Lázmérő – hogyan használjuk helyesen?

[gac]

23231

A testhőmérséklet mérése egy igen egyszerű és informatív eljárás. A magyar háztartások többségében hagyományos ún. higanyos hőmérőt használnak.Felnőttek hőmérsékletét a hónaljban vagy a szájban, kisgyermekekét a végbélben szokás mérni. Mérés előtt a hónaljat szárazra kell törölni, majd a hőmérőt a hónaljárokba vezetni (a higanytartály legyen az árok mélyén). A mérés ideje kb. 10 perc, ennyi idő kell ugyanis ahhoz, hogy a hónaljárok a test hőmérsékletét felvegye.

A szájban és a végbélben mért hőmérséklet még így is kb. 0,5 fokkal magasabb a hónaljban mértnél, ennek az oka, hogy a vérkeringés által közvetített hőleadás a száj- és a végbélnyálkahártyán kifejezettebb, mint a bőrben. Végbélben történő hőmérőzéskor a hőmérő higanytartályát vazelinnel be kell kenni, majd azt a végbélbe kell helyezni. Kb. 3-4 perc múlva a hőmérő leolvasható.

Mikor mérjünk hőmérsékletet?

Lázmérést reggel és délután-este ajánlatos végezni. A lázas betegségek nagy részében az esti hőmérsékletértékek magasabbak. A borzongás vagy hidegrázás a hőmérséklet emelkedésének a jele, ennek megszűntével általában magas lázat mérünk.

Mérés után...

A hőmérőt a mérés után kb. 20 perccel lehet lerázni, előbb nem szabad, mert a higanyszál elszakadhat. Végbél-hőmérőzés után a hőmérőt természetesen fertőtleníteni kell.

Mit tegyünk, ha a hőmérő eltörik?

A higanygőz a szervezetre súlyosan mérgező hatással van, ezért a higanyt mihamarabb gyűjtsük össze, a nyomát, ha erre otthon van lehetőség, kénporral szórjuk be.

 

Dr. Igaz Iván


Hasznosnak találja? Kérjük, nyilvánítsa ki tetszését facebook oldalunk javára. Köszönjük!
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Kép CAPTCHA
Kérjük, írja be a képen látható karaktereket, ügyelve a kis- és nagybetűkre.Honlapunk böngészésével hozzájárul ahhoz, hogy sütiket használjunk. További információ.×