Elhízás és cukorbetegség – kéz a kézben?

Az Elhízás Elleni Világnap a probléma gyökerére hívja fel a figyelmet március 4-én.

Napjainkban meglehetősen népszerű a közbeszédben az elhízás témája. Felmerülhet az érintettek hibáztatása helyzetükért, életmódbeli és étkezési szokásaik elítélése. Sokan nem tudják, hogy az elhízás lehet krónikus, illetve más betegségeknek az előjele, melyek számtalan okban gyökerezhetnek.

A kóros elhízás többek között a cukorbetegség melegágya is lehet – erre hívja fel a figyelmet a 2020. március 4-i Elhízás Elleni Világnap.

Az OECD adatai alapján az európai országok közül Magyarországot kifejezetten érinti ez a probléma: a lakosság kétharmada túlsúlyos vagy elhízott. Sajnos a társadalom többi tagja a túlsúlyos emberekről legtöbbször úgy gondolja, hogy ’csupán’ nem megfelelő az életmódjuk vagy túl sokat esznek és lusták a rendszeres mozgáshoz. Az általánosítás azonban nem szerencsés – nehezíthetik az érintettek helyzetét, hogy megtegyék az első lépéseiket testsúlyuk csökkentése érdekében.

Kulcsfontosságú, hogy az elhízás problémájával küzdők merjenek foglalkozni a helyzettel, megértsék kialakulását, így képesek legyenek csökkenteni az olyan betegségek kialakulásának kockázatát mint például a cukorbetegség vagy a szív- és érrendszeri megbetegedések, melyek a hosszabb távon fennmaradó túlsúly okán jó eséllyel megjelenhetnek.
Az evési szokásokon túlmutat az elhízás jelensége, csakúgy, mint a krónikus betegségeké, eredhetnek genetikai, pszichológiai, szociokulturális, gazdasági vagy környezeti okokból. Egészségügyi kockázata azonban tagadhatatlan – az elhízás szoros összefüggésben van a 2-es típusú diabétesz kialakulásával.

A cukorbetegséget nem csak a növekvő betegszámok miatt kell komolyan venni, hanem azért is, mert ez a sokáig tüneteket nem okozó kór hatalmas károkat képes okozni a szervezetben. Igaz az 1-es típusú cukorbetegséget a tudomány jelenlegi állása szerint nem lehet megelőzni, viszont a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát csökkenthetjük testsúly-optimalizálással, rendszeres mozgással, egészséges táplálkozással és a stressz csökkentésével.

Amennyiben valakinél már kialakult a betegség utóbbi típusa, az egészséges életmód, a rendszeres mozgás és a fogyás hozzájárulhat az életminőség javításához, valamint a betegség kordában tartásához. Sokaknál azonban nem elég az ilyen jellegű odafigyelés, így a betegek terápiás kezelésre szorulnak az optimális anyagcsere kontroll elérése érdekében. Az injekciós megoldások mellett ma már szájon át szedhető, szélesebb körben alkalmazható, korszerű készítmények is rendelkezésre állnak a cukorbetegek kezelésére.

A túlsúly és az elhízás rengeteg megbetegedés melegágya. Sosincs késő tenni ellene, hogy a plusz kilók ne nehezítsék meg minden napjainkat. A hangsúly a tudatosságon van, hogy ismerjük és kézben tartsuk saját egészségi állapotunkat.

 

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.