Mindennapi gerinctorna

Az ülőmunkát végzők naponta tapasztalják, hogy – konkrét, diagnosztizált mozgásszervi megbetegedés nélkül is – délutánra, estére bedagad a lábuk, megfájdul a derekuk, hátuk, nyakuk. Nekik szeretnénk néhány egyszerű, bárhol elvégezhető gyakorlattal segítséget nyújtani abban, hogy ne állandósuljanak, rögzüljenek ezek a kellemetlen fájdalmak, melyek tönkretehetik mindennapjainkat.

Mindenképp tanácsolnám, hogy óránként, de legalább 2 óránként álljanak fel, mozogjanak, sétálgassanak. Iktassanak be néhány perces tornát, amely segít megelőzni a helytelen vagy statikus tartásból fakadó izom- és ízületi fájdalmakat. Ezek a gyakorlatok azoknak szólnak, akik ülőmunkát végeznek és nem szenvednek krónikus mozgásszervi megbetegedésben.

Széken ülve mindkét sarkunkat egyszerre emeljük fel. Ismételjük a gyakorlatot legalább 50-szer. Ezzel az izompumpával a láb dagadását előzhetjük meg.

Váltott kézzel nyújtózkodjunk felfelé, így megnyújtjuk a gerincet, a hátizmokat.

Terpeszállásban, lassan, fentről indítva hajoljunk előre, "görgetve" a gerincet csigolyáról csigolyára. Engedjük lógni a fejet, a karokat, majd óvatosan emelkedjük vissza és nyújtózzunk.

Hajoljunk oldalra megtörve ezzel a gerinc állandó előre görnyedését. A csigolyatestek közti porckorongnak feltétlenül szüksége van a mozgásra.

Majd – még mindig terpeszállásban – hajlítsuk be a térdeinket és mindkét vállunkkal körözzünk. Mozgassuk át a vállövet, a lapockákat, a csuklyásizmot.
Legtöbbször ez a terület és a derék válik fájdalmassá akár a számítógéppel, akár egyéb ülőmunkát végzőknél is.

A rendszeres, napi többszöri átmozgatás nagyon fontos, hogy ne rögzüljenek a fájdalmak, bizonyos izomcsoportok egyoldalú terhelése ne okozzon görcsöt, rögzült, kezelésre szoruló állapotot. Megelőzni a bajt mindig könnyebb, mint kezelni!

 

Buzási Bea
gyógytornász

forrás: archívum
(Patika Tükör – 051005)

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

2023. 07. 05., sze – 14:04 | Ágnes

Szeretnék otthon online tornázni.