Szögezzük le az elején: a csokoládé mértékkel fogyasztva egészséges. Az internetet elárasztó egészségbulvár félrevezető vagy riogató írásait – "a tejcsokoládé csupán kalória", "napi egy csoki és májbeteg leszel" stb. – a helyükön kell kezelni.
A csokoládé kakaótartalmánál fogva értékes forrása az endothelt (érbelhártyát) védő, az erek rugalmasságának megőrzésében szerepet játszó, a „rossz koleszterin” (LDL – Low Density Lipoprotein) mennyiségét és a vérnyomást hosszabb távon csökkentő vegyületeknek.
Ezek közül a polifenolok körébe tartozó, antioxidáns tulajdonságokkal bíró flavonoidokat szokták kiemelni (procianidin, katechin), melyekből egyértelműen az étcsokoládéban van a legtöbb, de a tejcsokoládéban található mennyiség is vetekszik a fekete teában, borban vagy az eperben megtalálható flavonoidok mennyiségével. Ráadásul – ezzel ellenkező híresztelésekkel szemben – túlnyomórészt fel is szívódnak.
A Gombóc Artúri mennyiségektől azonban nyilván tartózkodnunk kell, hiszen a csokoládék energiatartalma igen magas. Szerencsés az az alkat, aki testtömeg-növekedés nélkül fogyaszthat napi szinten ebből az édességből.
Ezen túlmenően a kor előrehaladtával is egyre kevésbé vagyunk képesek a feleslegben bevitt kalóriával egészségesen „elszámolni” (a mozgásmennyiség és alapanyagcserénk általános csökkenése miatt), így a csokoládé szervezetünkre egyébként kedvező hatásait a túlsúly és az ebből (is) fakadó káros befolyások sajnos kiolthatják.
Kézenfekvő tehát nem ráadásként fogyasztani, hanem habos süteményeinket, cukorkáinkat, szénhidrátban dús kevésbé nemes ételeinket, italainkat elhagyva, a felszabaduló kalóriákat a csokoládé javára átcsoportosítani. Célszerű mindezt rendszeres testmozgással kiegészíteni.
Nem ok-okozati összefüggéseket sejtetünk, csupán érdekesség, hogy a csokoládéfogyasztásban élen járó európai országok szív-érrendszeri betegségekre visszavezethető halálozási statisztikái jóval kedvezőbb képet mutatnak a kevesebb csokoládét fogyasztókéhoz képest.
Svájcban, Dániában, Németországban, Ausztriában vagy éppen az Egyesült Királyságban kétszer-háromszor annyi csokoládé fogy éves szinten egy lakosra vetítve, mint Magyarországon. Ezen országok 100.000 lakosra számított szív-érrendszeri halálozása fele-harmada a Magyarországon mérhetőhöz képest. A csokoládéfogyasztáson bizonyára túlmutató, de érdekes, rögzítésre érdemes tény.
Váli Béla Edgár
orvosiLexikon.hu