A tejcukorérzékenyekért

Hét évvel ezelőtt alakult egy egyesület Laktózérzékenyek Társasága (LÉT) elnevezéssel...

Hét évvel ezelőtt alakult egy egyesület - Laktózérzékenyek Társasága (LÉT) elnevezéssel - tíz fővel és azzal az elhatározással, hogy táplálkozási információk gyűjtésével és érdekvédelmi tevékenységgel segítségére lesz sorstársainak.

Az egyesületet kizárólag önkéntes munkatársak működtetik. Az eltelt évek során egyesületünk országos hatókörű közhasznú szervezetté növekedett. Jelenleg 302 tagunk van. Tagjaink Budapest minden kerületében és az ország minden megyéjében megtalálhatók. Egyesületünk létszámának 11 százaléka orvos, gyógyszerész, dietetikus, kórházi élelmezésvezető, vezető főnővér, ápolónő, óvónő és védőnő. Segítségükkel - közvetlenül tájékoztatott tagjainkon kívül - több ezer emberhez jutnak el információink.

Negyedévente küldünk tagjainknak tájékoztatót az összegyűjtött információkról, az elért érdekvédelmi eredményekről és az egyesület belső életével kapcsolatos hírekről. Információink segítséget nyújtanak a rászorulóknak a tejcukor-érzékenység kellemetlen tüneteinek elkerüléséhez és az egyéb, súlyosabb emésztőrendszeri, valamint a tejmentes (kalciumhiányos) táplálkozásukból következő, csontrendszeri betegségek (osteoporosis) megelőzéséhez. A hét év gyűjtésének eredménye egy 203 oldalas összeállítás-sorozat a tejcukor-érzékenységről, a laktózmentes élelmiszerekről, a laktózmentes gyógyszerekről, diagnosztikai és terápiás lehetőségekről, adócsökkentési lehetőségről, sorkatonai szolgálattal kapcsolatos tudnivalókról, az egyesületről, a folyamatban lévő érdekvédelmi munkáról, stb. Ezt küldjük első tájékoztatásként minden új belépőnek és érdeklődőnek.

Az évek során kialakult széles kapcsolatrendszer is segíti munkánk eredményességét. Állandó munkakapcsolatban állunk a hasonló jellegű problémák megoldásán dolgozó civil szervezetekkel ("A Lánc" Egészségkárosodott Emberek Szervezeteinek Szövetsége, Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete, Magyar Táplálékallergia Munkaközösség Egyesület, Magyarországi PKU Egyesület Galaktozémiás Szekciója). Egyesületünk elismeréseként értékelhetjük a professzionális egészségügyi szervezetek érdeklődését és a velük kialakuló kapcsolatainkat (Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége, Országos Gyógyszerészeti Intézet, Semmelweis Egyetem Főiskolai Kar Dietetikai Tanszék, stb.). A dietetikusok is igénylik tájékoztatóinkat és segítik azok összeállítását. Egyre több orvos küldi egyesületünkhöz laktózintoleranciával diagnosztizált betegeit. Felszerelésünk és kommunikációs lehetőségeink kielégítőek.
A tagdíjunk - ami 2002-ben 890 Ft/év - és az szja 1 százalékából érkezett támogatások természetesen nem biztosítják működésünk teljes költségét. Állami, önkormányzati, cég- és magántámogatások is segítik munkánkat.

Támogatásukat köszönjük.

Működési feltételeink szerények, de információs segélyvonalunkon (230-3500 fax és üzenetrögzítő) mindenkit visszahívunk, akinek segítségre van szüksége.

forrás: Patika Tükör - 2002-09-18

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.