Dél-afrikai variáns – baljós jelek?

Magasra teszi a lécet a koronavírus-járvány legaggasztóbb, dél-afrikai mutációja. Az ellene is hatékonynak remélt oltóanyagok egyelőre mind le is verik. Ezt történt utóbb az orosz Gamaleja Szputnyik V oltóanyagával.

Laboratóriumi vizsgálódás során 12 esetből 8-szor az oltóanyag hatására képződött ellenanyagok nem tudtak hatékonyan fellépni a dél-afrikai mutánssal szemben.

Érdekes módon ez még mindig jobb eredmény, mint több más vakcináé, beleértve a Pfizer-BioNTech, a Moderna és az AstraZeneca oltóanyagait is.

Messzemenő következtetést azonban nem érdemes levonni, mivel ezek a vizsgálatok – akár laboratóriumokban, akár azokon kívül – egyelőre csekély számú mintákkal dolgoznak.

A dél-afrikai variánst már húsz országban észlelték. Nagy-Britannián kívül Norvégiában és Ausztriában is regisztrálták már, de a hozzáköthető esetszámok töredékei a brit változaténak.

Számos szakértő osztja azt a nézetet, hogy az elérhető védőoltások – a súlyos, fatális kimenetelű betegségek elkerülésével – a dél-afrikai vírustörzs esetében is hasznosak lehetnek.

A kihívás azonban adott. Érdemes lenne mind erre, mind a később beköszönni szándékozó variánsokra idejekorán felkészülni.

 

orvosiLexikon.hu

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.