Sport és asztma – Segítő ételek

Asztmás vagyok, sportolhatok-e így? Erre a kérdésre néhány évtizeddel ezelőtt még szigorú nemmel válaszoltak az orvosok. Azóta e vélemény megváltozott, melyet az a tény is bizonyít, hogy az olimpiai játékokon szereplő élsportolók közel 10 százaléka szenved ebben a betegségben.

Ám nemcsak az asztmás betegekkel, hanem bárki mással (szerencsére csak 3-11 százalékos előfordulási aránnyal) megtörténhet, hogy az intenzív fizikai aktivitás kezdetén hirtelen köhögés, fulladás, mellkasi nyomásérzés, fájdalom jelentkezik. Ennek oka a légutak reflexes szűkülete. Sokszor a száraz, hideg levegő váltja ki, bár szerepet játszik a levegő szennyezettsége, allergének (pl. virágpor) jelenléte, gyenge edzettségi állapot, felső légúti gyulladás is.

Mi a teendő ilyenkor? A tünetek általában egy órán belül maguktól oldódnak. Természetesen érdemes megelőzni az újabb roham kialakulását. Ennek érdekében tartózkodjunk a száraz, hideg, szennyezett levegőben végzett sportolástól.

Rendszeres testmozgás hatására edzettségi szintünk nő. A légzésfunkciós értékek javulnak, egy belégzéssel több oxigénhez jutunk, azaz javul az úgynevezett aerob kapacitás. Ennek a jótékony élettani változásnak éppen azokban az esetekben van nagy jelentősége, amikor a tüdő funkcionális képessége gyenge. Így a rendszeres testedzés kedvező hatást fejt ki a légzőszervi betegségekben. Leginkább az úszás javasolt, de jó hatású a gyaloglás, a séta is.

Légzést segítő ételek

Hogyan befolyásolja a táplálkozás az allergiás légzőszervi betegségeket, az asztmát? E kérdés számos kutató fejében merült fel szerte a világon. Harcolni az asztmával nem jelent mást, mint küzdeni a gyulladással szemben. Amikor virágpor, szennyezett levegő vagy egyéb irritatív komponens kerül a légutakba, az immunrendszer immunsejttermeléssel próbálja kivédeni a támadást. Ennek hatására gyulladásos reakció jön létre, a légutak megduzzadnak és a légzés akadályozottá válik. Ezzel egy időben a szervezet szabadgyök-felhőt bocsát ki (károsító oxigénmolekula), amely még jobban fokozza a gyulladásos folyamat mértékét. Ez az oka annak, hogy az asztmás roham után még sokáig fennáll a légutak gyulladt duzzanata.

Az asztmás roham kialakulásának gátlása – számos vizsgálat szerint – megakadályozható a gyulladásos reakció visszaszorításával. Ebben a folyamatban játszanak szerepet azok az ételek, vitaminok, ásványi anyagok, amelyek a felszabaduló szabad gyököket közömbösítik: ezeket antioxidánsoknak hívjuk. A C-vitamin, az E-vitamin, a szelén, az omega-3 zsírsav és a magnézium nagy szerepet játszanak az allergiás reakció megelőzésében.

C-vitamin

Két átfogó amerikai tanulmány bizonyította, hogy a több C-vitamint fogyasztók körében kevesebb krónikus légúti betegség fordul elő. Gary E. Hatch vizsgálatai szerint a javasolt napi C-vitamin-bevitelt 200 mg-ra emelni.

Az alábbi táblázat megadja, hogy a felsorolt zöldség és gyümölcsfélék mekkora adagjában található 200 mg C-vitamin.

élelmiszer gramm
csipkebogyó 50
zöldpaprika 150
brokkoli 200
padlizsán 200
kelbimbó 200
karalábé 250
kivi 280
papaja 320
karfiol 330
narancslé (100%) 370 ml
friss narancs 400
fejes káposzta 400
grépfrút 470
mandarin 470
eper 470
sóska 470
spenót 470
zöldborsó 800
paradicsom 800
spárga 800
sütőtök 800
dióbél 800
ananász 1000
fejes saláta 1000
retek 1000
burgonya 1000

 

Néhány különleges, nálunk még kevésbé ismert és fogyasztott gyümölcsről

Papaja

Élénksárga színű, karakteres ízű gyümölcs. Kiemelkedően magas a C-vitamin- és a karotintartalma, ezért erőteljesen védi szervezetünk sejtjeit a káros szabadgyökökkel szemben. Számos kutatás bizonyította, hogy a rendszeres papajafogyasztás akadályozza a szív- és érrendszeri, a daganatos betegségek, az allergia és az asztma kialakulását.

Rengeteg úgynevezett proteáz enzimet (pl. papaint) is tartalmaz, amely azonos a gyomrunk által termelt enzimek működésével, így nagy segítséget jelent a fehérjék megemésztésében.

A kedvező hatások itt még nem érnek véget: állatkísérletekkel bizonyították, hogy a gyomorfekély kialakulását is képes meggátolni. Humán vizsgálatot aszpirint és egyéb gyomorirritáló gyógyszert szedők csoportján végeztek, és azt találták, hogy a rendszeres papajafogyasztás képes volt a gyógyszerek gyomorra gyakorolt károsító hatását közömbösíteni. (Energiatartalom 100 g-ban: 43 Kcal.)

Mangó

Nehéz meghámozni, de megéri, mert bőre alatt a húsa olyan eleven, mint a friss, napérlelte őszibarack, illatos, akár a legmézesebb sárgadinnye.
Kiemelkedő a C-vitamin- és a béta-karotintartalma, így képes megvédeni szervezetünket a káros szabadgyökökkel szemben. A károsító koleszterin szintjét csökkenti, így a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben is védelmet biztosít. Mindemellett igen magas rosttartalma van (felér egy csésze zabkorpával), így kiemelt szerepet játszik nemcsak a vastagbélrák megelőzésében, hanem a testtömeg optimalizálásában is.

Mivel trópusi gyümölcs, ezért a mi éghajlatunk kissé idegen számára. Hűvös, száraz környezetben érdemes tárolni, így még képes tovább érlelődni. Nagyon ízletes salátát, zselatint lehet belőle készíteni, vagy egyszerűen meghámozni és elfogyasztani. (Energiatartalom 100 g-ban: 72,8 Kcal.)

Grépfrút

Nincs magyar neve, bár voltak erre próbálkozások. A nyelvészek elkeresztelték citrancsnak, de az agrár szakemberek fellázadtak, mondván, hogy ez a megnevezés teljesen félrevezető, mert szó sincs arról, hogy a gyümölcs a citrom és a narancs keresztezése lenne. Így maradt a neve grépfrút, ahogyan a legtöbben ejtik.

A fogyókúra egyik alapétele lehet, mivel magas a rosttartalma, ezenkívül nagyon gazdag C-vitaminban, emellett sok ún. flavonoidot tartalmaz, mely a regenerációban, a sejtek szabadgyökökkel szembeni védelmében kitüntetett szerepet kap. (Energiatartalom 100 g-ban: 36 Kcal.)

 

Dr. Boros Szilvia

forrás: archívum
(Patika Tükör – 031001)

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.