Fej-nyaki tumorok - A kezelés mellékhatásai és ezek enyhítése

Nagyon fontos a komplex kezelés során létrejött szövődmények és mellékhatások kezelése.

A mellékhatások és szövődmények azért jönnek létre, mert az onkoterápia módszereinek alkalmazása során nem könnyű megakadályozni azt, hogy az ép szervek, szövetek kisebb mértékben ne károsodjanak. A kezelésekkel kapcsolatos egyéni érzékenység rendkívül változó.

Nagyobb, kiterjedtebb szájüregi daganat kezelése során a sebész a szájpad, a nyelv, vagy az állkapocs egy részének eltávolítására is kényszerülhet, ami sajnos, jelentősen ronthatja a beteg rágási, nyelési és beszédképességét, és arcának megváltozását eredményezi. A műtét nagyobb, csonkító beavatkozások nélkül is vezethet az arc duzzanatához. Különösen a nyaki nyirokcsomók eltávolítása esetén, a nyirokelfolyás károsodása miatt tartósan fennálló arc- és nyaki duzzanat alakulhat ki.

A sugárkezelés is részint heveny, átmeneti, másrészt hosszan tartó mellékhatásokkal jár. A sugárkezelés elkerülhetetlen velejárói a bőrreakciók, valamint a nyálkahártya gyulladása. A besugárzás mellékhatása a bőrön erős, tartós bőrpír kialakulásában, valamint száraz és nedves hámlás formájában nyilvánulhat meg. A szájüregi daganatok sugárkezelésének – a nyálkahártya-gyulladás mellett – igen kellemetlen, sokszor tartóssá váló mellékhatása a szájszárazság és az ízérzés elvesztése.

A nyálkahártya-gyulladás gondos szájápolással enyhíthető. A szájszárazság csökkentésére, a nyálkahártya nedvesen tartására a Nemzetközi Rákellenes Unió azt javasolja, hogy a betegek sós szódabikarbóna-oldattal öblögessenek, amely csökkenti a szájüreg savasságát és a társuló szájszárazságot.

A gyulladt, érzékeny szájnyálkahártya miatt a beteg étrendjében is jelentős változásokat kell eszközölni. Kerülni kell a savanyú, forró, fűszeres és csípős ételeket. Még a szájhigiénia fenntartása céljából alkalmazott szájvizet is gondosan meg kell választani. Nem alkalmazhatók például a kereskedelemben kapható alkoholtartalmú szájvizek. Sugárkezelés miatt az ajkakon is fekélyek, bevérzések és tartós hámlás alakulhat ki. A sugárkezelés alatt protézist a betegek nemigen tudnak viselni.

A szájüregi rák miatt kezelt betegnél a táplálkozási nehézségek miatt rendszerint jelentős testsúlyvesztés következik be. A beteg leromlásának megakadályozása pedig alapvetően fontos, éppen ezért kis volumenű, magas kalóriát tartalmazó táplálék fogyasztása kívánatos, pépes vagy folyékony formában. Szükségessé válhat magas kalóriatartalmú, folyékony gyógytápszerek alkalmazása is. Nagyon fontos, hogy a beteg nagyon sok folyadékot fogyasszon, mert az is segít a szájüreg nedvesen tartásában és megkönnyíti az étkezést.

Sugárkezelés kapcsán – a heveny bőrreakciók elmúlása után is – állandó bőrelváltozások alakulhatnak ki: a bőr szárazzá, érzékennyé válik, ég és viszket, máskor viszont nedvedzik és tartósan bronzbarnán elszíneződik a kezelés területén. Az ilyen sugárkárosodott bőrt a napsugár behatásától védeni kell. Fontos az is, hogy a beteg csak az orvos által ajánlott krémeket használjon. A sugárkárosodott bőr fokozottan sérülékeny és fertőzésekre hajlamos, éppen ezért a sérülések, vágások, fertőzések elkerülése érdekében célszerű, ha a beteg csak elektromos borotvakészüléket használ.

A műtéttel, illetve a sugárkezelés és/vagy kemoterápia befejeztével a kezelés nem fejeződik be. A beteg alapvető érdeke, hogy az orvos által javasolt ellenőrzéseken pontosan megjelenjék. Általában a betegek állapotát az első évben 1-2 havonta, a második évben 2-4 havonta, majd öt éven át félévenként szokás ellenőrizni. Az orvos, fogorvos ellenőrzi a gyógyulási folyamatot, vizsgálja, hogy nincs-e jele a daganat kiújulásának.

 

- m -

forrás: archívum
(Patika Tükör – 051005)

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

2023. 01. 14., szo – 21:19 | A. Imre

Rosszindulatú nyelvszéli tumoral műtöttek, majd kivették a nyaki nyirokcsomókat is. Sugárkezelés és kemoterápia után 6 héttel kezdek felépülni lassan,nagyon lassan. A kezelés befejezését követően kialakult az arcomon az ödéma és a sugártokának nevezett szintén ödémás jellegű duzzanat. Kérdésem, hogy ezeket a tüneteket lehet e kezelni, csökkenteni, vagy ezzel együtt kell élni? Nem mindig egyforma, van amikor szépen visszahúzódik, igaz ilyenkor is látszik de már együtt lehet élni vele, nem feszít , és nem akadályozza a fejmozgást. Fontos lenne információhoz jutni erről. Köszönöm !

Nyiroködéma esetén szakember – gyógytornász – által végzett kézi nyirokdrenázs kezelés segíthet. Adott esetben a páciens által is elsajátítható.