ÖsszefĂŒggĂ©sek a pikkelysömörös tĂŒnetek Ă©s az Ă©trendĂŒnk között

Pikkelysömör bƑrön
Pikkelysömör jellegzetes megjelenésben

Egy felmĂ©rĂ©s szerint a pikkelysömörös betegek 13.8%-nĂĄl a cukor, 13.6%-nĂĄl az alkohol, 7.4%-nĂĄl a paradicsom, 7.2%-nĂĄl a glutĂ©n Ă©s 6%-nĂĄl a tejtermĂ©kek a bƑrtĂŒnetek sĂșlyosbodĂĄsĂĄt vĂĄltjĂĄk ki. A betegek 53,8%-a tapasztalt javulĂĄst, ha csökkentette az alkoholt Ă©trendjĂ©ben, 52,1%-uk, a kevesebb gyorsĂ©ttermi termĂ©k fogyasztĂĄsakor, 49,9%-uk pedig a fehĂ©r lisztes Ă©telek mennyisĂ©gĂ©nek csökkentĂ©sekor.

A pikkelysömör ugyan kizĂĄrĂłlag az Ă©trend mĂłdosĂ­tĂĄsĂĄval nem gyĂłgyĂ­thatĂł, de az egĂ©szsĂ©ges Ă©telek fogyasztĂĄsa sok esetben enyhĂ­theti a tĂŒnetek sĂșlyossĂĄgĂĄt Ă©s segĂ­thet csökkenteni a szövƑdmĂ©nyek kialakulĂĄsĂĄnak esĂ©lyĂ©t. ÉtkezĂ©si szokĂĄsaink ugyanis nagy szerepet jĂĄtszhatnak abban, hogy milyen gyulladĂĄsos folyamatok alakulnak ki szervezetĂŒnkben Ă©s azok mennyire vĂĄlnak sĂșlyossĂĄ. 
Vannak kerĂŒlendƑ Ă©lelmiszerek, melyek gyulladĂĄst okozhatnak szervezetĂŒnkben, ami a pikkelysömörös betegek amĂșgy is gyulladĂĄsban lĂ©vƑ szervezetĂ©ben fokozhatja a bƑrtĂŒneteket, de vannak jĂłtĂ©kony hatĂĄsĂșak is, melyeket Ă©rdemes beĂ©pĂ­teniĂŒk Ă©trendĂŒnkbe.

Melyek azok az Ă©telek, melyeket elƑvigyĂĄzatossĂĄggal kell kezelnĂŒnk?

Alkohol

A tĂșlzott alkoholfogyasztĂĄs extra munkĂĄra kĂ©szteti mĂĄjunkat. Ha gyakran, sok alkoholt fogyasztunk, az tartĂłs gyulladĂĄsos ĂĄllapotot okozhat a szervezetĂŒnkben. Az alkohol ezenkĂ­vĂŒl a beleinkben lĂ©vƑ jĂłtĂ©kony baktĂ©riumokat is kĂĄrosĂ­thatja, ezĂĄltal bĂ©lrendszeri gyulladĂĄshoz vezethet. Az alkoholfogyasztĂĄs emiatt pikkelysömörös betegeknĂ©l akĂĄr a betegsĂ©g fellĂĄngolĂĄsĂĄt is eredmĂ©nyezheti. 
Tejtermékek

A tehĂ©ntejbƑl kĂ©szĂŒlt termĂ©kek kazeint is tartalmaznak, amit sokunk szervezte nehezen emĂ©szt meg. A laktĂłz intoleranciĂĄban szenvedƑ emberek szervezetĂ©ben pedig nem termelƑdik a tejtermĂ©kek feldolgozĂĄsĂĄhoz szĂŒksĂ©ges laktĂĄz enzimbƑl elegendƑ mennyisĂ©g. Ha valakinek Ă©rzĂ©keny a szervezete a tejtermĂ©kekre, ĂĄllandĂł gyomor Ă©s bĂ©lrendszeri irritĂĄciĂłnak teszi ki magĂĄt fogyasztĂĄsukkor, ami sĂșlyosbĂ­thatja a pikkelysömör miatt fennĂĄllĂł gyulladĂĄsos folyamatokat, ezĂ©rt gyakran segĂ­t, ha a beteg elhagyja Ă©trendjĂ©bƑl a tejtermĂ©keket, mert ilyenkor bƑrtĂŒnetei is enyhĂŒlhetnek.

Finomított szénhidråtok

A finomĂ­tott szĂ©nhidrĂĄtok, mint a fehĂ©r kenyĂ©r, tĂ©szta, rizs, pĂ©ksĂŒtemĂ©nyek Ă©s nĂ©hĂĄny mĂŒzlifĂ©le/gabonapehely alig tartalmaznak rostot, ellenben rengeteg cukor talĂĄlhatĂł bennĂŒk, ezĂ©rt fogyasztĂĄsukkor a vĂ©rcukorszintĂŒnk is hirtelen megemelkedik. MĂĄs magas cukortatalmĂș Ă©lelmiszerek is, mint a gyĂŒmölcslevek, cukros ĂŒdĂ­tƑk, cukorkĂĄk, sĂŒtemĂ©nyek Ă©s egyĂ©b Ă©dessĂ©gek szintĂ©n ide tartoznak, hiszen nem tartalmaznak rostot (a gyĂŒmölcsökben talĂĄlhatĂł cukrokkal szemben), ezĂ©rt sok psoriasos beteg szĂĄmĂĄra kerĂŒlendƑek.

