D-vitamin az időskori elesések elkerülésére?

A nem csigolyatörések 90%-a elesés következménye. Az elesés a funkcionális hanyatlással függ össze. Ez az idős emberek esendővé válását jelzi, rokkantsághoz, az önellátás képességének elvesztéséhez vezethet.

Az elesések iránti fokozott hajlamban szerepet játszó tényezők az izmok gyengesége, az egyensúly romlása, a kognitív hanyatlás, a látás gyengülése, valamint a környezeti veszélyforrások, mint a rossz megvilágítás vagy az egyenetlen járófelületek.

Napjainkban egyre inkább előtérbe kerül a D-vitamin pótlás, mint új stratégia az idős emberek elesésének megelőzése és az izomerő növelése érdekében.

A hatásmechanizmusról feltételezik, hogy az a D-vitaminnak a kalcium-anyagcserére kifejtett kedvező hatásán, valamint a kimutatható, mérsékelt csontdenzitás-növekedésen alapul. A D-vitamin receptorai a legkülönbözőbb szövetekben, így az emberi izomban is megtalálhatóak. D-vitamin hiányban szenvedőknél az izomgyengeség már a csontvesztés tüneteinek jelentkezése előtt észlelhető.

A vizsgálatok azt mutatják, hogy mind az ambulánsan kezelt, mind a kórházban fekvő idős emberek esetében a D-vitamin (1 mikrogramm/nap) három hónapi tartó adása hatására nőtt a gyorsan kontraháló izomrostok száma és az izom átmérője (a combkörfogat növekedése által is jelzetten), melyet az izomműködés javulása is kísért, például csökkent a felöltözéshez szükséges idő, meghosszabbodott a járás lengőfázisa (csökkent a támaszkodási fázishoz szükséges idő), végezetül – és ez a lényeg – a kezelést követő egy éves periódusban szignifikánsan csökkent az elesések száma.

 

Váliné Fekete Szilvia
gyógytornász, egészségügyi szaktanár

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu

Megjegyzés


A csontritkulásról írt cikkünket itt olvashatják.

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.