A herevisszeresség

[gac]

5465

Okok és következmények

A visszeresség problémája nem csak az alsó végtagokat érintheti, hanem tu-lajdonképpen minden olyan területet a szervezetben, ahol a vénás pangás (a vénás vér elfolyási nehezítettsége a szív felé) hosszabb ideje fennáll. A visszeres betegség kialakulásához több tényező is hozzájárulhat. Ilyenek a veleszületettet hajlam, az ana-tómiai okok, valamint egyéb társuló betegség(ek) jelenléte. Visszeres betegség a jól ismert alsó végtagi visszeresség, az aranyér betegség, a nyelőcső visszeresség - ez ma Magyarországon a magas alkoholfogyasztás következtében kialakuló májzsugorodás egyik fontos, akár halálhoz vezető következménye - és nem utolsó sorban a here-visszeresség.

Hogy megértsük a herevisszeresség problémáját és annak következményét, tekintsünk át néhány élettani-anatómiai tényt.

A here optimális működésének alapfeltétele - többek között - a megfelelő hő-mérséklet, amely 2 °C-al alacsonyabb a testhőmérsékletnél. A herezacskóban a here így valamivel távolabb van a test melegebb részeitől. Ugyanakkor, ha alacsonyabb hőmér-sékletű közeg éri a herét, a herezacskó összezsugorodik és felhúzódik a test melegebb részeihez. A másik rendkívül fontos feltétel az optimális vérátáramlás, megfelelő oxi-gén- és tápanyag-ellátottság. Ez csak kielégítő helyi vérkeringés révén valósulhat meg.

A herevisszeresség kialakulásában szerepet játszhat a vénafalak gyengesége, il-letve - veleszületett okok miatt - a vénabillentyűk elégtelen működése, tartós szék-rekedéses állapot, illetve az az anatómiai tény, hogy a bal oldali herevisszér majdnem merőlegesen ömlik bele egy nagyobb visszérbe, amely így akadályozhatja a vér elfolyását. Sajnos daganatos megbetegedések révén is kialakulhat herevisszeresség.

A betegség azért vezethet meddőséghez, mert a herét egy kitágult, nagyobb tér-fogatú vénás hálózat veszi körül, amelyben a pangó vér egyrészt emeli a helyi hő-mérsékletet, másrészt ez a pangás csökkent oxigénellátottságot jelent. Mindezek a sper-miumképződés károsodásához vezethetnek.

A betegség leginkább magas, sovány férfiakban jelentkezik, elsősorban a bal oldalon. Ha jobb oldalon észlelhető, az sajnos felvetheti a vesetumor gyanúját. Álló helyzetben a herezacskóban gilisztaszerűen tapintható a kitágult vénás hálózat, melyet esetleg húzó jellegű fájdalom kísérhet. Fekvő helyzetben a kitágult visszerek ki-ürülhetnek, megkisebbedhetnek. Ezen tünetek jelentkezésekor érdemes felkeresni uro-lógus szakorvost, hiszen a betegség gyógyítható. A terápia vagy műtéti: a visszeres fo-nat lekötése, kiirtása; vagy a kitágult vénák eltömeszelése (embolisatioja), esetleg steril gyulladással elért elzárása (sclerotizálása).

Fábián Gábor


(forrás: Patika Tükör - 10012000)


Hasznosnak találja? Kérjük, nyilvánítsa ki tetszését facebook oldalunk javára. Köszönjük!
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Kép CAPTCHA
Kérjük, írja be a képen látható karaktereket, ügyelve a kis- és nagybetűkre.Honlapunk böngészésével hozzájárul ahhoz, hogy sütiket használjunk. További információ.×