A tĂ©l sajnos nem csak a havas sportok, a fenyĹ‘illatĂş ĂĽnnepek Ă©s a vidám farsangi mulatságok ideje. Ebben az idĹ‘szakban a leggyakoribbak az influenzás megbetegedĂ©sek is. A láz, a köhögĂ©s, az eldugult orr Ă©s a számos egyĂ©b kĂsĂ©rĹ‘ tĂĽnet napokra tönkreteheti gyermekeink jĂł hangulatát, közĂ©rzetĂ©t.
A megfelelĹ‘ gyĂłgyszeres kezelĂ©s mellett a gondosan összeállĂtott Ă©trend is segĂtheti a gyĂłgyulást, lerövidĂtheti a betegsĂ©g idejĂ©t.
A felsĹ‘ lĂ©gĂşti hurutok általában lázzal járnak. A lázas beteg a verejtĂ©kezĂ©ssel sok folyadĂ©kot veszĂt, a diĂ©ta egyik cĂ©lja tehát: pĂłtolni a vesztesĂ©geket. A folyadĂ©kbevitel a szokásosnál egy-másfĂ©l literrel legyen több. A verĂtĂ©kkel sĂłk is kiválasztĂłdnak, ezĂ©rt a lázas beteg Ă©trendjĂ©ben valamivel több sĂłt kell használni. KitűnĹ‘ sĂłforrás a tej, de a gyĂĽmölcslevesek, gyĂĽmölcslevek, zöldsĂ©g- Ă©s fĹ‘zelĂ©kfĂ©lĂ©k, gyĂĽmölcs- Ă©s zöldsĂ©glevek Ă©s a hĂşslevesek is. Köny-nyen lehet sĂłt juttatni a szervezetbe a sĂłs pálcikákkal, kekszekkel (ropi, sajtos tallĂ©r).
A lázas beteg többnyire Ă©tvágytalan, egyszerre nagyobb mennyisĂ©gű Ă©telt nem tud elfogyasztani. Felesleges Ă©s káros erĹ‘ltetni az evĂ©st. Nem kell attĂłl tartani, hogy a lázas betegsĂ©g nĂ©hány napja alatt jelentĹ‘s fogyás vagy a tápláltsági állapot lĂ©nyeges romlása következik be. CĂ©lszerű egyszerre kis adagokkal prĂłbálkozni, Ă©s akár 2-3 ĂłránkĂ©nt megkĂsĂ©relni az evĂ©st. A nagyobb mennyisĂ©gű folyadĂ©kot is csak Ăşgy lehet elfogyasztani, ha gyakran, negyed-, fĂ©lĂłránkĂ©nt iszik a beteg nĂ©hány kortyot.
A felsĹ‘ lĂ©gĂşti hurutok idejĂ©n jelentĹ‘sen növekszik a szervezet C-vitamin-szĂĽksĂ©glete. Ennek fedezĂ©sĂ©re a citromos italok (csipkebogyĂł-, hársfa-, bodza-, kamilla-, menta-, orosz-, gyĂĽmölcstea), gyĂĽmölcslevek, prĂ©snedvek jönnek számĂtásba. ĂśdĂtĹ‘ hatásukon kĂvĂĽl jelentĹ‘s C-vitamin-források a nyers gyĂĽmölcsök is (narancs, mandarin, grĂ©pfrĂşt, kivi).
A nehezen emĂ©szthetĹ‘, zsĂrban gazdag táplálĂ©kot rosszul tűri a lázas beteg, ezĂ©rt ezeket kerĂĽlni kell.
Ha gyomor-bĂ©lhurut is társul a betegsĂ©ghez, az elsĹ‘ napokban a kĂsĂ©rĹ‘ tĂĽnetek miatt (hányás, hasmenĂ©s, hányinger) a táplálkozás akadályozott, a beteg nem is kĂván enni. A fokozott folyadĂ©kvesztesĂ©g miatt azonban nem szomjazhat, sĹ‘t a folyadĂ©kbevitel – akár kĂ©t literrel – legyen több a szokásosnál. A tej Ă©s a tejes italok nem kedvezĹ‘ek, mert gyakran okoznak panaszokat Ă©s sĂşlyosbĂtják a tĂĽneteket. Ezek helyett limonádĂ©, gyĂĽmölcslĂ©, gyĂĽmölcs- Ă©s zöldsĂ©gprĂ©snedv, leszűrt hĂşsleves, erĹ‘leves, tea fogyasztása ajánlott.
GyerekeknĂ©l kĂĽlönösen fontos az azonnali folyadĂ©kpĂłtlás, mert hajlamosak a kiszáradásra, azaz sĂşlyos zavar keletkezik sĂł-vĂz háztartásukban. Fontos a jelentĹ‘s sĂłvesztesĂ©g pĂłtlása is sĂłzott leves, sĂłs zöldsĂ©gprĂ©snedv, valamint sĂłs keksz formájában.