GlutĂ©n tartalmĂș Ă©telek

A pikkelysömörös betegeknĂ©l egyes megfigyelĂ©sek szerint gyakrabban fordul elƑ cöliĂĄkiĂĄs megbetegedĂ©s is. Ha valaki cöliĂĄkiĂĄs, teljesen kerĂŒlnie kell a glutĂ©ntartalmĂș Ă©teleket, mert azok autoimmun folyamatokat indĂ­thatnak be szervezetĂ©ben. Sok pikkelysömörös beteg azonban arrĂłl szĂĄmol be, hogy bĂĄr nincs cöliĂĄkiĂĄja, a glutĂ©ntartalmĂș Ă©telek csökkentĂ©se is ritkĂ­thatja az Ășgynevezett fellĂĄngolĂĄsokat.

Melyek azok az Ă©telek, melyek jĂłtĂ©kony hatĂĄssal lehetnek bƑrĂŒnk ĂĄllapotĂĄra?

Az Ă©lelmi rostok gyulladĂĄscsökkentƑ hatĂĄssal bĂ­rnak szervezeti Ă©s bĂ©lrendszeri szinten is. RĂĄadĂĄsul a rostos Ă©telek kalĂłriatartalma eleve alacsonyabb, Ă©s mivel az elhĂ­zĂĄs is egy krĂłnikus, igaz enyhĂ©bb szintƱ gyulladĂĄst okoz a szervezetben, ha a sok magas rosttartalmĂș Ă©telnek köszönhetƑen veszĂ­tĂŒnk testsĂșlyunkbĂłl, azĂĄltal is szelĂ­dĂŒlhetnek a gyulladĂĄsos folyamatok szervezetĂŒnkben.

D-vitamin

A pikkelysömör tĂŒneteinek rosszabbodĂĄsa bizonyos esetekben tĂ©len jön elƑ, amikor kevesebb napfĂ©ny Ă©ri bƑrĂŒnket, Ă­gy kevesebb D-vitamin is jut szervezetĂŒnkbe. Ezt a vitamint Ă©trendkiegĂ©szĂ­tƑkkel, de UVB terĂĄpiĂĄval is lehet pĂłtolni. Az Ă©trendi pĂłtlĂĄs hĂĄtrĂĄnya, hogy vannak bizonyos javasolt napi Ă©rtĂ©kek, melyeket szĂĄjon ĂĄt szedhetƑ vitaminokkal nem Ă©rdemes tĂșllĂ©pni, de a napfĂ©nynek köszönhetƑ D-vitamin esetĂ©ben nincsen ilyen korlĂĄt. Így ezzel a mĂłdszerrel gyakorlatilag több D-vitaminhoz juttathatjuk szervezetĂŒnket.

Egyéni étrend fontossåga

LĂĄthatjuk, hogy milyen sokfĂ©le Ă©tel befolyĂĄsolhatja szervezetĂŒnk gyulladĂĄsos folyamatait, de azt is ki kell emelni ezzel kapcsolatban, hogy mindenkinek kicsit mĂĄskĂ©pp mƱködik a szervezete Ă©s mĂĄskĂ©pp reagĂĄl ezekre az Ă©telekre, ezĂ©rt mĂĄs Ă©s mĂĄs mĂ©rtĂ©kƱ megszorĂ­tĂĄsok segĂ­thetnek a kĂŒlönbözƑ betegek tĂŒneteinek enyhĂ­tĂ©sĂ©ben. SƑt, van a kerĂŒlendƑ Ă©lelmiszerek között is olyan, mely Ă©rtĂ©kes tĂĄpanyagokat tartalmaz, ezĂ©rt csak akkor ajĂĄnlatos teljesen elhagyni azokat Ă©trendĂŒnkbƑl, ha tĂ©nyleg indokolt, mĂĄs esetben bƑven elegendƑ a mĂ©rtĂ©ktartĂĄs is.

A tĂŒnetek enyhĂ­tĂ©sĂ©t cĂ©lzĂł Ă©trendet kizĂĄrĂłlag a kezelƑorvosunk segĂ­tsĂ©gĂ©vel ĂĄllĂ­tsuk össze, hogy egyrĂ©szt ne legyenek benne felesleges megszorĂ­tĂĄsok, mĂĄsrĂ©szt megfelelƑ hatĂ©konysĂĄgot Ă©rhessĂŒnk el a vĂĄltoztatĂĄsokkal.

 

EgyszerƱ szöveg

  • A HTML jelölƑk hasznĂĄlata nem megengedett.
  • A webcĂ­mek Ă©s e-mail cĂ­mek automatikusan kattinthatĂł hivatkozĂĄsokkĂĄ alakulnak.
  • A sorokat Ă©s bekezdĂ©seket a rendszer automatikusan felismeri.