Magasban a vérnyomásunk

Hazai helyzetkép
A magas vérnyomás súlyos szövődmények kialakulásához vezethet, ám vizsgálatok bizonyítják, hogy a 140/90 Hgmm alatti cél-vérnyomásérték elérésével 25-50 százalékkal csökkenthető a szövődmények kialakulása.
2005 tavaszán a Magyar Hypertonia Társaság „Éljen 140/90 alatt!" címmel – átfogó oktató és beteg-együttműködést segítő – orvosoknak szóló szakmai programot indított, melynek első éve sikeresen lezárult. Az immár a Nemzeti Népegészségügyi Program keretein belül zajló akció során 40 ezer adatlapot töltöttek ki: ezek elemzéséből átfogó és pontos kép kapható a hazai hipertóniás betegek állapotáról és hosszú távú kockázatairól.

A jelenleg kezelés alatt álló betegek 42,9 százalékának volt a szisztolés vérnyomása 140 Hgmm alatt, a 130 Hgmm-es optimális értéket pedig már csak a betegek 18,5 százaléka érte el. A diasztolés érték a betegek 65,2 százalékánál érte el a 90 Hgmm nyomásértéket. A megbízhatóbb adatok érdekében 24 órás vérnyomás monitorozással is figyelték a pácienseket. A kapott adatok azt jelezték, hogy a célérték elérése nem csak az egyedi alkalmakkor, de hosszabb távon sem valósul meg. Összességében a betegek 60 százaléka nem érte el a 140/90 Hgmm-es értéket!
A vizsgálati adatokból kiderült az is, hogy a szisztolés vérnyomás növekedésével párhuzamosan emelkedik a szívfrekvencia, illetve, hogy az idősebbeknél magas az izolált szisztolés hipertóniás (amikor csak az első érték magas) betegek száma.
A hazai magasvérnyomás-betegségben szenvedők kétharmadánál már a családi előzményekben megtalálható valamilyen korai (férfiaknál 55 év, nőknél 65 év alatti életkor) szív- és érrendszeri probléma. A vizsgálatban részt vettek saját kórelőzményét vizsgálva pedig 30,2 százalék volt a cukorbetegség előfordulása, amit – gyakoriságát tekintve – az érszűkület (16,2%), a myocardialis infarktus (9,2%), a vesebetegség (8%) és az agyvérzés követ (6,6%).
Az egyéb szív- és érrendszeri rizikófaktorok előfordulása sem mutat túl biztató képet. A vérzsír eltérések háromból két hipertóniás betegnél megtalálhatóak, minden harmadik betegnek emelkedett a vércukorszintje, és minden ötödik vizsgált személy dohányzik vagy rendszeresen fogyaszt alkoholt is. Elmondható továbbá, hogy a magasvérnyomás-betegségben szenvedők jelentős része testsúlytöbblettel rendelkezik, a testtömeg index átlagos értéke minden korcsoportban kivétel nélkül meghaladta a túlsúlyos kategória 25-ös határértékét. A vizsgálat során mind a testtömeg index, mind derékkörfogat egyértelműen kapcsolatban áll a vérnyomással, a lipid paraméterekkel, valamint az éhomi vércukor-szinttel. Magyarán minél kövérebb volt valaki, annál magasabb a vérnyomása, a koleszterin- és vércukorszintje.


forrás: Patika Tükör
2006-04-01

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.