SzögezzĂĽk le az elejĂ©n: a csokoládĂ© mĂ©rtĂ©kkel fogyasztva egĂ©szsĂ©ges. Az internetet elárasztĂł egĂ©szsĂ©gbulvár fĂ©lrevezetĹ‘ vagy riogatĂł Ărásait – "a tejcsokoládĂ© csupán kalĂłria", "napi egy csoki Ă©s májbeteg leszel" stb. – a helyĂĽkön kell kezelni.
A csokoládé kakaótartalmánál fogva értékes forrása az endothelt (érbelhártyát) védő, az erek rugalmasságának megőrzésében szerepet játszó, a „rossz koleszterin” (LDL – Low Density Lipoprotein) mennyiségét és a vérnyomást hosszabb távon csökkentő vegyületeknek.
Ezek közĂĽl a polifenolok körĂ©be tartozĂł, antioxidáns tulajdonságokkal bĂrĂł flavonoidokat szokták kiemelni (procianidin, katechin), melyekbĹ‘l egyĂ©rtelműen az Ă©tcsokoládĂ©ban van a legtöbb, de a tejcsokoládĂ©ban találhatĂł mennyisĂ©g is vetekszik a fekete teában, borban vagy az eperben megtalálhatĂł flavonoidok mennyisĂ©gĂ©vel. Ráadásul – ezzel ellenkezĹ‘ hĂresztelĂ©sekkel szemben – tĂşlnyomĂłrĂ©szt fel is szĂvĂłdnak.
A Gombóc Artúri mennyiségektől azonban nyilván tartózkodnunk kell, hiszen a csokoládék energiatartalma igen magas. Szerencsés az az alkat, aki testtömeg-növekedés nélkül fogyaszthat napi szinten ebből az édességből.
Ezen tĂşlmenĹ‘en a kor elĹ‘rehaladtával is egyre kevĂ©sbĂ© vagyunk kĂ©pesek a feleslegben bevitt kalĂłriával egĂ©szsĂ©gesen „elszámolni” (a mozgásmennyisĂ©g Ă©s alapanyagcserĂ©nk általános csökkenĂ©se miatt), Ăgy a csokoládĂ© szervezetĂĽnkre egyĂ©bkĂ©nt kedvezĹ‘ hatásait a tĂşlsĂşly Ă©s az ebbĹ‘l (is) fakadĂł káros befolyások sajnos kiolthatják.
KĂ©zenfekvĹ‘ tehát nem ráadáskĂ©nt fogyasztani, hanem habos sĂĽtemĂ©nyeinket, cukorkáinkat, szĂ©nhidrátban dĂşs kevĂ©sbĂ© nemes Ă©teleinket, italainkat elhagyva, a felszabadulĂł kalĂłriákat a csokoládĂ© javára átcsoportosĂtani. CĂ©lszerű mindezt rendszeres testmozgással kiegĂ©szĂteni.
Nem ok-okozati összefĂĽggĂ©seket sejtetĂĽnk, csupán Ă©rdekessĂ©g, hogy a csokoládĂ©fogyasztásban Ă©len járĂł eurĂłpai országok szĂv-Ă©rrendszeri betegsĂ©gekre visszavezethetĹ‘ halálozási statisztikái jĂłval kedvezĹ‘bb kĂ©pet mutatnak a kevesebb csokoládĂ©t fogyasztĂłkĂ©hoz kĂ©pest.
Svájcban, Dániában, NĂ©metországban, Ausztriában vagy Ă©ppen az EgyesĂĽlt Királyságban kĂ©tszer-háromszor annyi csokoládĂ© fogy Ă©ves szinten egy lakosra vetĂtve, mint Magyarországon. Ezen országok 100.000 lakosra számĂtott szĂv-Ă©rrendszeri halálozása fele-harmada a Magyarországon mĂ©rhetĹ‘höz kĂ©pest. A csokoládĂ©fogyasztáson bizonyára tĂşlmutatĂł, de Ă©rdekes, rögzĂtĂ©sre Ă©rdemes tĂ©ny.
Váli Béla Edgár
orvosiLexikon.hu