Az alkoholmentes italok fogyasztása az emberi táplálkozás egyik legfontosabb rĂ©sze. Az emberisĂ©g Ĺ‘sidĹ‘k Ăłta fogyasztja a gyĂĽmölcsök kiprĂ©selt levĂ©t, ám a világ nĂ©pessĂ©gĂ©nek jelentĹ‘s növekedĂ©se illetve az igĂ©nyek kielĂ©gĂtĂ©se miatt, az Ă©lelmiszeriparnak elĹ‘ kell állĂtani biztonságos italokat.
Az alkoholmentes italok "királya" a gyĂĽmölcslĂ©, mely az adott gyĂĽmölcsbĹ‘l prĂ©selĂ©ssel, sajtolással nyert, a gyĂĽmölcs levĂ©re jellemzĹ‘ szĂnű, illatĂş lĂ©. GyĂĽmölcslĂ©nek tekintendĹ‘ a sűrĂtmĂ©nybĹ‘l előállĂtott termĂ©k is, ha az a gyĂĽmölcsbĹ‘l közvetlenĂĽl nyert lĂ©vel azonos Ă©rzĂ©kszervi Ă©s analitikai tulajdonságokkal rendelkezik. A gyĂĽmölcslĂ© tehát 100 százalĂ©kban az adott gyĂĽmölcs leve, amely hozzáadott cukrot, szĂnezĂ©ket Ă©s tartĂłsĂtĂłszert nem tartalmazhat!
A gyĂĽmölcsnektárt gyĂĽmölcslĂ©bĹ‘l, gyĂĽmölcslĂ©-sűrĂtmĂ©nybĹ‘l, gyĂĽmölcsvelĹ‘bĹ‘l vagy ezek keverĂ©kĂ©bĹ‘l, vĂz Ă©s cukor hozzáadásával (esetleg cukor hozzáadása nĂ©lkĂĽl) állĂtanak elĹ‘. A gyĂĽmölcstartalom ebben az esetben 25 Ă©s 50 százalĂ©k között van, gyĂĽmölcstĹ‘l fĂĽggĹ‘en.
A tĂ©nyleges gyĂĽmölcslĂ©- vagy gyĂĽmölcsvelĹ‘-tartalmat a termĂ©ken minden esetben fel kell tĂĽntetni! Cukorbetegek, illetve testsĂşlygyarapodást elkerĂĽlni kĂvánĂłk rĂ©szĂ©re "csökkentett energiatartalmĂş gyĂĽmölcsnektárok"-at gyártanak, amelyekhez cukor helyett – jogszabályban engedĂ©lyezett – Ă©desĂtĹ‘szert adagolnak. Ezeket "hozzáadott cukrot nem tartalmaz" megjelölĂ©ssel láthatják el, emellett tartĂłsĂtĂłszert egyáltalán nem tartalmazhatnak!
A gyĂĽmölcsitalok minimálisan 12 százalĂ©k (tömeg) gyĂĽmölcslevet, vagy gyĂĽmölcsvelĹ‘t tartalmazĂł termĂ©kek. Gyártásukhoz gyĂĽmölcsalapanyagok, cukor, mĂ©z, Ă©desĂtĹ‘szerek, ivĂłvĂz, ásványvĂz használhatĂł fel, de engedĂ©lyezett egyes adalĂ©kanyagok, szĂnezĂ©kek Ă©s aromaanyagok alkalmazása is.
A termĂ©ken minden esetben fel kell tĂĽntetni a gyĂĽmölcslĂ© vagy gyĂĽmölcsvelĹ‘ tartalmát. Ha a termĂ©k jellegĂ©t a felhasznált gyĂĽmölcsalapanyagtĂłl eltĂ©rĹ‘ aroma adja, akkor a megnevezĂ©sben az "aromával kĂ©szĂĽlt", "Ăzű", vagy "kivonattal kĂ©szĂĽlt" megjelölĂ©st fel kell tĂĽntetni!
