A herpesz

A herpeszt okozó vírusnak két fajtája van, az 1-es és a 2-es típus. Az előbbi elsősorban az arcon, ajkakon kialakuló hólyagos bőrbetegségért, míg az utóbbi inkább a nemi szerveken kialakuló herpeszfertőzésért okolható. Míg az ajkakon jelentkező herpesz legelső fertőzése rendszerint már kisgyermekkorban lezajlik, addig a nemi szervek fertőzése sokkal inkább a pubertás környékén következik be.

A herpeszvírusok inaktív állapotban élnek a bőr érzőideg-ellátását biztosító idegsejtekben, de különböző ingerek hatására a lappangó állapotból aktív állapotba kerülnek, és ilyenkor kialakulnak a szinte mindenki számára ismerős tünetek. Égő, viszkető érzés az ajkon, a víztiszta bennékű, apró hólyagocska megjelenése, majd befertőződése, és a húzódó, pörkkel fedett, napokig fájdalmas seb kialakulása, melyet a környéki nyirokcsomók fájdalmas duzzanata is kísér. A betegség fellángolását követően a vírus visszahúzódik az idegsejtekbe, ahol a következő támadásig ismét inaktív állapotban várakozik.

A vírus kimutatható a tünetmentes betegek nyálából, de aktív betegség esetén a kimutatott kórokozók száma ennek akár ezerszerese is lehet. A fertőzés közvetlen érintkezés útján terjed. Egy aprócska sérülés elegendő, hogy a vírus bejusson rajta a bőrbe. Míg a világ kevésbé fejlett területein az 1-es típusú herpeszvírussal történt fertőzöttség a gyermekek mintegy ötéves korára eléri a száz százalékot, addig például Nagy-Britanniában az egyetemre kerülő korosztály fertőzöttsége nincs 50 százalék.

Az ajakherpesz legelső jelentkezésekor a tünetek a vírus szervezetbe való kerülését követően 4-5 nappal várhatóak. Láz, rossz közérzet, levertség jelentkezik, fokozott nyáladzással, miközben az evés-ivás fájdalmas, és a lehelet rossz szagú. A fogíny duzzadt, vörös, vérzékeny. Kicsiny hólyagok jelennek meg szerte a szájüregben, a nyelven, garatfalon, szájpadláson, a pofák belfelszínén. A hólyagokból fehéres foltok, majd sárgás lepedékkel fedett fekélyek lesznek. A nyaki nyirokcsomók fájdalmasan megduzzadnak. A lázas állapot 4-5 napig tart, és a teljes gyógyulás mintegy két hét alatt várható.
Ezt követően az újabb és újabb, visszatérő herpeszes rohamok sokkal enyhébb, de nagyon kellemetlen tünetekkel jelentkeznek, rendszerint közel azonos területen. Általában nem érintik a szájnyálkahártyát, a hólyagok kisebbek, és apró területen, csoportban helyezkednek el, főleg az ajkakon, olykor az orrnyílások környékén. Többnyire az általános tünetek (pl. láz, levertség) is elmaradnak. A hólyagocskák megjelenését 1-2 órával előzi csak meg az égő-viszkető érzés. A sebek 7-10 nap alatt, heg visszamaradása nélkül gyógyulnak.

A herpeszvírus-fertőzésnek súlyos szövődményei lehetnek, ha a betegség a szemre, különösen, ha a szaruhártyára terjed, de okozhat agyhártyagyulladást is, illetve - a legyengült szervezetben - súlyos általános megbetegedést is.
A betegség ismételt fellángolását előidézheti - többek között - apró sérülés, a napozás közben az arcot érő ultraibolya-sugárzás, menstruáció, felső légúti fertőzés, stressz, fogorvosi beavatkozás is. Sokszor azonban soha nem derül ki, mi idézte elő az újabb, kellemetlen panaszokat okozó, apró hólyagocskák megjelenését.

Számos módszer létezik a fájdalmas, gyulladt ajakherpesz kezelésére. Egyetlen szer sem gyógyítja meg a betegséget, vagyis nem pusztítja el a mélyen a szervezetben, valamelyik idegdúcban megbúvó herpeszvírusokat. Azonban időben megkezdett helyi kezeléssel a panaszok, tünetek enyhíthetőek, a vírussal nagy számban fertőzött sebváladékban a kórokozók elpusztíthatók, a sebecske bakteriális felülfertőződése megakadályozható, a sebgyógyulás ideje lerövidíthető.
A kizárólag a herpesz kezelésére ajánlott, vírusellenes szert tartalmazó készítményekkel már a gyakorló herpeszes által azonnal felismert kezdeti tünetek (égő, viszkető érzés, feszülő fájdalom) megjelenésekor kezdjük meg a kezelést, mert ez akkor hatékony valóban.

A helyi fertőtlenítő hatású szerekkel a kicsiny, víztiszta bennékű hólyagok megjelenésekor naponta akár többször is lefertőtleníthetjük a kisebesedett területet, mert a herpeszvírusok nagy számban hemzsegnek a sebváladékban. De a fertőtlenítő kezelés nemcsak a vírusokat pusztítja el, hanem gátolja a seb baktériumok okozta felülfertőződését, és így a kellemetlen helyi fájdalom mellett a nyaki nyirokcsomók gyulladása által okozott fájdalmas nyirokcsomó-duzzanat kialakulásának esélye is csökkenthető.
A gyógyszeres kezelés mellett jó hatású a herpesz helyének szoftlézerrel (kis energiájú lézersugár) történő besugárzása.
A rohamok megelőzésében fontos szerepet kaphat a kiváltó tényezők kerülése, például az arc napoztatásának kerülése és magas faktorú naptejek alkalmazása. A szájon át szedhető antivirális szerek megakadályozzák ugyan a bőrbe jutott vírusok szaporodását, de nem pusztítják ki az inaktív állapotban az idegsejtekben megbúvó kórokozókat. Meggyorsítják az adott roham gyógyulását, de nem előzik meg az ajakherpesz későbbi fellángolásait. Az immunrendszert erősítő szerek kúraszerű alkalmazása ugyanakkor ritkíthatja a rohamok gyakoriságát.

Dr. Kökény Zoltán

forrás: Patika Tükör - 2003-07-01

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.