Praktikus, sokoldalú, mozdítható – Lakberendezés a XXI. század elején

Gondolkodásunk, ízlésünk, igényeink életünk során állandóan változnak. Ezek a változások nemcsak gondolkodásmódunkban, megjelenésünkben, hanem a minket körülvevő tárgyakon is megmutatkoznak. Elképzeléseink megvalósításában szinte csak az anyagi lehetőségeink szabnak határt.

Emellett azonban figyelembe kell vennünk a rendelkezésünkre álló teret is. Legyen akár kicsi, akár nagyobb a lakásunk, ízlésesen berendezhetjük azt egymással harmonizáló bútorokkal és kiegészítőkkel anélkül, hogy túlzsúfolttá tennénk.

Ma már a modern lakberendezéssel foglalkozó cégek gondolnak arra, hogy olyan praktikus, sokoldalú, egyben elegáns bútorokat gyártsanak, amelyek évekig, évtizedekig díszei lehetnek lakásunknak. Ilyenek a mobil bútorok is, amelyek a XXI. század elején egyre divatosabbá válnak. A mobil bútorok népszerűségüket – bármennyire furcsán hangzik is – annak köszönhetik, hogy jól tudnak alkalmazkodni felgyorsult életünkhöz. Mivel nem lábakon, hanem görgőkön állnak, könnyű őket mozgatni, egy-egy költözés alkalmával elemeikre bonthatók, így szállításuk könnyű, és összeszerelésükhöz sem kell komoly szaktudás.

E bútorokat úgy tervezték, hogy a lakás minden helyiségében jól funkcionáljanak, "megállják a helyüket". Legnagyobb előnyük azonban abban rejlik, hogy nagyon jól variálhatóak. Ha már megunjuk megszokott bútoraink helyét, pl. a fiókos tárolóelem, ami eddig a hálószobában volt, egy mozdulattal átkerülhet a konyhába, vagy a fürdőszobába. Otthonunkat a mobil bútorok segítségével úgy varázsolhatjuk újjá, hogy egyetlen bútort sem kell vásárolnunk.

A mobil bútorok mellett közkedveltek még a többfunkciós bútorok is, melyek egyszerre több igényt elégítenek ki. Eredeti rendeltetésük mellett még egy- vagy több bútordarabot rejtenek magukban. Elsősorban olyan kis lakásokban veszik legnagyobb hasznukat, ahol egy helyiségben három-négy bútordarabnál több már nem férne el.

A kislakások berendezése mindig nehéz feladat, hiszen törekedni kell arra, hogy egy-egy szoba ne legyen túlzsúfolt, de arra is, hogy olyan fontos bútordarabokat, mint pl. az ágy, ne kelljen nélkülözni. A többfunkciós bútorok, mint pl. ruhásszekrény, mely kétszemélyes franciaágyat rejt magában, vagy a gardróbszekrény, amely kinyitva kisebb dolgozósarokká alakítható, mind-mind a hely-hiányt próbálja orvosolni.

Egyszer egy híres holland építész, Berlage azt mondta: "Egyetlen szék, asztal, edény sincs, ami szépérzékünket kielégítené, akár csak részben is. S annak, hogy a bosszúság még nem fokozódott bennünk a kétségbeesésig, csak egyetlen oka van; az, hogy – sajnos, vagy talán inkább szerencsére – az ember mindent meg tud szokni."

Berlage arra a fontos gondolatra világít rá, hogy az emberek szeretik a szép tárgyakkal, ízlésesen berendezett lakásukat, lehetőleg úgy, hogy a tárgyak és bútorok az idő és a divat változásával is képesek legyenek megújulni, egy új környezet illúzióját kelteni.A XXI. században a mobil és többfunkciós bútorok sokoldalúságukkal ezt az alapvető emberi igényt próbálják kielégíteni.

 

Potondi Eszter

forrás: archívum
(Patika Tükör – 030604)

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.