A Brunkow-módszer

[gac]

6350

Brunkow-módszerA Roswitha Brunkow német gyógytornász által kidolgozott technika olyan neurológiai rendellenességek, ortopédiai betegségek, tartási- és járási nehezítettséggel járó kórképek (pl. stroke) esetén ajánlott gyógymód, amelyet a betegek gyógytornásztól, családtagtól függetlenül, önállóan, a saját napi gyakorlatban többször is intenzíven alkalmazhatnak. Mindemellett – fájdalomcsillapító módszer lévén – gerincműtéten átesett betegeknek, jelentős fájdalommal járó elváltozások, vagy alacsony fájdalomküszöbbel párosuló krónikus mozgásszervi betegségek esetén is hasznos. Csupán napi húsz percet, egy tornamatracot és némi kitartást igényel a betegtől. Az eredmények már négy héten belül megmutatkoznak.

A Brunkow asszony által kifejlesztett tornagyakorlatok megkönnyítik a test felépítésében résztvevő izmok használatát, stabilizálását, jól szolgálják a fiziológiás tartás- és mozgásminta kialakulását, automatizálását. Brunkow egy balesetből kifolyólag hosszabb időre kerekesszékbe kényszerült, és saját „bőrén” tapasztalhatta meg a kezek és lábak támaszkodási funkciójának, az egész test proprioceptív (érzékelési-beidegzési), és neuromuszkuláris (izom-ideg kapcsolati) működésének fontosságát és lényegét, állapotából következően pedig nyugtalanító hiányát, ill. zavarát. Roswitha Brunkow módszerének sarokköve a csukló és boka maximális hátrafeszítésének fejlesztése, amit az exteroceptív ingerek és a proprioceptív nyomási-zömítési impulzus segítségével kezdeményezünk.

Az exteroceptív ingerek

Hosszanti simítás hüvelykujjal felületesen, rövid és gyors, majd lassú, de hosszabb mozdulattal az alsó végtag hátsó, majd külső oldalán, a felső végtag felső, majd belső oldalán.
Mély húzás a bekarmolt kéz II.-V. ujjainak begyével, mélyebb rétegre hatva hosszan, lassan, nem körömmel.

A proprioceptív nyomási-zömítési impulzus

Hátrafeszített bokán, a m. tibialis anterior (elülső lábszárizom) és a m. digitorum longus (hosszú ujjfeszítő izom) ina mellett, a felső ugróízületre helyezett két ujj rányomásával a boka aktív és erőteljes hátrafeszítése.
Hátrafeszített csuklón a hüvelyk-, és kisujjhoz tartozó kéztőcsontot hátra, a középső ujjhoz tartozót előre nyomva növeljük a csukló aktív hátrahajlását.
Ezt követően tervszerűen hajlított ízületi állásban, a két akrális résztől – melyet fixpontnak nevez – a tenyérgyöktől és a saroktól törzs felé haladva izometriásan (nem látható mozgás, csak feszülés) megfeszítjük izmainkat. Az így elért szinergikus izommunkát továbbépítjük a gerinc felé, a törzs izmainak fokozatos megfeszítésével, melynek eredménye a törzs felegyenesedése és megtámasztása.

Ízelítőül nézzünk néhány Brunkow-gyakorlatot!

Fontos a lassú tempó, a folyamatos légzés és a feszítés utáni teljes ellazítás.
1. Háton fekvés. Emelje fel a fejét, bal kézzel fogja meg a jobb „lábfejét”. Feszítse egymásnak a talpát és tenyerét, tartsa 3-5 mp-ig. Váltott végtagokkal is végezzük.
2. Háton fekve, lábak talpon csípőszélességben. Lábujjait hátrafeszíti, állával a szegycsonthoz közelítve fejét felemeli, sarkait talajba nyomja, kitartja, majd ellazítja.
3. Háton fekvés, karok test mellett tenyérre támasztva. Kézfejet hátrafeszíti, ujjaival terpesztve bekarmol és tart 5 mp-ig. Lazítva leteszi.
4. Mindkét lábat felemeli függőlegesig, a térd hajlított, a boka erősen hátrafeszített legyen. Ezzel egyidejűleg a karokat emeljük magasba, a könyök hajlított, a csukló intenzíven hátrafeszített legyen. Tartja, a derekát is leszorítja, majd ellazít.
5. Jobb oldalon fekve, bal kar a fej alatt, jobb láb kinyújtva, sarokkal erősen lefelé tol. Bal láb hashoz húzva, rajta a jobb kéz. Térdet és kezet egymás ellen nyomva tart 5 mp-ig.
6. Négykézláb állásban: jobb könyököt és bal térdet hashoz húzva egymás ellen nyomva tart, majd kinyújtja a törzs vonalában, láb és kézfej hátrafeszítéssel. Tart 5 mp-ig, majd letámaszt.

 

Váliné Fekete Szilvia
gyógytornász, egészségügyi szaktanár

www. gyógytornapraxis.hu


Hasznosnak találja? Kérjük, nyilvánítsa ki tetszését facebook oldalunk javára. Köszönjük!
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Kép CAPTCHA
Kérjük, írja be a képen látható karaktereket, ügyelve a kis- és nagybetűkre.Honlapunk böngészésével hozzájárul ahhoz, hogy sütiket használjunk. További információ.×