Egészséges táplálkozás, fogyókúra ide vagy oda, én bizony nyáron sokkal több kenyeret eszem, mint az év más szakaiban. Egyfelől sokkal fárasztóbb 30 fokban a tűzhely mellett állni, mint télen, másfelől ilyenkor megszaporodnak a kirándulások (szendvics!), a grillpartik, a szalonnasütések. Persze én is, mint oly sokan mások, szeretnék egészségesen táplálkozni. Ezért ha már sok kenyeret eszem, főleg a barnák közül választok. Az egészségesebb, legalábbis azt hisszük.
A barna vagy fĂ©lbarna kenyĂ©r nem csak abban tĂ©r el fehĂ©r társátĂłl, hogy másfĂ©le gabona lisztjĂ©bĹ‘l kĂ©szĂtik. Sokkal fontosabb szempont, hogy a bĂşza, a rozs vagy bármely más kenyĂ©rgabona magvait teljes egĂ©szĂ©ben tartalmazza a liszt. A magok ugyanis tápegĂ©szt kĂ©peznek, ami azt jelenti, hogy minden egyes piciny magocskában benne van az összes fontos tápanyag (fehĂ©rjĂ©k, vitaminok, ásványi anyagok, enzimek, olajok stb.). Ezek azonban a mag kĂĽlönbözĹ‘ rĂ©szeiben találhatĂłk meg. A mai mĂłdszerek szerint azonban, hogy a korpátĂłl szabaduljanak, csak a mag belsĹ‘ rĂ©szĂ©t Ĺ‘rlik liszttĂ©. És Ăgy csak a szĂ©nhidrátban dĂşs Ă©s ezĂ©rt igen hizlalĂł belsĹ‘ rĂ©szt hasznosĂtják.
Sajnos nincs ez másként a barna kenyereknél sem. Elvileg a barna kenyér attól barna, hogy a liszt, mely legfontosabb alkotóeleme, teljes kiőrlésű, tehát nem csak a mag belsejét, hanem az egészet megőrlik. Az ilyen lisztből sütött kenyér pedig, bármilyen gabonát tartalmaz, valóban sokkal egészségesebb, mint fehér társai. Külleme azonban nem felel meg a mai elvárásoknak. Hosszú évtizedek óta (mióta a kis pékségek helyét átvették a kenyérgyárak, a nagyüzemi termelés) a magasra kelt, lyukacsos szerkezetű kenyerek népszerűek.
ValamiĂ©rt ezeket hisszĂĽk jĂł minĹ‘sĂ©gűnek. Holott ezt a jelleget a kenyĂ©rnek már rĂ©g nem a magyar bĂşza magas sikĂ©rtartalma adja meg, hanem azok az állományjavĂtĂł Ă©s tĂ©rfogatnövelĹ‘ szerek, melyeket a kĂ©szĂtĂ©s során a tĂ©sztához kevernek. Ez a tendencia 20 Ă©ve jelen van a magyar sĂĽtĹ‘iparban, Ă©s az adalĂ©kanyagok mennyisĂ©ge egyre nĹ‘: 1973-ban 26 tonnát, mĂg 1999-ben már 3-4 ezer tonnát használtak fel hazánkban. Ha ehhez mĂ©g hozzávesszĂĽk azt a tĂ©nyt, hogy a boltokban barna- vagy fĂ©lbarnakĂ©nt árusĂtott kenyerek nagy rĂ©sze álbarna, egĂ©szen elkeserĂtĹ‘ kĂ©pet kapunk.
Hogy mit Ă©rtek műbarna vagy álbarna alatt? Nos, a festett kenyereket. Éppen azĂ©rt, mert egyre többen keresik (az egĂ©szsĂ©ges táplálkozás terjedĂ©sĂ©vel) a barna kenyereket, a pĂ©kek a fehĂ©r (szĂ©nhidrátgazdag) lisztbĹ‘l kĂ©szĂĽlt kenyĂ©rtĂ©sztához malátaalapĂş szĂnezĂ©ket adnak. ĂŤgy a gyakorlatilag fehĂ©r kenyĂ©rbĹ‘l egyszerűen Ă©s gyorsan barna lesz. Ez az eljárás sokkal egyszerűbb, mint a teljes kiĹ‘rlĂ©sű liszt használata, hiszen Ăgy megĂşszhatĂł a hosszabb kelesztĂ©si idĹ‘, a sok pepecselĂ©s. Az Ăgy kĂ©szĂĽlt kenyĂ©r azonban semmivel sem egĂ©szsĂ©gesebb, mint a fehĂ©r.
TermĂ©szetesen itthon is kaphatĂł igazi barna. Meg is lehet kĂĽlönböztetni a műbarnát az igazitĂłl. JĂł ha tudjuk, hogy a valĂłdi barna kenyerek, melyek teljes kiĹ‘rlĂ©sű lisztbĹ‘l kĂ©szĂĽlnek, mindig sokkal tömörebbek, sűrűbbek. Ha elvágunk egy ilyen kenyeret, akkor láthatjuk a sötĂ©tebb korpaszemcsĂ©ket. A valĂłdi barna kenyerek általában több napig (5-6 nap) is eltarthatĂłk. Ha a barnának nevezett kenyĂ©r nagyon laza, hĂ©ja tejeskávĂ©szĂnű Ă©s belseje nem szemcsĂ©s szerkezetű, akkor biztosan festett kenyeret tartunk a kezĂĽnkben. Ezek általában egy-kĂ©t nap alatt tönkre is mennek, vágás közben szĂ©tmorzsolĂłdnak (ez az adalĂ©kanyagok jelenlĂ©tĂ©t is mutatja).
A barna kenyér eredete
Eleink mind barna kenyeret ettek. Nagy pazarlás lett volna a gabonaszemek kĂĽlsĹ‘ rĂ©szĂ©t eldobni, Ăgy hosszĂş idĹ‘n keresztĂĽl mindenki teljes Ĺ‘rlĂ©sű lisztbĹ‘l kĂ©szĂĽlt kenyeret fogyasztott. A bĂşza kultusza az Ăłkori RĂłmábĂłl indult, Ă©s EurĂłpa nagy rĂ©szĂ©n uralkodĂł kenyĂ©rgabonává vált. Eleinte csak a mĂłdosabbak, majd kĂ©sĹ‘bb a mezĹ‘gazdaság fejlĹ‘dĂ©sĂ©vel egyre nĂ©pesebb rĂ©tegek jutottak hozzá a bĂşzaliszthez. Az Ĺ‘rlĂ©si technikák fejlĹ‘dĂ©sĂ©vel vált egyre fehĂ©rebbĂ© a bĂşzaliszt s ezzel egyĂĽtt a belĹ‘le sĂĽtött kenyĂ©r. Az Ă©szaki nĂ©peknĂ©l azonban, ahol a bĂşza nem termett meg, mind a mai napig inkább a rozs- Ă©s zabkenyerek nĂ©pszerűek.
-práger-
forrás: archĂvum
(Patika Tükör - 010801)