A máj az anyagcsere központi szerve, a szervezet vegykonyhája. A test jobb oldalán, a rekeszizom alatt helyezkedik el, szĂ©le Ă©ppen kitapinthatĂł a jobb bordaĂv alatt. MájbetegsĂ©gekben általában megduzzad, s jĂłcskán meghaladhatja a bordaĂvet.
ÉletfontosságĂş szerv, szerepet játszik a szĂ©nhidrátok, a fehĂ©rjĂ©k, a zsĂrok Ă©s a vitaminok anyagcserĂ©jĂ©ben. A bĂ©ltraktusbĂłl felszĂvĂłdĂł tápanyagok a vĂ©ráram Ăştján a májba jutnak, de ugyanĂgy a gyĂłgyszerek, vegyi anyagok, a szervezetbe kerĂĽlt mĂ©rgek, toxikus anyagok is.
A májban a tápanyagok a szervezet igĂ©nyĂ©nek megfelelĹ‘en átalakulnak. PĂ©ldául a szĂ©nhidrát glĂĽkogĂ©n formájában raktározĂłdik, Ă©hezĂ©skor pedig a glĂĽkogĂ©n glĂĽkĂłzzá (szĹ‘lĹ‘cukorrá) alakul, Ă©s Ăgy a vĂ©rcukorszint állandĂł határok között marad.
FehĂ©rjĂ©bĹ‘l Ă©s zsĂrbĂłl is keletkezhet glĂĽkĂłz, a glĂĽkĂłzfelesleg pedig a májban alakul zsĂrrá, Ă©s innen kerĂĽl a zsĂrraktárakba. DöntĹ‘ szerepe van a fehĂ©rjĂ©k lebontásában, átalakĂtásában Ă©s Ăşj fehĂ©rjĂ©k kĂ©pzĹ‘dĂ©sĂ©ben, a koleszterin-anyagcserĂ©ben, enzimek kĂ©pzĂ©sĂ©ben Ă©s lebontásában stb. A vitaminok közĂĽl az A-vitamin a májban kĂ©pzĹ‘dik, a D-, a K- Ă©s a B12-vitamin pedig itt raktározĂłdik
A máj alakĂtja át a bĂ©lbĹ‘l felszĂvĂłdĂł toxikus anyagokat, közömbösĂti a szervezetbe kerĂĽlt vegyi anyagokat, az anyagcsere kapcsán keletkezĹ‘ komponenseket; itt folyik a mĂ©regtelenĂtĂ©s.
Ép máj Ă©s veseműködĂ©s mellett a mĂ©regtelenĂtĹ‘ kĂşrák feleslegesek. Máj - illetve vesekárosodás esetĂ©n pedig a mĂ©regtelenĂtĹ‘ kĂşráktĂłl nem várhatĂł eredmĂ©ny.
A máj – a legnagyobb emĂ©sztĹ‘mirigy – termeli az epĂ©t (naponta kb. 600-800 millilitert), mely az epeutakon keresztĂĽl a vĂ©konybĂ©lbe kerĂĽl. Az epefestĂ©k a szĂ©tesĹ‘ vörös vĂ©rtestekbĹ‘l kiszabadulĂł vĂ©rfestĂ©kbĹ‘l kĂ©pzĹ‘dik Ă©s a kiválasztott epĂ©vel a bĂ©lbe ĂĽrĂĽl; ez adja a szĂ©klet szĂnĂ©t. Az epĂ©ben lĂ©vĹ‘ epesavas-sĂłk emulgeálják a zsĂrokat, hogy az emĂ©sztĹ‘nedvek lebonthassák felszĂvĂłdásra alkalmas alkotĂłrĂ©szekre.
A májgyulladást kĂĽlönfĂ©le vĂrusok (Hepatitisz-A, -B, -C, -D, -E) vĂrusok idĂ©zik elĹ‘. Táplálkozási zavar, elsĹ‘sorban fehĂ©rjehiány Ă©s alkoholizmus következtĂ©ben zsĂrmáj alakulhat ki. A májelzsĂrosodásnak a tetemes májduzzanaton kĂvĂĽl nincsenek komoly tĂĽnetei, de a laboratĂłriumi vizsgálatok már jelzik a bajt. Az alkoholos májgyulladás heveny formában legtöbbször nagyobb mennyisĂ©gű alkohol fogyasztását követĹ‘en alakul ki.
