Természetes táplálás

A terhesség kilenc hónapja alatt csodálatos összhang alakul ki a növekvő magzat és az anya szervezete között. A szülést követően ez a biológiai egység megszakad ugyan, de a természet gondoskodott róla, hogy ez a testi-lelki közelség még hónapokig fennmaradjon. A szoptatás képessége lehetővé teszi, hogy az anyák ne csak a fejlődéshez szükséges élelemmel lássák el csecsemőiket, hanem érzelmi biztonságot is nyújtsanak. Szoptatni gyakorlatilag minden anyuka képes. Nagyon ritkán fordul elő, hogy a mama vagy a baba betegsége miatt valódi szoptatási nehézségek lépnek fel. Leegyszerűsítve ez azt jelenti, hogy az anyukák elhatározásán múlik, hogy kisbabáiknak biztosítják-e a legtökéletesebb táplálékot.

Fontos az újszülött mielőbbi mellre helyezése, hiszen a tejelválasztás legfőbb ingere maga a szopás. A tejtermelődést két hormon, a prolaktin és az oxitocin szabályozza. Utóbbi a méhösszehúzódást is segíti, így az anya szervezete a szülést követően gyorsabban regenerálódik. A szoptatás egyéb szempontból is előnyös lehet, mert a szoptató anyákat kevésbé fenyegeti a mellrák, a csontritkulás, sőt egyes kutatások, felmérések szerint a korai öregedés is elkerülhető.

Ideális táplálék

Az anyatej optimális mennyiségben és minőségben, könnyen emészthető és jól hasznosuló formában tartalmazza a tápanyagokat. 6 hónapos korig kizárólagosan alkalmas a csecsemők táplálására. Az anyatej minőségét és mennyiségét természetesen az anya táplálkozása és életmódja is befolyásolja. Az anyatej fehérje-, laktóz-, zsír- és kalciumtartalma többé-kevésbé biztosított. Viszont vitamin- (A, B12, C, D, folsav), vas- és esszenciális zsírsav-tartalma az anya étrendjétől is függ. Ha az anya ezekből hiányt szenved, akkor a baba is nélkülözni fogja ezeket a fontos tápanyagokat. A tudatosan összeállított étrendnek tehát egyrészt fedeznie kell az anya szervezetének működéséhez szükséges energiát, másrészt biztosítani kell a tejkiválasztáshoz nélkülözhetetlen tápanyagokat is. Szoptatás alatt a folyadékszükséglet is nő.
Általában a naponta termelődött tej mennyiségével (kb. 850 ml) célszerű a folyadékbevitelt növelni. Gondolni kell arra is, hogy bizonyos gyógyszerek és élvezeti szerek (kávé, cigaretta, alkohol) az anyatejben kiválasztódhatnak, ezért ezek fogyasztásától a szoptatás alatt érdemes tartózkodni.
Bizonyított, hogy a szoptatott babák testi és szellemi fejlődése egyenletesebb, érzelmileg kiegyensúlyozottabbak. Ritkábban betegszenek meg, mert ellenálló- képességük nagyobb a légúti, húgyúti és bélfertőzésekkel szemben.

E kedvező hatások az anyatej egyedülálló összetételével magyarázhatóak:
• fehérje-, szénhidrát-, és zsírtartalma a csecsemők szükségletéhez igazodik
• fehérjetartalma főleg laktalbumin és laktoglobulin, melyek emésztése kedvezőbb
• nem tartalmaz idegen fehérjét, ezáltal az allergiás betegségek, sőt a cukorbetegség kialakulásának kockázata is csökkenthető
• magas laktóztartalma a tejsaverjedés következtében megteremti a normál bélflóra életképességét
• glaktóztartalma az idegrendszer fejlődésében játszik szerepet
• elegendő telítetlen zsírsavat tartalmaz, mely az anyatejben levő lipáznak köszönhetően könnyen felszívódik
• koleszterintartalma elősegíti a szervezet koleszterint kiküszöbölő enzimrendszerének kiépítését
• növekedést serkentő faktorokat tartalmaz (taurin, etalonamin, foszfor-etalonamin
• vitamintartalma (a D3 kivételével) elegendő
• ásványianyag-tartalma (Ca, P, K, Mg, Fe stb.) ideális
• a vas könnyen hasznosuló formában van jelen, ezért a szoptatott babák nem szenvednek vashiányos vérszegénységben
• immunglobulin-, lizozim- és laktoferrin-tartalma védelmet nyújt a baktériumok és a vírusok ellen
• különösen az első napokban termelődő colostrumnak (előtejnek) magas az immunglobulin A és más ellenanyagok aránya
• fedezi a babák folyadékszükségletét.

A szoptatás mellett szól az is, hogy az anyatej bárhol, bármikor rendelkezésre áll.
Gyakorlatilag steril és megfelelő hőmérsékletű. Nem csak a legbiztonságosabb, de a legolcsóbb megoldás is. Ráadásul nem kell beszerezni, tárolni, elkészíteni, cumisüveget mosogatni, fertőtleníteni stb.

A szoptatás azért is előnyös, mert aktivitásra serkenti a csecsemőket, hiszen az éhség csillapításáért meg kell „dolgozni". Az anyatej a szopás vége felé – ami az ajánlások szerint 20-25 percnél ne legyen több – koncentráltabbá válik, zsírtartalma többszörösére nő, a baba jóllakik, tehát abbahagyja a szopást. Ez az egyedülálló étvágyszabályzó mechanizmus az oka, hogy az anyatejes babák nem túltápláltak. Maga a szopás az állkapocs fejlődését is elősegíti.

Az anyatej pótolhatatlanságát jelzi az is, hogy a legjobb, legkorszerűbb humanizált tápszerek is legfeljebb az anyatej speciális tápanyag-összetételét képesek megközelíteni, viszont a babák számára legfontosabb védőfaktorokat, immunanyagokat nem tartalmazzák. A tehéntej tápanyag-összetétele teljesen eltér a csecsemők szükségletétől, ezen még a különféle tejhígítások sem segítenek. Ráadásul magas allergizáló tartalma miatt kifejezetten káros is lehet. 1 éves kor alatt tehéntejet adni a babáknak felelőtlenség.
A fentiek alapján érthető, hogy a korszerű csecsemőtáplálás miért jelenti még a XXI. században is a legősibb módszert, a szoptatást.

 

Csácsi Ibolya
dietetikus

forrás: Patika Tükör
2006-08-05

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.