Tükörterápia a fantomfájdalmak ellen

A baleset vagy betegség következtében amputáción átesettek többségét fantomfájdalmak kínozzák. Az elveszített végtag helyén úgy érzik a betegek a sokszor rohamszerűen fellépő fájdalmat, mintha az még ténylegesen létezne.

A hiányzó kar vagy láb fájdalomérzékenységét az agy téves alkalmazkodása, illetve az alkalmazkodás elmaradása okozza.

A fájdalomcsillapító gyógyszerek használata a mellékhatásaik miatt gyakran ellenjavalltak, ráadásul ez a látszólag forrása nélkül maradt, hasogató fájdalom nehezen csillapítható, megszüntetése nehezebben érhető el.

A probléma megoldására az úgynevezett tükörterápiát fejlesztették ki a bochumi Ruhr Egyetemen.

A tükörterápia során a beteg úgy helyezkedik el a tükör mellett, hogy az amputált végtag fedésbe kerüljön. A tükörképben a létező karja, lába leképezésének köszönhetően úgy látja, mintha az amputált végtagja is létezne.

"Ahogy tükörterápián mozgatja, tornáztatja az egészséges végtagot, az agyi központot az a benyomás éri, hogy a fantomtestrészt újra tudja mozgatni, kontrollálni, ezáltal oldódik a fantomfájdalom." – magyarázta Dr. Christoph Maier, a Bányász Szanatórium Fájdalomterápiás Osztály főorvosa.

Az elmúlt öt évben több mint 150 betegen tesztelték a módszert. "Tapasztalatunk szerint nem csak a fájdalmukat csökkentette jelentős mértékben, hanem a szenzoros és motoros működésüket is javította." – mondta Susanne Glaudo ergoterapeuta.

A tükörterápiának további alkalmazási lehetőségei is vannak. Többek közt az ideg- és ideggyöki sérülések, Sudeck betegség, fájdalomszindrómák, agyvérzés következtében kialakult bénulások, fájdalmak esetén.

"Az eljárás egyértelmű előnye, hogy nincsenek mellékhatások. Arra az elhatározásra jutottunk, hogy a terápiát minősített szakemberek segítségével fogjuk alkalmazni osztályunkon." – mondta Maier professzor.

 

Váliné Fekete Szilvia
gyógytornász, egészségügyi szaktanár

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu

(forrás: Klinikum der Ruhr-Universität Bochum -
Berufsgenossenschaftliches Universitätsklinikum Bergmannsheil GmbH, 20101011)

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.