Veséink velünk öregszenek

A vese működési egysége, a nephron.A kor előrehaladtával a vesék folyadék kiválasztó és méreganyag eltávolító képessége természetes módon, fokozatosan csökken. Minél idősebb valaki, annál nagyobb az esélye, hogy ez különféle tényezők hatására kóros mértékűvé váljon és orvosi kezelést igényeljen.
A vese számos funkciót biztosító szerv – egészségünk védelmében, a homeosztázis, azaz a szervezet belső egyensúlyának fenntartásában alapvető fontosságú. Legfőbb feladata, hogy kiszűrje a vérből a méreganyagokat, de többek között a szervezet só- és vízháztartásáért, valamint a vérnyomást és a kalcium-anyagcserét szabályozó hormonok előállításáért is felel.

A vesék egyenként átlagosan egymillió érgomolyagot és vesecsatornácskát (együttesük a nefron) tartalmaznak, amelyek apró szűrőként működnek. Ahogy egyre idősebbek leszünk, egyre kevesebb működőképes nefronnak kell ugyanazt a feladatot ellátnia. Bizonyos fokig az egészséges nefronok képesek átvenni az idő során rájuk háruló többletfeladatot, azonban ha ezek valamilyen betegség, behatás következtében tömegesen károsodnak, a vesék nem képesek többé szerepüket megfelelően betölteni. Gyorsan kialakuló, akut vesebetegség esetén többnyire a vese működése kórházi kezeléssel 6-8 hét alatt akár teljesen mértékben helyreállítható. Előfordulhat, hogy a funkcióvesztés már nem állítható meg, csupán lassítható. Ekkor krónikus vesebetegségről beszélünk. A romlás mértéke és üteme változó lehet, de maga a betegség ebben az esetben visszafordíthatatlan.
A krónikus vesebetegség kialakulásának hátterében leggyakrabban olyan népbetegségek állnak, mint a cukorbetegség és a magas vérnyomás, sokszor ezek együttes jelenléte. Emellett napjainkban az elégtelen folyadékfogyasztás és a gyógyszerek meggondolatlan vagy eltúlzott mértékű használata is növeli a vesebetegek számát. A vesék károsodása következében a vizelettel ürített anyagok mennyisége lecsökken, a méreganyagok felhalmozódnak a szervezetben. Ezt az állapotot gyakran fáradékonyság, étvágytalanság, sápadtság, émelygés és bőrviszketés tünetei kísérik, amelyek sokszor már csak előrehaladott állapotban okoznak panaszokat a betegeknek.
Az időben felismert vesebetegség kezelhető, progressziója lassítható. Fontos, hogy ebben háziorvosunk segítségét kérjük, aki egy vérvétel, valamint egy vizeletvizsgálat kiértékelésével ellenőrizheti, hogy a vesék milyen hatásfokkal választják ki a méreganyagokat. Ha a vese szűrőképessége 10 ml vér/perc alá csökken (GFR – glomeruláris filtrációs ráta), vesepótló kezelés szükséges, mert ilyenkor a vérben felhalmozódott méreganyagok életveszélyes állapotot idézhetnek elő. A művesekezelés során ezeket az anyagokat egy mesterséges szűrő és egy dialízisgép segítségével távolítják el a vérből.

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.