Levelek és válaszok

33 éves nő vagyok, szinte gyermekkorom óta szenvedek a fejfájástól. Az utóbbi fél évben panaszaim fokozódtak...

Tisztelt Szerkesztőség!

33 éves nő vagyok, szinte gyermekkorom óta szenvedek a fejfájástól. Az utóbbi fél évben panaszaim fokozódtak. Tulajdonképpen úgy érzem, mintha többféle típusú fejfájás is jelentkezne nálam. Havonta kb. egy alkalommal igen erős, hányingerrel járó, elviselhetetlen a fájdalom. Ilyenkor a munkámat is alig tudom ellátni, fájdalomcsillapítókra sem szűnik igazán a kínzó érzés. Időközönként egy enyhébb típusú fejfájás jelentkezik, amely már oldódik fájdalomcsillapító hatására. Néhány éve alaposan kivizsgáltak és semmilyen szervi eltérést, daganatot nem találtak. Az utóbbi időben gyakoribbá váltak az elviselhetetlen típusú fájdalmak. Van-e esetleg valamilyen újabb gyógyszer, vagy bármilyen módszer ennek megszüntetésére?

Kedves Levélírónk!

Életünk folyamán valamennyien tapasztaltunk fejfájást. Ennek különböző okai lehetnek, amelyek igen gyakran kombinálódnak egymással. A fájdalom eredhet a koponyán kívül elhelyezkedő képletekből, az erekből, az idegekből, a szemből, valamint az izomzatból. A fejfájásoknak csak jelentéktelen részénél találunk a koponyán belül kimutatható eltéréseket, fejlődési variációkat, traumát követő elváltozásokat, valamint különböző eredetű térfoglalásokat. Környezeti ártalmak, kémiai anyagok ugyanúgy okozhatnak fejfájást, mint a "lelki egyensúlyzavar" testi tünetekben való megjelenése.

A migrén az egyik leggyakoribb típusú fejfájás roham, a felnőtt lakosság 10 százaléka tapasztalja meg.

Ez az a típusú fejfájás, amely gyakran már gyermekkorban vagy fiatalkorban kezdődik, leggyakrabban 25 és 55 éves kor között fordul elő. Nőknél valamelyest gyakoribb. Jellemzője, hogy kialakulását a beteg gyakran előre megérzi - ún. aurája van. Ilyenkor pl. előfordulhat, hogy elhomályosodik a látás, vagy vibráló fénypontok jelennek meg. 80 százalékban azonban mindenféle bevezető tünet nélkül jelentkezik és néha 2-3 napig is elhúzódhat.

Jellemzői: tipikus féloldali, igen erős, lüktető, terhelésre súlyosbodó fájdalom, melyet gyakran kísér hányinger, hányás, fény- és hangérzékenység.

Kialakulása általában több okra vezethető vissza: lehetnek bizonyos genetikus hajlamosító tényezők és specifikus belső és külső ingerek együttes összejátszása.

Elmondása alapján a fájdalom jellegének megváltozása, illetve az Ön esetében a rohamok szaporodása, súlyosbodása egy olyan jel, amely - annak ellenére, hogy néhány éve kivizsgálták ", azt jelzi, hogy feltétlenül újra orvoshoz kell fordulnia.

Az utóbbi időben egyébként több olyan készítmény került a gyógyszertárakba, mellyel ez a típusú fejfájás (nem típusos fájdalomcsillapítók) is nagyon jól befolyásolható, mérsékelhető, illetve általában meg is szüntethető. A fejfájások kialakulásában gyakran jelentős szerepe van a pszichés stresszállapotnak. Mint tudjuk, nem önmagukban az események stresszesek, hanem megélésük teszi azzá őket. Az, hogy milyen érzéseket vált ki belőlünk az adott szituáció. Ezért a terápia fontos része lehet - pszichiáter és neurológus együttműködésével - a stresszforrást jelentő élethelyzetek felderítése s az ezekhez a megfelelő alkalmazkodást jelentő, vagy adott esetben kellően önérvényesítő magatartás kialakítása, illetve az ellazulás - relaxáció technikájának elsajátítása ", mely egy kiegészítő pszichoterápiás kezelés célja lehet.

Veszélyre utaló jelek lehetnek, amellyel feltétlenül orvoshoz kell fordulni, valamennyi az alább felsoroltak közül:

· hirtelen kezdődő fejfájás
· progresszív (előrehaladó, súlyosbodó) jelleg
· fizikai erőkifejtés, köhögés, erőlködés és/vagy szexuális aktivitás után induló fejfájás
· a fejfájással járó olyan tünetek, mint az aluszékonyság, a zavartság, az emlékezetzavar, az általános rossz közérzet, az izom- és ízületi fájdalom, a láz, a fokozódó látászavar, a zsibbadás, a gyengeség, az egyensúlyzavar
· 50 éves kor felett kezdődő fejfájás

A mindennapi orvosi gyakorlatban a leggyakrabban az ún. tenziós fejfájással találkozunk, amelyre az a jellemző, hogy a mindennapi tevékenységben nem akadályoz, azonban állandó jellegű, tompa, rendszerint kétoldalú és nagyon típusos a feszes nyakizomzat. Furcsa módon a krónikusan fejfájásra szedett bizonyos típusú gyógyszerek szintén kiválthatnak állandó jellegű fejfájást.

Dr. Szabó Gyöngyi
neurológus pszichiáter

Dr. Piczkó Katalin

pszichiáter szakorvos


(forrás: Patika Tükör - 2001-04-01)

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.