Lázmérő – hogyan használjuk helyesen?


Hagyományos lázmérő

A testhőmérséklet mérése egy igen egyszerű és informatív eljárás. A magyar háztartások többségében hagyományos, ún. higanyos hőmérőt használnak. Felnőttek hőmérsékletét a hónaljban vagy a szájban, kisgyermekekét a végbélben szokás mérni.

Mérés előtt a hónaljat szárazra kell törölni, majd a hőmérőt a hónaljárokba vezetni (a higanytartály legyen az árok mélyén). A mérés ideje kb. 10 perc, ennyi idő kell ugyanis ahhoz, hogy a hónaljárok a test hőmérsékletét felvegye.

A szájban és a végbélben mért hőmérséklet még így is kb. 0,5 fokkal magasabb a hónaljban mértnél, ennek az oka, hogy a vérkeringés által közvetített hőleadás a száj- és a végbélnyálkahártyán kifejezettebb, mint a bőrben.

Végbélben történő hőmérőzéskor a hőmérő higanytartályát vazelinnel be kell kenni, majd azt a végbélbe kell helyezni. Kb. 3-4 perc múlva a hőmérő leolvasható.

Mikor mérjünk hőmérsékletet?

Lázmérést reggel és délután-este ajánlatos végezni. A lázas betegségek nagy részében az esti hőmérsékletértékek magasabbak. A borzongás vagy hidegrázás a hőmérséklet emelkedésének a jele, ennek megszűntével általában magas lázat mérünk.

Mérés után...

A hőmérőt a mérés után kb. 20 perccel lehet lerázni, előbb nem javasolt, mert a higanyszál elszakadhat. Végbél-hőmérőzés után a hőmérőt természetesen fertőtleníteni kell.

Mit tegyünk, ha a hőmérő eltörik?

A higanygőz a szervezetre súlyosan mérgező hatással van, ezért a higanyt mihamarabb gyűjtsük össze, a nyomát, ha erre otthon van lehetőség, kénporral szórjuk be.

 

Dr. Igaz Iván

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Kép CAPTCHA
Kérjük, írja be a képen látható karaktereket, ügyelve a kis- és nagybetűkre.

Szabad-e a hűtőbe tenni a higanyos lázmérőt, hogy a higany visszaálljon alap értékre?

Kárt nem okoz vele, de nem fog visszaállni. Lényege az ilyen lázmérésnek (és konstrukciónak), hogy a higanyszál csökkenő hőmérsékletre ne reagáljon, tartsa a mért maximum értéket.

Honlapunk böngészésével hozzájárul ahhoz, hogy sütiket használjunk. További információ.×