekre is juthatunk egy-egy vizsgálat lezárásakor, különösen, ha nem ügyelünk a kontrollcsoport összetételére.

Most sepregessünk saját házunk táján... Magyarországon is magas a súlyfelesleggel küszködők aránya, a felnőtt népesség minimum fele túlsúlyos, 17-18%-a pedig egyenesen elhízott (obezitás, BMI >30). Ezzel az OECD tagállamok között sajnálatos módon az élmezőnyhöz tartozunk, bár még nálunk is rosszabbul teljesít például Ausztrália és Szlovákia.

Nagy-Britannia 22% felett már dobogós, az USA pedig 30% feletti eredményével letaszíthatatlan a trónról jó ideje. A válság tovább rontott a helyzeten, mivel az olcsóbb, egészségtelenebb, magas energiatartalmú ételek, alapanyagok kerültek előtérbe.

A listán a középmezőnyben találhatjuk Lengyelországot (alig több mint 11%-kal), a sereghajtók között pedig ott büszkélkedhetnek a hasukat szerető olaszok, a bizonnyal sokat korcsolyázó norvégok, és az öreg kontinensen legkedvezőbb helyzetben lévő, egészségtudatos svájciak. Talán nem lep meg senkit, hogy a két utolsó – továbbra is fejlett országokról beszélünk – Japán és Dél-Korea, 3%-ot alig meghaladó aránnyal.

Ellenőrizze Ön is testtömeg indexét! Reméljük, hogy kalkulátoraink 30 alatti, előnyösen 25-26 alatti értékkel örvendezteti meg, de ha mégsem, már ma felléphet az egészségét veszélyeztető túlsúly, elhízás ellen ésszerű táplálkozással, testmozgással.

BMI kalkulátor hölgyeknek | BMI kalkulátor uraknak

 

–VBE–

2011.03.30

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.