Percentilis – eszik vagy isszák?

[gac]

26560

Percentilis görbePortálunkon számos új, a honi hálón másutt fel nem lelhető kalkulátort találhatnak olvasóink. Ezek a következőek: kiterjesztett ideálsúly kalkulátor, napi energiaszükséglet kalkulátor, a menstruációs cilkus hosszát is figyelembe vevő szülési kalkulátor, a nagyon tanulságos halálozási szimulátor, valamint – érdekességként – a Föld lakosainak számát valósidejű becsléssel végző program.

Sokan kérdezték tőlünk, hogy miről is ad felvilágosítást a szintén frissen felkerült percentilis kalkulátor.

A percentils érték azt mutatja meg, hogy az azonos életkorban lévő, azonos nemű gyermekek hány százalékának kisebb a testtömege, testmagassága, egyéb paramétere az általunk megadottnál.

Az 50-es percentilis érték felel meg az átlagnak. Ha például a percentilis kalkuláció eredménye 25, akkor az azonos nemű, azonos korú gyermekek 25%-ának kisebb az adott paramétere az általunk megadottnál. 3% alatti vagy 97% feletti érték már jelentős eltérést mutat, ez azt jelenti pl. testmagasságnál, hogy a gyermekeknek csak 3%-a alacsonyabb vagy éppenséggel – 97 esetén – 97%-a alacsonyabb (azaz csak 3%-a magasabb) az általunk megadott testmagasságnál. Előző esetben tehát meglehetősen alacsony, utóbbiban pedig feltűnően magas az a gyermek, akinek a percentilisére kíváncsiak voltunk. Nem feltétlenül kórosak ezek az értékek (pl. öröklődő sajátosságok), de a gyermek fejlődése ebből a szempontból is figyelemmel kísérendő, orvosának tudnia kell róla.

Nem nehéz belátni, hogy a percentilis értékek, illetve görbék különbözőek a földrajzi eloszlás, a különböző népcsoportokhoz való tartozás, az életszínvonal stb. függvényében. Az orvosiLexikon.hu-n található kalkulátor 2-20 éves korúakról szolgál átlagolt, mérsékelt felbontású információkat.

 

Váli Béla Edgár
tudományos szakíró – orvosiLexikon.hu

2004.12.04


Hasznosnak találja? Kérjük, nyilvánítsa ki tetszését facebook oldalunk javára. Köszönjük!
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Kép CAPTCHA
Kérjük, írja be a képen látható karaktereket, ügyelve a kis- és nagybetűkre.Honlapunk böngészésével hozzájárul ahhoz, hogy sütiket használjunk. További információ.×