HasmenĂ©s esetĂ©n nagy segĂtsĂ©get jelentenek a pektintartalmĂş táplálĂ©kok. Az almában, birsben, sárgarĂ©pában bĹ‘ven elĹ‘fordulĂł pektin a bĂ©lcsatornában megduzzad, magába szĂvja az anyagcseretermĂ©keket, káros anyagokat. Nagy felĂĽletek miatt magával viszi a panaszt okozĂł baktĂ©riumokat is, Ă©s a szĂ©klettel ĂĽrĂti. EzĂ©rt ajánlhatĂł a sárgarĂ©palĂ© vagy leves, reszelt alma Ă©s sárgarĂ©pa, birskompĂłt fogyasztása.
Az Ă©trend fĹ‘leg kemĂ©nyĂtĹ‘alapĂş táplálĂ©kokbĂłl (burgonya, rizs) álljon, melyeket sovány pácolt hĂşsokkal (csirke, pulyka, hal) Ă©s lágy tojással egĂ©szĂthetĂĽnk ki.
A hányinger Ă©s a hányás csökkenĂ©sĂ©vel, a hasmenĂ©s mĂ©rsĂ©klĹ‘dĂ©se után a diĂ©ta lĂ©nyege továbbra is a tej Ă©s a tejtermĂ©kek mellĹ‘zĂ©se, valamint a zsĂr- Ă©s a fűszerszegĂ©nysĂ©g. A gyomor-bĂ©lrendszer csökkent tűrĹ‘kĂ©pessĂ©ge miatt egyszerre csak keveset egyen a beteg, de többször naponta. A panaszok megszűnte után fokozatosan lehet visszatĂ©rni a hagyományos táplálkozási szokásokhoz.
Más a helyzet, ha hosszĂş ideig tartĂł, állandĂłsult vagy idĹ‘nkĂ©nt vissza-visszatĂ©rĹ‘ Ă©s lázzal járĂł betegsĂ©gekrĹ‘l van szĂł. Ilyenkor felhasználĂłdnak a szervezet energiatartalĂ©kai, csökken a zsĂr Ă©s izomszövet mennyisĂ©ge, soványodik a beteg.
A láz, illetve az alapbetegség okozta anyagcsere-fokozódás miatt növekszik az energia- és fehérjeszükséglet, melyet kalóriában és fehérjében gazdag táplálék tud fedezni (sovány húsok, felvágottak, tojás, túró, sajt). A problémát az jelenti, hogy az étvágytalan gyermekkel nem tudjuk a megfelelő mennyiségű és energiatartalmú ételeket elfogyasztatni. Ilyen esetben apró trükkökhöz folyamodhatunk.
Már a terĂtĂ©ssel, a poharak, tányĂ©rok kiválasztásával, az Ă©telek adagolásával, dĂszĂtĂ©sĂ©vel kedvet csinálhatunk az evĂ©shez. VĂ©konyra szeletelt zöldsĂ©gekbĹ‘l (paradicsom, retek, uborka), tojáskarikákbĂłl, sajt- Ă©s felvágottdarabkákbĂłl, pár csepp majonĂ©z Ă©s ketchup felhasználásával pár perc alatt vicces bohĂłcfejet, mĂłkás állat figurát varázsolhatunk a szendvicsre vagy a burgonyapĂĽrĂ© mellĂ©. BĂzzunk benne, hogy ilyen csábĂtĂł falatoknak egy gyermek sem tud ellenállni!
Fontos, hogy viszonylag kis mennyisĂ©geket tegyĂĽnk a gyerekek tányĂ©rjára. Inkább kĂ©tszer szedjĂĽnk, minthogy tĂşlságosan nagy adaggal elriasszuk az evĂ©stĹ‘l. Kis tĂ©rfogatban is biztosĂthatjuk a megfelelĹ‘ energia- Ă©s fehĂ©rjetartalmat, ha adagonkĂ©nt egy-egy evĹ‘kanálnyi tejport, reszelt sajtot, fĹ‘tt tojássárgáját, darált fĹ‘tt hĂşst csempĂ©szĂĽnk az Ă©telekbe.
Az agyoncukrozott szörpökkel, csokoládĂ©kkal, cukorkákkal csĂnyján bánjunk – kĂĽlönösen Ă©tkezĂ©sek között –, mert a tĂşlzott Ă©des Ăz Ă©tvágycsökkentĹ‘ hatásĂş lehet. KĂnáljunk inkább többször gyĂĽmölcsöt, melyek szervessav-tartalma serkenti az emĂ©sztĹ‘nedvek termelĹ‘dĂ©sĂ©t. ĂŤgy talán hamarosan meghallhatjuk a várva várt mondatot: anya, Ă©hes vagyok!
Csácsi Ibolya
dietetikus
forrás: archĂvum
(Patika Tükör – 030201)