Utóhatás – porártalom

Ez a kislány 4kg-mal született. A manhattani közelmúltban ez ritkábban fordult elő.A 2001 szeptember 11-én történt terrortámadás során a földet ért hihetetlen mennyiségű törmelék mellett (a tornyok egy-egy szintje több mint 2000 tonnát nyomott) irdatlan össztömegű, változó összetételű, illetve károsanyag tartalmú por, hamu és füst került a manhattani levegőbe.

A por utánpótlása – az időjárási viszonyoktól is függően – mindaddíg biztosítva volt, amíg a környező utcákat és épületeket teljesen meg nem tisztították.

Egyesek már akkor feltételezték, hogy a mérgező gázoknak, valamint a mindenhová behatoló pornak hosszabb távon ható egészségügyi következményei is lehetnek. Egy nemrégiben közzétett vizsgálat tanúsága szerint lett is. Legalábbis az ikertornyok közelében élő, a terrortámadás bekövetkeztekor várandósságuk első vagy második trimeszterében járó nők között. Ezek az anyák a jellemzően rövidebb ideig tartó terhesség után, jellemzően alacsonyabb születési súllyal bíró gyermekeknek adtak életet.

Az orvosok egy része szerint az eltérés nem magyarázható kizárólag a por- és füstbelélegzéssel. Közrejátszhat a fokozott pszichés megterhelés következtében óhatatlanul létrejövő, de nehezen tetten érhető idegrendszeri és hormonális egyensúlyvesztés is.

 

(vbe)
2005-01-12

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.