COPD – antikolinerg vagy adrenerg?

A COPD rohamok jelentős csökkentését ígéri egy hosszú hatástartamú antikolinerg hörgőtágító. Az összehasonlító vizsgálat eredményeit nemrégiben tette közzé hasábjain a New England Journal of Medicine.

A COPD legfőbb tüneteként jelentkező, jellegzetesen makacs és egyre súlyosbodó nehézlégzés (dyspnoe) nagymértékben kihat az életminőségre, legsúlyosabb formájában még az egyszerű teendők elvégzésében is akadályozza a beteget. A COPD akut fellángolásai (exacerbáció) jelzik a betegség súlyosbodását, a légzésfunkció romlását. Ezen fellángolások idejekorán történő megelőzése, hatékony csökkentése a terápia kiemelt célja.

A POET-COPD vizsgálat keretében egy hosszú hatástartamú antikolinerg hörgőtágító hatékonyságát hasonlították össze egy szintén hosszú hatástartamú ß2-agonista terápiáéval. Az egy éves időtartamú vizsgálatban 7376 beteg vett részt a világ 25 országából. Az eredmények alátámasztották, hogy az antikolinerg, azaz a paraszimpatikus effektust gátló gyógyszer jelentős mértékben késleltette az első COPD exacerbáció megjelenését a hörgőtágítást szimpatikus (ß2-adrenerg) receptorokon keresztül elérő kontroll terápiához képest. Az első középsúlyos exacerbáció kockázatát 17 %-kal, a súlyos exacerbáció esélyét pedig 28%-kal szorította vissza.

A COPD exacerbációk a COPD tüneteinek súlyosbodásában nyilvánulnak meg, és mindinkább aláássák a betegek egészségét. A gyakori fellángolások a progressziót, a betegség előrehaladását jelzik. A légzésfunkció egyre gyorsabb ütemű romlása súlyos esetekben a halálozás fokozott kockázatával is jár, továbbá nagymértékben rontja a beteg életminőségét. A COPD-s betegek számára kedvező hír a vizsgált antikolinerg hörgőtágító hatékonysága. Alkalmazásával – napi egyszeri adagolás mellett – számottevően és tartósan javítható a légzésfunkció, akár négy éven keresztül. Emellett ez a terápia a betegség akut fellángolásának visszaszorításával a kórházi kezelések szükségességét is csökkenti, amelyek a COPD-s betegekre fordított orvosi kiadások mintegy 40-70%-át jelentik.
Az Egészségügyi Világszervezet legfrissebb adatai szerint világszerte mintegy 210 millió COPD-s beteg él, s évente közel 3 millió ember hal meg COPD-ben – ez több mint az emlőrák és a cukorbetegség okozta halálozás összesen. Magyarországon jelenleg a COPD-s betegek száma kb. félmillióra tehető, azonban közülük csak 140.000 kezelteti betegségét.

 

2011.03.29

*Chronic Obstructive Pulmonary Disease – krónikus obstruktív tüdőbetegség, régebben KALB/KOLB (krónikus aspecifikus/obstrukciós légúti betegség). Kialakulásának a dohányzás egyértelmű rizikófaktora.

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.