Percentilis – eszik vagy isszák?

Portálunkon számos kalkulátort találhatnak olvasóink. Többek között: kiterjesztett ideálsúly kalkulátor (tolerábilis tartománnyal), napi energiaszükséglet kalkulátor, a menstruációs cilkus hosszát is figyelembe vevő szülési kalkulátor, a nagyon tanulságos halálozási szimulátor.

Sokan kérdezték tőlünk, hogy miről is ad felvilágosítást a szintén népszerű percentilis kalkulátor.

A percentilis érték azt mutatja meg, hogy az azonos életkorban lévő, azonos nemű gyermekek hány százalékának kisebb a testtömege, testmagassága, egyéb paramétere az általunk megadottnál.

Az 50-es percentilis érték felel meg az átlagnak.

Ha például a percentilis kalkuláció eredménye 25, akkor az azonos nemű, azonos korú gyermekek 25%-ának kisebb az adott paramétere az általunk megadottnál. 3% alatti vagy 97% feletti érték már jelentős eltérést mutat, ez azt jelenti például testmagasságnál, hogy a gyermekeknek csak 3%-a alacsonyabb vagy éppenséggel – 97 esetén – 97%-a alacsonyabb (azaz csak 3%-a magasabb) az általunk megadott testmagasságú gyermeknél, fiatalnál.

Előző esetben tehát meglehetősen alacsony, utóbbiban pedig feltűnően magas az a gyermek, akinek a percentilisére kíváncsiak voltunk. Nem feltétlenül kórosak ezek az értékek (pl. öröklődő sajátosságok), de a gyermek fejlődése ebből a szempontból is figyelemmel kísérendő, orvosának tudnia kell róla.

Nem nehéz belátni, hogy a percentilis értékek, illetve görbék különbözőek a földrajzi eloszlás, a különböző népcsoportokhoz való tartozás, az életszínvonal stb. függvényében. Az orvosiLexikon.hu-n található kalkulátor 2-20 éves korúakról szolgál átlagolt, mérsékelt felbontású információkat.

 

Váli Béla Edgár
orvosiLexikon.hu

041204

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.