A Brunkow-módszer

A Roswitha Brunkow német gyógytornász által kidolgozott technika olyan neurológiai rendellenességek, ortopédiai betegségek, tartási- és járási nehezítettséggel járó kórképek (pl. stroke) esetén ajánlott gyógymód, amelyet a betegek gyógytornásztól, családtagtól függetlenül, önállóan, a saját napi gyakorlatban többször is intenzíven alkalmazhatnak.

Mindemellett – fájdalomcsillapító módszer lévén – gerincműtéten átesett betegeknek, jelentős fájdalommal járó elváltozások, vagy alacsony fájdalomküszöbbel párosuló krónikus mozgásszervi betegségek esetén is hasznos.

Csupán napi húsz percet, egy tornamatracot és némi kitartást igényel a betegtől. Az eredmények már négy héten belül megmutatkoznak.

A Brunkow asszony által kifejlesztett tornagyakorlatok megkönnyítik a test felépítésében résztvevő izmok használatát, stabilizálását, jól szolgálják a fiziológiás tartás- és mozgásminta kialakulását, automatizálását. Brunkow egy balesetből kifolyólag hosszabb időre kerekesszékbe kényszerült, és saját bőrén tapasztalhatta meg a kezek és lábak támaszkodási funkciójának, az egész test proprioceptív (érzékelési-beidegzési), és neuromuszkuláris (izom-ideg kapcsolati) működésének fontosságát és lényegét, állapotából fakadóan pedig nyugtalanító hiányát, illetve zavarát.

Roswitha Brunkow módszerének sarokköve a csukló és boka maximális hátrafeszítésének fejlesztése, amit az exteroceptív ingerek és a proprioceptív nyomási-zömítési impulzus segítségével kezdeményezünk.

Az exteroceptív ingerek

Hosszanti simítás hüvelykujjal felületesen, rövid és gyors, majd lassú, de hosszabb mozdulattal az alsó végtag hátsó, majd külső oldalán, a felső végtag felső, majd belső oldalán.
Mély húzás a bekarmolt kéz II.-V. ujjainak begyével, mélyebb rétegre hatva hosszan, lassan, nem körömmel.

A proprioceptív nyomási-zömítési impulzus

Hátrafeszített bokán, a m. tibialis anterior (elülső lábszárizom) és a m. digitorum longus (hosszú ujjfeszítő izom) ina mellett, a felső ugróízületre helyezett két ujj rányomásával a boka aktív és erőteljes hátrafeszítése.

Hátrafeszített csuklón a hüvelyk-, és kisujjhoz tartozó kéztőcsontot hátra, a középső ujjhoz tartozót előre nyomva növeljük a csukló aktív hátrahajlását.
Ezt követően tervszerűen hajlított ízületi állásban, a két akrális résztől – melyet fixpontnak nevez – a tenyérgyöktől és a saroktól törzs felé haladva izometriásan (nem látható mozgás, csak feszülés) megfeszítjük izmainkat. Az így elért szinergikus izommunkát továbbépítjük a gerinc felé, a törzs izmainak fokozatos megfeszítésével, melynek eredménye a törzs felegyenesedése és megtámasztása.

Ízelítőül nézzünk néhány Brunkow-gyakorlatot!

Fontos a lassú tempó, a folyamatos légzés és a feszítés utáni teljes ellazítás.

  • Háton fekvés. Emelje fel a fejét, bal kézzel fogja meg a jobb „lábfejét”. Feszítse egymásnak a talpát és tenyerét, tartsa 3-5 mp-ig. Váltott végtagokkal is végezzük.
  • Háton fekve, lábak talpon csípőszélességben. Lábujjait hátrafeszíti, állával a szegycsonthoz közelítve fejét felemeli, sarkait talajba nyomja, kitartja, majd ellazítja.
  • Háton fekvés, karok test mellett tenyérre támasztva. Kézfejet hátrafeszíti, ujjaival terpesztve bekarmol és tart 5 mp-ig. Lazítva leteszi.
  • Mindkét lábat felemeli függőlegesig, a térd hajlított, a boka erősen hátrafeszített legyen. Ezzel egyidejűleg a karokat emeljük magasba, a könyök hajlított, a csukló intenzíven hátrafeszített legyen. Tartja, a derekát is leszorítja, majd ellazít.
  • Jobb oldalon fekve, bal kar a fej alatt, jobb láb kinyújtva, sarokkal erősen lefelé tol. Bal láb hashoz húzva, rajta a jobb kéz. Térdet és kezet egymás ellen nyomva tart 5 mp-ig.
  • Négykézláb állásban: jobb könyököt és bal térdet hashoz húzva egymás ellen nyomva tart, majd kinyújtja a törzs vonalában, láb és kézfej hátrafeszítéssel. Tart 5 mp-ig, majd letámaszt.

 

Váliné Fekete Szilvia
gyógytornász, egészségügyi szaktanár

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.