Fókuszban a diabétesz

Világszerte több mint 240 millió embert érint manapság a cukorbetegség, és a betegek száma napról-napra növekszik. Minden évben november 14-én tartják a Diabétesz Világnapját, melynek apropóján a Nemzeti Színház melletti parkban kék kör megformálásával hívták fel a figyelmet a cukorbetegségre és annak megelőzésére.

Immáron második alkalommal várták a Cukorbeteg Egyesületek tagjait és támogatóikat a Diabétesz Világnap alkalmából megrendezett „Öltözz Kékbe!” rendezvényre, ahol közös tornával, étkezési tanácsadással és egyéb izgalmas programokkal készültek az érdeklődőknek.

A Diabétesz Világnap megemlékezés az inzulin felfedezéséért Nobel-díjat kapott Frederick Banting születésnapjáról, ugyanakkor fókuszba állítja a diabétesz megelőzésének fontosságát, ráirányítja a figyelmet az egészséges táplálkozás és életmód jelentőségére és a szövődmények megelőzésére.

A cukorbetegség az egész világon „járványszerűen” terjed. 2000-ben 171 millió volt a cukorbetegek száma világszerte, amely 2030-ra várhatóan 366 millióra fog növekedni. Magyarországon a cukorbetegek száma az elmúlt húsz évben megduplázódott, és ez a tendencia – elsősorban az egészségtelen életmód hatásai következtében – tovább folytatódik.

Magyarországon jelenleg a becslések szerint mintegy 800 ezer cukorbeteg él, akik rendszeres kezelésre szorulnának, mivel szervezetük nem termeli vagy nem hasznosítja megfelelően az inzulin nevű hormont. Ma már számos modern terápia áll a rendelkezésre a cukorbetegség kezelésére, amelyek hatékony és biztonságos vércukorszint szabályozást biztosítanak. Ezek a készítmények megkönnyítik az együttélést a betegséggel, választékuk bővülése pedig a személyre szabott terápia lehetőségét is közelebb hozzák. A megfelelő kezelés megválasztásánál tekintettel kell lenni a társbetegségekre, például az egyidejűleg fennálló szív-érrendszeri betegséget vagy a vesefunkció hanyatlását figyelembe kell venni.” – mondta el Dr. Hermányi Zsolt meghívott szakértő.

Az „Öltözz Kékbe!” jó hangulatú rendezvényén 8 budapesti betegszervezet meghívott képviselői vettek részt. A cukorbetegek elmondták, hogy az előírt életmód- és étrendváltoztatás kezdetben problémát jelent.

Egyedül nehéz elkezdeni a mozgást, de – ahogyan azt az egyik résztvevő elmondta – a gyógytornász vezetésével végzett közös torna ösztönzést és ötleteket adott arra, hogy a napi tevékenységek sorába be lehet illeszteni a mindennapi testedzést, és ezt bármely életkorban el lehet kezdeni. A diéta sem kizárólag megszorításokat jelent, egészséges alapanyagokból, kis odafigyeléssel, változatos és ízletes ételeket lehet készíteni. Ezt a jelenlévők az ételkostoló után egyhangúan megerősítették.

A programot a Boehringer Ingelheim és a Lilly Hungária Kft. szervezték.

 

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.