Nehéz köhögés

A pszeudokrupp, vagy ahogyan legtöbbször röviden nevezzük: a krupp, a kisgyermekkor betegsége. A megfigyelések és a rendelkezésünkre álló adatok alapján 1-5 éves kor között fordul elő a legnagyobb valószínűséggel. A folyamat lényege, hogy a légcső kezdeti szakaszán - a hangszalagok alatti rövid szakaszon - a nyálkahártya hirtelen megduzzad. A jelentős nyálkahártya-duzzanatot a légcső ezen szakaszának sajátosságai teszik lehetővé: itt a nyálkahártya nagyon laza, a gyulladás jelentős szöveti vizenyőképződéssel jár. A kisgyermekek légcsöve relatíve szűk, így ennek átmérőjében fellépő változás nagyon hamar jelentős szűkületet okoz. Kruppot okozhat fertőzés, a légúti nyálkahártyára került irratatív anyag vagy allergiás reakció. Legtöbbször légúti fertőzés a kiváltó ok.

A kruppra jellemző az ugató, száraz köhögés, belégzéskor észlelhető nehézlégzés, melynek sajátos hangját stridornak nevezzük. Ha csak a légcső kezdeti szakaszán zajlik a gyulladásos folyamat és nincs hangszalaggyulladás, akkor a köhögési hang tiszta. Legtöbbször azonban a légúti gyulladás részeként hangszalaggyulladása is van a kis betegnek, ilyenkor a gyermek hangja rekedt. A betegség általában hirtelen, éjszaka kezdődik, többnyire mérsékelt láz kíséri. A gyermek hirtelen köhögni kezd, felsír. A száraz, izgatott, ugató jellegű köhögés és a köhögést kísérő nehezített légzés nagyon jellegzetes. A nehézlégzés és következményes oxigénhiány a gyermeket nyugtalanná teszi, a nyugtalanság tovább rontja állapotát. A betegségnek kezelés nélkül jó néhány veszélye van, ezért nagyon fontos a gyors és megfelelő kezelés elkezdése.

Ha a krupp gyanúja merül fel, minden esetben azonnal és sürgősen orvost kell hívni! Azonban az orvos megérkezéséig sem szabad tétlenkedni. A hűvös, tiszta levegő előnyös. Nyissunk ablakot, hogy a lakásba bejusson a friss levegő! Jót szokott tenni a hűvös pára is. Abban a lakásban, ahol kruppos gyermek van, nem szabad dohányozni! A síró, nyugtalan gyermek oxigénigénye nagyobb, ilyenkor fokozódik a nehézlégzése. Igyekezzünk a gyermeket megnyugtatni. Mivel ebben az állapotban ülve jobban kap levegőt, ne akarjuk lefektetni. A gyermekorvosok a kruppra hajlamos gyermekek szüleinek általában elmagyarázzák a tennivalókat és felírják a rosszullét esetén szükséges gyógyszereket. Az utasításoknak megfelelő gyógyszerelést haladéktalanul el kell kezdeni!

A kezelés célja a duzzanat mielőbbi csökkentése. Ezt a porlasztóval a légutakba juttatott micronephrinnel és szteroiddal lehet elérni. A micronephrin érösszehúzó hatása révén a tetemesre duzzadt nyálkahártyát lelohasztja, a nyálkahártyára juttatott szteroid a gyulladásos folyamatot mérsékli, a gyógyszerek hatására a nyálkahártya-duzzanat gyorsan mérséklődik és a légút szabaddá válik. Többnyire szükség van arra is, hogy ne csak a nyálkahártya felszínére, hanem ún. szisztémás formában (kúpban, injekcióban) is adjanak szteroidot.

A beteg kisgyermek kezelése általában kórházban történik, mert a légút szűkülete veszélyeket rejt magában.

A betegség lefolyása különböző súlyosságú lehet, a rendelkezésünkre álló kezelési lehetőségek mellett legtöbbször néhány napos kórházi ellátásra van szükség. Szerencsére már csak elvétve kerül sor intubálásra (légcsőbe vezetett tubus, melyen át a lélegeztetést biztosítják) vagy légcsőmetszésre. Enyhe lefolyású esetekben előfordulhat, hogy tapasztalt gyermekgyógyász, "tapasztalattal rendelkező" és megbízható szülő esetében vállalja az otthoni kezelést, de nem ez az általános eljárás.

A betegséget a felső légúti fertőzések kerülésével, ill. korai kezelésével lehet megelőzni. Ezért segíthet a megnagyobbodott, krónikusan gyulladt orrmandula el távolítása, a heveny vagy idült melléküreg-gyulladás kezelése. Kerülni kell minden, légutat irritáló tényezőt, pl. abban a lakásban, ahol kruppra hajlamos gyermek van, ne dohányozzanak!

A tapasztalat azt mutatja, hogy vannak kruppra fokozottan hajlamos gyermekek. Ezt bármilyen sajnálatos is, tudomásul kell venni, és ehhez alkalmazkodni kell. Be kell tartani a kezelőorvos minden utasítását, az ajánlott gyógyszereket mindig tartsuk elérhető helyen. Utazást, nyaralást a betegség figyelembevételével szervezzünk. A megérkezés után haladéktalanul tájékozódjunk az ügyeletes orvos elérhetőségéről, a kórházi lehetőségekről.

Megnyugtatásként és biztatásként végezetül még annyit, hogy szerencsére a kruppra való hajlamot kinövi a gyermek.

Dr. Tóta Julianna

forrás: Patika Tükör - 2002-12-02

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.