Állj egyenesen! – Állj ki a csontjaidért!

 

A Nemzetközi Oszteoporózis Alapítvány (IOF, International Osteoporosis Foundation) minden év október 20-án tartotta az Oszteoporózis Világnapját. Ezen a napon a Föld számos országában szerveznek orvosszakmai és társadalmi eseményeket, amelyek célja felhívni a figyelmet erre a veszedelmes, és egyre jobban terjedő népbetegségre. Számos európai országban, így Franciaországban, Nagy-Britanniában, Németországban, Ausztriában, Belgiumban, stb. zajlanak ilyen rendezvények az Oszteoporózis Világnapján.

Az IOF 2008-ban jelentős megtorpanást észlelt több európai országban, így hazánkban is a csontritkulás ellátásának kormányzati és egészségbiztosítási hozzáállásában. Azt érzékelik, hogy a csontritkulást nem mindenütt kezelik népegészségügyi priorotásként és nem biztosítanak megfelelő forrásokat a betegség elleni küzdelemre. Több európai országban csak azután támogatják a csontritkulás felismerését és kezelését, ha a beteg már túl van az első csonttörésen. Történik mindez, egy olyan európai helyzetben, amely az alábbi adatokkal jellemezhető:

- Európában évente közel 3 millió csonttörés keletkezik oszteoporózis talaján.
- A porózisos csonttörések ellátásának a költségei az Európai Unióban évente 37 milliárd(!) eurót emésztenek fel.
- A törések gyakorisága egyre növekszik. Ha nem sikerül megtörni ezt a növekedést, a törésellátás költségei 10 éven belül megkétszereződnek. Ez pedig nem kikerülhető költség: a biztosítók legfeljebb az alapbetegség kezelését vonhatják meg, a szövődményként megjelenő csonttörés ellátását már mindenképpen el kell végezni a sérült emberen.
- A csípőtörésen átesett betegek közül minden ötödik (20%) meghal egy éven belül!
- Európában a csonttörést elszenvedő emberek több, mint 80%-a semmilyen oszteoporózis ellátásban nem részesül, sőt még a betegségük felismerésére sem kerül sor.

A MOOT (Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság) a legnagyobb sajnálattal állapítja meg, hogy az IOF imént idézett megállapításai Magyarországra is hiánytalanul ráillenek. Hazánkban évente mintegy 100 ezer csonttörést okoz az oszteoporózis, s ezen betegek 85%-a nem jut el a csontritkulás vizsgálatáig. Így természetesen kezelés sem történik ezen betegeknél, hanem csupán várjuk a következő törést – ami be is következik!
Magyarországon 2007-ben jelentős visszalépés történt a korábban Európa-szerte híres, jól szervezett és államilag erősen támogatott oszteoporózis ellátásban. E visszalépés fontosabb elemei a következők voltak:

- a háziorvostól elvették a beutalás jogát oszteoporózis vizsgálatra – pedig ott fordul meg a legtöbb beteg.
- a csontsűrűség mérést a törzsi csontokon csak 2 évente (egyes esetekben csak 3 évente lehet végezni – korábban évente egy alkalommal végezhettük.
- a csontsűrűsség-mérést a végtagcsontokon már egyáltalán nem támogatja a biztosító – pedig az ország felében csak ilyen műszer áll rendelkezésre.
- A csontritkulás kezelésében a hazai támogatási rendszer elsővonalbeli és másodvonalbeli gyógyszereket különböztet meg – holott ilyen osztályozást a nemzetközi orvostudomány nem ismer. A nálunk másodvonalbeli szerek Európában és a világban élvonalbelinek számítanak.

Mindezen visszalépések következményeként ma Magyarországon évente 82 ezer beteg kap csontritkulás elleni kezelést. E számadat értékeléséhez a következőket kell tudni: országunkban mintegy 900 ezer csontrikulásos beteg van, de közülük „csupán” 300 ezer az a beteg, akiknél a következő években nagy valószínűséggel bekövetkezik a csonttörés. Más szóval – hazánkban mintegy 300 ezer beteg szorulna csontritkulás elleni kezelésre. 2006-ig e betegszám felét, azaz kb. 140 ezer beteget kezeltünk. Ma csak a rászorulók egynegyede részesül olyan hatékony gyógykezelésben, amely a csonttörés kockázatát képes a korábbinak a felére vagy a harmadára csökkenteni.

Az Oszteoporózis Világnapon a szakmai társaság, a MOOT az Oszteoporózis Betegek Magyarországi Egyesületével (OBME) közösen, és a nemzetközi irányvonallal szigorú összhangban kívánja felhívni a magyar társadalom figyelmét:
- csontritkulásos betegek nagy számára,
- a csonttörések nagy veszélyére és igen nagy költségére,
- a hazai ellátási helyzetben történt visszalépések korrekciójának sürgős szükségességére.

Mindezt azért tartjuk kiemelten fontos mozzanatnak, mert a korábbi kezelések jelentős részének abbahagyása egy-két éven belül, azaz már 2009-ben a csonttörések számának növekedéséhez vezet – a törésszám újbóli csökkentése pedig ismét több éves munkát és sokmilliárdos társadalmi befektetést igényel majd!
Az IOF kiáltványa szerint az Oszteoporózis Világnap megünneplése csupán első lépése egy kétéves aktivitási sorozatnak, amelynek kinyilvánított célja, hogy a csontritkulás olyan súllyal szerepeljen a betegek, a hatóságok és az egész társadalom gondolkodásában, mint amekkorát a drága és veszélyes csonttörések igen-igen nagy száma indokolttá tesz. Ezért a MOOT is csatlakozik az IOF jelmondatához:
ÁLLJ EGYENESEN! – ÁLLJ KI A CSONTJAIDÉRT!

2008-11-03

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

2019. 10. 31., cs – 15:13 | robitjakot

Tetszik a cikk!!