Omikron – versenyfutás az idővel

A Pfizer gyógyszercég tavaly nem egyszer hangoztatta, hogy ha szükséges, a jelenlegi vakcinájuk alapján akár hetek alatt át tudnak állni egy új, az aktuális variáns ellen specifikusan védő oltóanyag gyártására.

Az omikron tüskefehérjéje különbözik mind a delta, mind a korábbi variánsokétól. A jelenlegi oltóanyagok nem biztosítanak specifikus védelmet.

Új oltóanyag nélkül most csak arra számíthatunk, hogy egy harmadik vagy negyedik oltás olyan magas szinten tartja a korábbi változatok elleni antitestek számát, hogy azok egy kis hányada – keresztimmunitás révén, amolyan sok lúd disznót győz alapon – az omikron ellen is hatásos lehet.

Sarkítva kicsit olyan a helyzet, mintha az influenza esetén azt mondanánk, hogy ha nincs más, hát oltsunk a tavalyi vakcinával.

Az omikron a korábbi variánsoknál kevésbé súlyos megbetegedést okoz. A súlyosak egy részét pedig a jelenlegi oltások is kivédhetik. Egyesek arra juthatnak, hogy ezért önmagában nincs sürgős szükségünk az új összetételű vakcinákra.

Tévednek. Azért van égetően szükség rájuk, mert az emberiségben tombolni készülő omikron az egyedfertőzések tömege révén hatalmas esélyt kap arra, hogy újabb és újabb mutációkra tegyen szert, akár egy MERS-hez hasonló halálozási aránnyal.

Látva a megugró esetszámokat, a meglévő készletek felhasználása negyedik oltásra kevesebb előnnyel jár egy új összetételű vakcina bevetéséhez képest. A vírus elleni küzdelemben és legyőzésében világszerte az lenne kívánatos, ha az oltások döntően az aktuális, magas járványügyi kockázatot hordozó (jelenleg: omikron) variáns ellen kifejlesztett specifikus oltóanyagokkal történnének.

 

Váli Béla Edgár
orvosiLexikon.hu

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.