Rendszeres, a szervezet Ă©rzĂ©kenysĂ©gĂ©tĹ‘l fĂĽggĹ‘ mennyisĂ©gű alkoholfogyasztás nĂ©hány Ă©v alatt májzsugorodás (cirrhosis) kifejlĹ‘dĂ©sĂ©hez vezethet. PĂ©ldául napi kĂ©t ĂĽveg sör rendszeres fogyasztása tĂz Ă©v alatt cirrhosishoz vezethet. A nĹ‘k sokkal Ă©rzĂ©kenyebbek az alkohol-toxicitásra, mint a fĂ©rfiak, náluk kisebb mennyisĂ©g, rövidebb idĹ‘ alatt is májkárosodást okozhat.
ImmunolĂłgiai kĂłrkĂ©pek, nagyvĂ©rköri pangás, epeelfolyási zavar, gyĂłgyszerek, vegyszerek stb. is okozhatnak májkárosodást. Parazitás megbetegedĂ©sek is károsĂthatják a májat, Ă©s májdaganatok elĹ‘fordulása sem szokatlan.
Májbetegek diétája
A májbetegek étrendje attól függ, hogy heveny vagy idült májbetegségről van-e szó. Abban azonban egységes, hogy az alkohol minden cseppje tilos.
A májbetegsĂ©g heveny szakaszában szĂ©nhidrátokban Ă©s vitaminokban dĂşs Ă©trend segĂti a máj regeneráciĂłját. Ekkor gyĂĽmölcsleveket, gyĂĽmölcszselĂ©t, limonádĂ©t, kompĂłtot, rizst, burgonyát, zöldsĂ©gpĂĽrĂ©t, tĂ©sztát adunk. A heveny szakban a betegek többsĂ©ge undorodik a zsĂros Ă©telektĹ‘l, a beteg máj rendszerint nem is kĂ©pes nagy mennyisĂ©gű zsĂrt feldolgozni, ezĂ©rt mĂ©rsĂ©kelt zsĂrmegszorĂtás szĂĽksĂ©ges. A beteg csak az orvos által elĹ‘Ărt gyĂłgyszereket szedje!
Lábadozás idejĂ©n vagy krĂłnikus májkárosodásnál energiadĂşs, fehĂ©rjĂ©t Ă©s vitaminokat bĹ‘sĂ©gesen tartalmazĂł Ă©trend adása szĂĽksĂ©ges. Sovány hĂşsok, zsĂrszegĂ©ny sajtok, tĂşrĂł, piskĂłta, tĂ©sztafĂ©lĂ©k, rakott Ă©telek, bĹ‘sĂ©gesen gyĂĽmölcsök, zöldsĂ©gek is szerepeljenek a beteg Ă©trendjĂ©ben. A heveny tĂĽnetek mĂşltával a zsĂrmegszorĂtás szĂĽksĂ©gessĂ©gĂ©re vonatkozĂłan megoszlik az orvosok vĂ©lemĂ©nye. Az egyĂ©ni tolerancia legyen az irányadĂł.
MájvĂ©dĹ‘ szerek adása mellett vitaminkĂ©szĂtmĂ©nyek, nagy dĂłzisĂş B1-vitamin adása lehet indokolt. A hasban felgyĂĽlemlĹ‘ folyadĂ©k kialakulásakor sĂłszegĂ©ny Ă©trendet alkalmazunk, s a vĂzhajtĂł terápiát káliumpĂłtlással egĂ©szĂtjĂĽk ki.
A májelégtelenség legsúlyosabb formájában – amikor a vér ammóniaszintje megemelkedik –, azonnal fehérjeszegény étrendre térünk át.
Epebetegek diétája
Az epebetegségek két fő csoportját különböztetjük meg: az epekő betegséget és az epehólyag- illetve az epeútgyulladást. A gyulladás rendszerint kőbetegséghez társul.
