Lázmérő – hogyan használjuk helyesen?

[gac]
23231

A testhőmérséklet mérése egy igen egyszerű és informatív eljárás. A magyar háztartások többségében hagyományos ún. higanyos hőmérőt használnak.Felnőttek hőmérsékletét a hónaljban vagy a szájban, kisgyermekekét a végbélben szokás mérni. Mérés előtt a hónaljat szárazra kell törölni, majd a hőmérőt a hónaljárokba vezetni (a higanytartály legyen az árok mélyén). A mérés ideje kb. 10 perc, ennyi idő kell ugyanis ahhoz, hogy a hónaljárok a test hőmérsékletét felvegye.

A szájban és a végbélben mért hőmérséklet még így is kb. 0,5 fokkal magasabb a hónaljban mértnél, ennek az oka, hogy a vérkeringés által közvetített hőleadás a száj- és a végbélnyálkahártyán kifejezettebb, mint a bőrben. Végbélben történő hőmérőzéskor a hőmérő higanytartályát vazelinnel be kell kenni, majd azt a végbélbe kell helyezni. Kb. 3-4 perc múlva a hőmérő leolvasható.

Mikor mérjünk hőmérsékletet?

Lázmérést reggel és délután-este ajánlatos végezni. A lázas betegségek nagy részében az esti hőmérsékletértékek magasabbak. A borzongás vagy hidegrázás a hőmérséklet emelkedésének a jele, ennek megszűntével általában magas lázat mérünk.

Mérés után...

A hőmérőt a mérés után kb. 20 perccel lehet lerázni, előbb nem szabad, mert a higanyszál elszakadhat. Végbél-hőmérőzés után a hőmérőt természetesen fertőtleníteni kell.

Mit tegyünk, ha a hőmérő eltörik?

A higanygőz a szervezetre súlyosan mérgező hatással van, ezért a higanyt mihamarabb gyűjtsük össze, a nyomát, ha erre otthon van lehetőség, kénporral szórjuk be.

 

Dr. Igaz Iván

To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Kép CAPTCHA
Kérjük, írja be a képen látható karaktereket, ügyelve a kis- és nagybetűkre.Honlapunk böngészésével hozzájárul ahhoz, hogy sütiket használjunk. További információ.×