Tabukat döntöttek a Margitszigeten

Tabuk nélkül élni, tartják a Fontana Nap szervezői. Magyarországon is jelentős azoknak a túlnyomórészt nőknek a száma, akik az életvitelt megkeserítő vizelet-visszatartási és -ürítési problémával küszködnek. E betegségcsoportnak az egyik válfaja a hiperaktív hólyag.
Ezt a betegséget az ebben szenvedők és környezetük komolyabb tabként kezelik, mint a férfiak a merevedési problémáikat. A program szervezői, többek között az Inkontinencia Betegegyesület arra hívták fel a figyelmet, hogy beszélni kell a problémáról, fel kell vállalni, és szakorvoshoz kell fordulni.
A hiperaktív hólyag, mely a húgyhólyag működésének a zavara, jelentős mértékben rontja az életminőséget. Magyarországon mintegy félmillió embernek vannak vizelet-visszatartási és -ürítési zavarai. A betegségben szenvedők kevesebb, mint 10%-a áll kezelés alatt. A kezelt betegek többsége gyógyászati segédeszköznek minősülő higiéniás betétet használ, amely korlátok közé szorítja használóját mindennapi tevékenységei során.

A vizelet-visszatartási és –ürítési zavarok és a hólyagtúlműködés gyakorisága a korral emelkedik és elsősorban nőket érint. A sürgető jellegű és gyakori vizelési ingert sok nő az idősödés természetes velejárójának tartja, emiatt és szemérmessége miatt meg sem említi orvosának.
Az esetek egy része eredményesen kezelhető gyógyszeres kezeléssel, minimális mellékhatások mellett. A cél minden esetben az életminőség javítása és az önbecsülés helyreállítása. Ehhez a gyógyszeres kezelés mellett szükség lehet pszichoterápiás kezelésre is. A betegség kezeléséhez, a tabuk ledöntéséhez türelemre van szükség a betegek részéről. Akkor kezelhető a betegség, ha megvan a bizalom az orvos iránt. Többféle megoldás létezik a gyógyításra, a műtét, a gyógyszeres kezelés, valamint a konzervatív módszerek.
A rendezvény elsődleges célja az volt, hogy a betegségben szenvedők vállalják fel problémájukat, lépjenek ki az elzárkózásból, forduljanak szakemberhez, nőgyógyászhoz, urológushoz, hogy segítségével újból teljesebb életet élhessenek. Ennek okán betegegyesületek és a szakma összefogásával jött létre a Fontana Futás rendezvény 2007. október 7-én a Margitszigeten, mely a sziget déli és északi végén található szökőkutak körül zajlott. A szervezők szerint sikerüket jelzi már az is, hogy nem várt számban jöttek el a Fontana Napra, a futásra.
A futáson kívül ingyenes tanácsadással, felvilágosítással, intimtornával, kiállításokkal várták a kilátogatókat, beszélgethettek orvosokkal, szakemberekkel. Minden résztvevőt ajándékpólót kapott.
A rendezvényen Lux Elvira tartott előadást a teljes élet megéléséről. Minden embernek, minden nőnek joga van a teljes élet megéléséhez, 40 felett is. A teljes életet pedig minden területen élni kell. A szexuálpszichológus elmondta: „Az inkontinencia problematikája igen szoros kapcsolatban van a nők nemiségével és az anyasággal.”
Réz András pedig a tabuk ledöntéséről beszélt. Mindenki tabuk között él, amelyeket ő maga állít fel, amelyeket mások állítanak fel vele szemben. Dr. House-t idézte, aki szerint „minden beteg hazudik”. Véleménye szerint nem egyszerűen tabukról van szó ebben az esetben, hanem a méltóság, az identitás megőrzéséért folytatott küzdelemről.
A Fontana Futás háziasszonya Soma volt. Az előadóművész fontosnak tartotta, hogy ezen a rendezvényen jelen legyen, mert ahogy kiemelte „a nőknek szüksége van arra, hogy egymás között beszéljenek problémáikról és így közösen tudják rábeszélni társaikat arra, hogy vállalják fel gondjaikat. A tabukat dönteni kell, mert nem lehet normális nőként élni egy tabukkal terhelt világban.”
A szervezők a Fontana Futást hagyományteremtő szándékkal szervezték meg, fontos, hogy ez az esemény már az első alkalommal is a felhívó jellege mellett társasági eseménnyé váljon. Többek között ezért is, a program végén egy közös akcióval, a problémáktól, a tabuktól való megszabadulással hívták fel a figyelmet a betegségre.

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.