A májsejtek folyamatosan termelik az epĂ©t, a vĂ©konybĂ©lbe azonban csak szakaszosan ĂĽrĂĽl, amikor Ă©tkezĂ©st követĹ‘en, az epevezetĂ©k vĂ©konybĂ©lbe szájadzásánál lĂ©vĹ‘ zárĂłizom ellazul. ÉtkezĂ©sek között az epe az epehĂłlyagban gyűlik össze. ÉtkezĂ©s, zsĂr, kisebb mĂ©rtĂ©kben fehĂ©rjĂ©t tartalmazĂł Ă©telek fogyasztása összehĂşzĂłdásra kĂ©szteti az epehĂłlyagot. Az összehĂşzĂłdást gyĂłgyszer, izgalom is kiválthatja.
Az epeutak kóros körülmények között – kő, vagy gyulladás fennállása esetén – görcsösen húzódnak össze. Ez a görcsös összehúzódás nagy fájdalommal jár. Kő és gyulladás nélkül is keletkezhet "epegörcs", például az epeutak rendellenes mozgásai, beidegzési zavarai miatt. Az epebetegek kezelése orvosi feladat.
A diĂ©ta cĂ©lja az epekĹ‘rohamok, vagy a heveny gyulladás elkerĂĽlĂ©se. A panaszok rendszerint Ă©tkezĂ©st követĹ‘en jelentkeznek. Ilyenkor arra gyanakszunk, hogy az elfogyasztott Ă©tel vagy mennyisĂ©gĂ©ben, vagy minĹ‘sĂ©gĂ©ben nem volt megfelelĹ‘, esetleg tĂşl zsĂros volt, vagy az Ă©tkezĂ©s Ă©s az esetleges stressz egyĂĽttesen eredmĂ©nyezte az epegörcsöt. Az egyĂ©ni Ă©rzĂ©kenysĂ©g is kĂĽlönbözĹ‘.
Gyakran a bĹ‘ zsĂrban sĂĽtött hĂşsok, sĂĽlt burgonya, fánk, lángos, rántott sajt, bundás kenyĂ©r, sĂĽlt szalonna, hurka, kolbász, máskor az omlĂłs vagy a hajtogatott vajas tĂ©szták, a tejfölös, tejszĂnes mártások, a hagymás, paprikás Ă©telek, a pörköltek, a szĂ©kelykáposzta stb. provokálnak epegörcsöt.
A betegek többsĂ©gĂ©nek panaszt okoz a hagyma, az uborka, a csĂpĹ‘s paprika, a bors, másoknak a szegfűszeg, esetleg a majoránna. A rendszertelen Ă©tkezĂ©s is okozhat panaszt.
Epegörcs után egy-kĂ©t napos koplalás javasolt, de a folyadĂ©kbevitel ilyenkor is megfelelĹ‘ legyen. A 2-3. naptĂłl a beteg már ehet pirĂtott zsemlĂ©t, fĹ‘tt burgonyát, fĹ‘tt rizst, zsĂrtalan erĹ‘levest, majd az Ă©trendet párolt zöldsĂ©gekkel, hĂşspudinggal, fĹ‘tt csirkehĂşssal, kompĂłttal bĹ‘vĂthetjĂĽk. Nyers gyĂĽmölcsöt - az egyĂ©ni tűrĹ‘kĂ©pessĂ©gtĹ‘l - fĂĽggĹ‘en kaphat.
Az egĂ©szsĂ©ges, változatos, kiegyensĂşlyozott Ă©trend az epebetegek rĂ©szĂ©re is jogos elvárás. Ezen belĂĽl meg kell oldani a zsĂrbevitel csökkentĂ©sĂ©t, a mĂ©rtĂ©ktartĂł fűszerezĂ©st, Ă©s figyelembe kell venni a beteg egyĂ©ni tűrĹ‘kĂ©pessĂ©gĂ©t.
Dr. Barna Mária
forrás: archĂvum
(Patika Tükör - 060328)
Nagyon érthető, összeszedett, kiváltképp értékes információk.
Köszönet érte!
Köszönjük a visszajelzését, kedves Klári!
Ez nagyon hasznos Ărás! MegerĹ‘sĂtette azt a tudatomban, amit a testem magátĂłl igĂ©nyelt a görcs utáni idĹ‘szakban. Csak gyĂĽmölcsöt tudok enni, ami miatt kicsit aggĂłdtam, de már Ă©rtem a miĂ©rtjĂ©t. Köszönöm!
Köszönjük értékes visszajelzését!
Epehólyag már nincs, kivették.