ĂśdĂtĹ‘k
A folyadĂ©kszĂĽksĂ©glet kulturáltabb kielĂ©gĂtĂ©sĂ©re az 1880-as Ă©vektĹ‘l kezdĹ‘dĹ‘en Ăşj termĂ©kcsoport, az ĂĽdĂtĹ‘ital jelent meg, amely a XX. században – EurĂłpában a második világháborĂş után – az egĂ©sz világon elterjedt. Ezeket a termĂ©keket, vagyis az ĂĽdĂtĹ‘italokat a szervezet folyadĂ©kszĂĽksĂ©gletĂ©nek kielĂ©gĂtĂ©se cĂ©ljábĂłl fogyasztják.
TermĂ©szetesen, speciális összetĂ©telĂĽknĂ©l fogva egyes ĂĽdĂtĹ‘italok – pl. a kĂłlafĂ©lĂ©k, tonikok – Ă©lĂ©nkĂtĹ‘, stimulálĂł hatást is kifejtenek. EzektĹ‘l eltekintve az ĂĽdĂtĹ‘italok fogyasztását elsĹ‘sorban azok Ă©lvezeti Ă©rtĂ©ke motiválja. Magyarországon ma a legnagyobb mennyisĂ©gben gyártott Ă©s fogyasztott alkoholmentes italok az ĂĽdĂtĹ‘italok, amelyek lehetnek szĂ©nsavasak – általában 3-9 g/liter szĂ©n-dioxidot használnak fel – vagy szĂ©nsavmentes, Ăşn. "csendes" italok is.
Ezek alkoholmentes italok, amelyeket ivĂłvĂz, ásványvĂz, cukor, vagy egyĂ©b Ă©desĂtĹ‘anyagok; gyĂĽmölcsalapanyagok Ă©s növĂ©nyi kivonatok; aromák Ă©s szĂnezĂ©kek; Ă©tkezĂ©si savak; egyĂ©b adalĂ©kanyagok felhasználásával; szĂ©ndioxid hozzáadásával vagy anĂ©lkĂĽl, megfelelĹ‘ tartĂłsĂtási eljárással kĂ©szĂtenek, Ă©s az előállĂtás helyĂ©n csomagolnak.
Más helyeken is találkozhatunk az ĂĽdĂtĹ‘italok más formájával (önkiszolgálĂł, kiszolgált) is, amelyeket a fogyasztás helyĂ©n szörpbĹ‘l hĂgĂtanak. Ezek a frissĂtĹ‘k elvileg azonos minĹ‘sĂ©get kĂ©pviselnek az ipar által palackozott termĂ©kekkel.
GyĂĽmölcstartalmĂş ĂĽdĂtĹ‘italok esetĂ©ben, ha azok csomagolt formában kerĂĽlnek Ă©rtĂ©kesĂtĂ©sre, akkor a termĂ©keken a gyĂĽmölcslĂ© vagy gyĂĽmölcsvelĹ‘ hányadát jelölni kell. GyĂĽmölcsĂzű ĂĽdĂtĹ‘italok esetĂ©ben a termĂ©k jellegzetessĂ©gĂ©t kizárĂłlag a felhasznált aroma adja. A szervezetbe bevitt "luxus" kalĂłria csökkentĂ©se Ă©rdekĂ©ben hazánkban is nĹ‘ az Ăşn. "light" ĂĽdĂtĹ‘italok fogyasztása.
FVF Élelmiszer-biztonsági osztály
forrás: archĂvum
(Patika Tükör – 060205)
ArchĂvum
Archivált Ărás. A benne foglaltak aktualitása nem garantált, vagy nem feltĂ©tlenĂĽl tĂĽkrözik a vonatkozĂł tudományterĂĽletek jelenlegi ismeretanyagát, szempontjait Ă©s hangsĂşlyait.