Fókuszban a diabéteszVilágszerte több mint 240 millió embert érint manapság a cukorbetegség, és a betegek száma napról-napra növekszik. Minden évben november 14-én tartják a Diabétesz Világnapját, melynek apropóján a Nemzeti Színház melletti parkban kék kör megformálásával hívták fel a figyelmet a cukorbetegségre és annak megelőzésére.
Immáron második alkalommal várták a Cukorbeteg Egyesületek tagjait és támogatóikat a Diabétesz Világnap alkalmából megrendezett „Öltözz Kékbe!” rendezvényre, ahol közös tornával, étkezési tanácsadással és egyéb izgalmas programokkal készültek az érdeklődőknek.
A Diabétesz Világnap megemlékezés az inzulin felfedezéséért Nobel-díjat kapott Frederick Banting születésnapjáról, ugyanakkor fókuszba állítja a diabétesz megelőzésének fontosságát, ráirányítja a figyelmet az egészséges táplálkozás és életmód jelentőségére és a szövődmények megelőzésére.

A cukorbetegség az egész világon „járványszerűen” terjed. 2000-ben 171 millió volt a cukorbetegek száma világszerte, amely 2030-ra várhatóan 366 millióra fog növekedni. Magyarországon a cukorbetegek száma az elmúlt húsz évben megduplázódott, és ez a tendencia – elsősorban az egészségtelen életmód hatásai következtében – tovább folytatódik.
Magyarországon jelenleg a becslések szerint mintegy 800 ezer cukorbeteg él, akik rendszeres kezelésre szorulnának, mivel szervezetük nem termeli vagy nem hasznosítja megfelelően az inzulin nevű hormont. Ma már számos modern terápia áll a rendelkezésre a cukorbetegség kezelésére, amelyek hatékony és biztonságos vércukorszint szabályozást biztosítanak. Ezek a készítmények megkönnyítik az együttélést a betegséggel, választékuk bővülése pedig a személyre szabott terápia lehetőségét is közelebb hozzák. A megfelelő kezelés megválasztásánál tekintettel kell lenni a társbetegségekre, például az egyidejűleg fennálló szív-érrendszeri betegséget vagy a vesefunkció hanyatlását figyelembe kell venni.” – mondta el Dr. Hermányi Zsolt meghívott szakértő.
Az „Öltözz Kékbe!” jó hangulatú rendezvényén 8 budapesti betegszervezet meghívott képviselői vettek részt.
A cukorbetegek elmondták, hogy az előírt életmód- és étrendváltoztatás kezdetben problémát jelent. Egyedül nehéz elkezdeni a mozgást, de – ahogyan azt az egyik résztvevő elmondta – a gyógytornász vezetésével végzett közös torna ösztönzést és ötleteket adott arra, hogy a napi tevékenységek sorába be lehet illeszteni a mindennapi testedzést, és ezt bármely életkorban el lehet kezdeni. A diéta sem kizárólag megszorításokat jelent, egészséges alapanyagokból, kis odafigyeléssel, változatos és ízletes ételeket lehet készíteni. Ezt a jelenlévők az ételkostoló után egyhangúan megerősítették.
A programot a Boehringer Ingelheim és a Lilly Hungária Kft. szervezték.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Kép CAPTCHA
Kérjük, írja be a képen látható karaktereket, ügyelve a kis- és nagybetűkre.

Honlapunk böngészésével hozzájárul ahhoz, hogy sütiket használjunk. További információ.×