Egy felmĂ©rĂ©s szerint a pikkelysömörös betegek 13.8%-nĂĄl a cukor, 13.6%-nĂĄl az alkohol, 7.4%-nĂĄl a paradicsom, 7.2%-nĂĄl a glutĂ©n Ă©s 6%-nĂĄl a tejtermĂ©kek a bĆrtĂŒnetek sĂșlyosbodĂĄsĂĄt vĂĄltjĂĄk ki. A betegek 53,8%-a tapasztalt javulĂĄst, ha csökkentette az alkoholt Ă©trendjĂ©ben, 52,1%-uk, a kevesebb gyorsĂ©ttermi termĂ©k fogyasztĂĄsakor, 49,9%-uk pedig a fehĂ©r lisztes Ă©telek mennyisĂ©gĂ©nek csökkentĂ©sekor.
A pikkelysömör ugyan kizĂĄrĂłlag az Ă©trend mĂłdosĂtĂĄsĂĄval nem gyĂłgyĂthatĂł, de az egĂ©szsĂ©ges Ă©telek fogyasztĂĄsa sok esetben enyhĂtheti a tĂŒnetek sĂșlyossĂĄgĂĄt Ă©s segĂthet csökkenteni a szövĆdmĂ©nyek kialakulĂĄsĂĄnak esĂ©lyĂ©t. ĂtkezĂ©si szokĂĄsaink ugyanis nagy szerepet jĂĄtszhatnak abban, hogy milyen gyulladĂĄsos folyamatok alakulnak ki szervezetĂŒnkben Ă©s azok mennyire vĂĄlnak sĂșlyossĂĄ.
Vannak kerĂŒlendĆ Ă©lelmiszerek, melyek gyulladĂĄst okozhatnak szervezetĂŒnkben, ami a pikkelysömörös betegek amĂșgy is gyulladĂĄsban lĂ©vĆ szervezetĂ©ben fokozhatja a bĆrtĂŒneteket, de vannak jĂłtĂ©kony hatĂĄsĂșak is, melyeket Ă©rdemes beĂ©pĂteniĂŒk Ă©trendĂŒnkbe.
Melyek azok az Ă©telek, melyeket elĆvigyĂĄzatossĂĄggal kell kezelnĂŒnk?
Alkohol
A tĂșlzott alkoholfogyasztĂĄs extra munkĂĄra kĂ©szteti mĂĄjunkat. Ha gyakran, sok alkoholt fogyasztunk, az tartĂłs gyulladĂĄsos ĂĄllapotot okozhat a szervezetĂŒnkben. Az alkohol ezenkĂvĂŒl a beleinkben lĂ©vĆ jĂłtĂ©kony baktĂ©riumokat is kĂĄrosĂthatja, ezĂĄltal bĂ©lrendszeri gyulladĂĄshoz vezethet. Az alkoholfogyasztĂĄs emiatt pikkelysömörös betegeknĂ©l akĂĄr a betegsĂ©g fellĂĄngolĂĄsĂĄt is eredmĂ©nyezheti.
Tejtermékek
A tehĂ©ntejbĆl kĂ©szĂŒlt termĂ©kek kazeint is tartalmaznak, amit sokunk szervezte nehezen emĂ©szt meg. A laktĂłz intoleranciĂĄban szenvedĆ emberek szervezetĂ©ben pedig nem termelĆdik a tejtermĂ©kek feldolgozĂĄsĂĄhoz szĂŒksĂ©ges laktĂĄz enzimbĆl elegendĆ mennyisĂ©g. Ha valakinek Ă©rzĂ©keny a szervezete a tejtermĂ©kekre, ĂĄllandĂł gyomor Ă©s bĂ©lrendszeri irritĂĄciĂłnak teszi ki magĂĄt fogyasztĂĄsukkor, ami sĂșlyosbĂthatja a pikkelysömör miatt fennĂĄllĂł gyulladĂĄsos folyamatokat, ezĂ©rt gyakran segĂt, ha a beteg elhagyja Ă©trendjĂ©bĆl a tejtermĂ©keket, mert ilyenkor bĆrtĂŒnetei is enyhĂŒlhetnek.
FinomĂtott szĂ©nhidrĂĄtok
A finomĂtott szĂ©nhidrĂĄtok, mint a fehĂ©r kenyĂ©r, tĂ©szta, rizs, pĂ©ksĂŒtemĂ©nyek Ă©s nĂ©hĂĄny mĂŒzlifĂ©le/gabonapehely alig tartalmaznak rostot, ellenben rengeteg cukor talĂĄlhatĂł bennĂŒk, ezĂ©rt fogyasztĂĄsukkor a vĂ©rcukorszintĂŒnk is hirtelen megemelkedik. MĂĄs magas cukortatalmĂș Ă©lelmiszerek is, mint a gyĂŒmölcslevek, cukros ĂŒdĂtĆk, cukorkĂĄk, sĂŒtemĂ©nyek Ă©s egyĂ©b Ă©dessĂ©gek szintĂ©n ide tartoznak, hiszen nem tartalmaznak rostot (a gyĂŒmölcsökben talĂĄlhatĂł cukrokkal szemben), ezĂ©rt sok psoriasos beteg szĂĄmĂĄra kerĂŒlendĆek.
GlutĂ©n tartalmĂș Ă©telek
A pikkelysömörös betegeknĂ©l egyes megfigyelĂ©sek szerint gyakrabban fordul elĆ cöliĂĄkiĂĄs megbetegedĂ©s is. Ha valaki cöliĂĄkiĂĄs, teljesen kerĂŒlnie kell a glutĂ©ntartalmĂș Ă©teleket, mert azok autoimmun folyamatokat indĂthatnak be szervezetĂ©ben. Sok pikkelysömörös beteg azonban arrĂłl szĂĄmol be, hogy bĂĄr nincs cöliĂĄkiĂĄja, a glutĂ©ntartalmĂș Ă©telek csökkentĂ©se is ritkĂthatja az Ășgynevezett fellĂĄngolĂĄsokat.
Melyek azok az Ă©telek, melyek jĂłtĂ©kony hatĂĄssal lehetnek bĆrĂŒnk ĂĄllapotĂĄra?
Az Ă©lelmi rostok gyulladĂĄscsökkentĆ hatĂĄssal bĂrnak szervezeti Ă©s bĂ©lrendszeri szinten is. RĂĄadĂĄsul a rostos Ă©telek kalĂłriatartalma eleve alacsonyabb, Ă©s mivel az elhĂzĂĄs is egy krĂłnikus, igaz enyhĂ©bb szintƱ gyulladĂĄst okoz a szervezetben, ha a sok magas rosttartalmĂș Ă©telnek köszönhetĆen veszĂtĂŒnk testsĂșlyunkbĂłl, azĂĄltal is szelĂdĂŒlhetnek a gyulladĂĄsos folyamatok szervezetĂŒnkben.
D-vitamin
A pikkelysömör tĂŒneteinek rosszabbodĂĄsa bizonyos esetekben tĂ©len jön elĆ, amikor kevesebb napfĂ©ny Ă©ri bĆrĂŒnket, Ăgy kevesebb D-vitamin is jut szervezetĂŒnkbe. Ezt a vitamint Ă©trendkiegĂ©szĂtĆkkel, de UVB terĂĄpiĂĄval is lehet pĂłtolni. Az Ă©trendi pĂłtlĂĄs hĂĄtrĂĄnya, hogy vannak bizonyos javasolt napi Ă©rtĂ©kek, melyeket szĂĄjon ĂĄt szedhetĆ vitaminokkal nem Ă©rdemes tĂșllĂ©pni, de a napfĂ©nynek köszönhetĆ D-vitamin esetĂ©ben nincsen ilyen korlĂĄt. Ăgy ezzel a mĂłdszerrel gyakorlatilag több D-vitaminhoz juttathatjuk szervezetĂŒnket.
Egyéni étrend fontossåga
LĂĄthatjuk, hogy milyen sokfĂ©le Ă©tel befolyĂĄsolhatja szervezetĂŒnk gyulladĂĄsos folyamatait, de azt is ki kell emelni ezzel kapcsolatban, hogy mindenkinek kicsit mĂĄskĂ©pp mƱködik a szervezete Ă©s mĂĄskĂ©pp reagĂĄl ezekre az Ă©telekre, ezĂ©rt mĂĄs Ă©s mĂĄs mĂ©rtĂ©kƱ megszorĂtĂĄsok segĂthetnek a kĂŒlönbözĆ betegek tĂŒneteinek enyhĂtĂ©sĂ©ben. SĆt, van a kerĂŒlendĆ Ă©lelmiszerek között is olyan, mely Ă©rtĂ©kes tĂĄpanyagokat tartalmaz, ezĂ©rt csak akkor ajĂĄnlatos teljesen elhagyni azokat Ă©trendĂŒnkbĆl, ha tĂ©nyleg indokolt, mĂĄs esetben bĆven elegendĆ a mĂ©rtĂ©ktartĂĄs is.
A tĂŒnetek enyhĂtĂ©sĂ©t cĂ©lzĂł Ă©trendet kizĂĄrĂłlag a kezelĆorvosunk segĂtsĂ©gĂ©vel ĂĄllĂtsuk össze, hogy egyrĂ©szt ne legyenek benne felesleges megszorĂtĂĄsok, mĂĄsrĂ©szt megfelelĆ hatĂ©konysĂĄgot Ă©rhessĂŒnk el a vĂĄltoztatĂĄsokkal.